5 Совети за пиење на алкохол за време на празниците

Едно истражување спроведено во САД, вели дека околу 95 милиони Американци патуваат во овој период бидејќи одат во посета на своите пријатели и семејството. Докажано е дека голем процент од луѓето што патуваат во овој период или на денот на дочекот на Новата година многу често консумираат алкохол и оттука, околу половина од сообраќајните несреќи што се случуваат се должат на прекумерна консумација на алкохол и пијанства.

Прославата на Новата година за многумина започнува уште во утринските часови и е придружена со многу алкохол. Важно е да се определат сите претпазливи мерки за да се осигура сопствената безбедност, но и безбедноста на оние што се околу нас. Во прилог следат пет совети на што треба да внимавате при консумацијата на алкохол за да ги избегнете опасностите и да останете безбедни и здрави на дочекот на Нова година и прославата на Божиќ.

Не возете под дејство на алкохол

Доколку сте од оние за кои дочекот на Новата година и прославата на Божиќ е поубава кога е придружена со повеќе чаши алкохол, подобро оставете го возилото и земете такси до дома, бидејќи возењето под дејство на алкохол не е безбедно за вас и сите околу вас. Колку повеќе алкохол консумираме толку се побавни активностите на нашиот мозок, срцето и белите дробови. Имајте на ум дека во Македонија возење со повеќе од 0,5 промили алкохол во крвта не е дозволено.

Пијте умерено и бавно

„Нашиот организам побрзо го апсорбира алкохолот, отколку што го метаболизира“

Она за што многумина не се свесни додека пијат е дека нашиот организам побрзо го апсорбира алкохолот, отколку што го метаболизира. Оттука, колку побрзо пиеме толку повеќе токсини од алкохолот се задржуваат во нашето тело и тоа резултира со тежок мамурлак. Обидете се да не пиете повеќе од еден пијалак во текот на еден час, бидејќи црниот дроб успева да метаболизира само еден пијалок во текот на еден час. Исто така, пијте полека и умерено и комбинирајте го вашиот пијалок со вода или нарачајте пијалок со повеќе мраз што ќе го разреди алкохолот.

Не мешајте различни видови на алкохол

„Изберете светли пијалоци, бидејќи темните пијалаци имаат повисока концентрација на токсини“

Многу е важно да се задржите на еден тип на алкохол цела вечер, бидејќи е докажано дека мешањето различни типови алкохол може да резултира со повраќање или многу непријатен мамурлак придружен со главоболка. Доколку сакате да ги избегнете тегобите наредното утро, пијте светли пијалоци како вотка или џин, бидејќи темните пијалаци имаат повисока концентрација на токсини што резултираат со потешки мамурлаци.

Исто така, избегнувајте мешање, односно разредување на алкохолниот пијалок со газирани сокови или вода, бидејќи тие дополнително ја забрзуваат неговата апсорбција во крвта. Како замена за газираните сокови, пијалакот може да го разредите со свеж сок од лимон или портокал, во зависност од вкусот.

Пијте вода

Алкохолот има диуретични својства, што значи колку повеќе пиете толку повеќе ќе уринирате. Оттука, важно е да консумирате големо количество вода додека пиете алкохол за да не го дехидрирате организмот.

Имено, дехидратацијата на организмот значи мамурлак придружен со вртоглавица и главоболка.

Се препорачува да се пие чаша вода за секој алкохолен пијалак. Пијте вода пред, за време и по консумацијата на алкохол, бидејќи водата ќе го хидрира вашиот организам и дополнително ќе ви помогне да не се опиете премногу.

Јадете пред да почнете со пиење

Никогаш не пијте на празен стомак. Подгответе си здрав и обилен оброк пред да започнете со пиење и јадете по малку додека пиете. Јадењето додека пиете ќе помогне во забавување на апсорбцијата на алкохолот во дигестивниот тракт, тоа ќе му даде повеќе време на организмот да го метаболизира внесеното количество алкохол. Додека пиете, јадете апетисани и мали закуски полни со протеини како кашкавал и месо.

ФОТО: Докторите рекле дека Мариана нема да го преживее раѓањето, а денеска муза на многумина

Кога Маријана Сфакианакис (23) требало да се роди на нејзината мајка и рекле дека бебето нема да преживее. Девојчето било прерано родено, па поради премногу минато време без кислород претрпела делумни иштетувања на мозокот и била родена со церебрална парализа. Кога ќе ги видите нејзините фотографии денес, никогаш не би претпоставиле такво нешто.

До својата шеста година Маријана живеела многу тешко, а тогаш следувала операција. Тогаш за прв пат почнала да чекори. Ја чекале осум месеци солзи и болка, а одела и на сериозна рехабилитација.

Секако, уште многу години имала доста слабо здравје, но тогаш одлучила да се посвети на спортот – систематски тренинзи.

По многу време минато во теретана девојката започнала да зајакнува, а со време влегла ритам со сите психички и физички проблеми кои биле последица на нејзината болест и секој ден била се повеќе и повеќе сигурна во себе.

Благодарение на нејзината упорност и верба таа денеска живее како и сите девојки на нејзини години, а има и 60.000 фанови на Инстаграм, кои секојдневно ја храбрат, додека таа ги инспирира нив со својата приказна.

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

 

A post shared by Mariana Sfakianakis (@smokingguns) on

Статус на ФБ на месар: Што содржи меленото месо и кое никогаш да не го купувате?

Статусот наводно го напишал месар кој има 11-годишно искуство.

Ако може да му се верува на овој месар, дел од меленото месо кое се продава не би требало да го купувате.

– Фаширано месо – ВНИМАНИЕ!!! Јас сум месар 11 години, и со сигурност можам да кажам дека дел од месото кое го јадеме е рамно со леш од некое животно, кое со денови стои на пат. Знаев да направам така убаво мелено месо од месо старо еден месец, а се` благодарение на ладна вода, сол, шеќер и винобран… Затоа луѓе, ако месото е многу ситно фаширано, ако од надворешните страни е румено, а внатре темно и ако се прави пена кога го динстате, верувјате ми дека месото третирано на начин кој ви го кажав. Солта и ладната вода ја влечат смрдеата, шеќерот ја враќа бојата, а винобранот ја враќа свежината. Внимавајте што купувате и јадете… – напишал наводниот месар.

Популарно