5 Совети за пиење на алкохол за време на празниците

Едно истражување спроведено во САД, вели дека околу 95 милиони Американци патуваат во овој период бидејќи одат во посета на своите пријатели и семејството. Докажано е дека голем процент од луѓето што патуваат во овој период или на денот на дочекот на Новата година многу често консумираат алкохол и оттука, околу половина од сообраќајните несреќи што се случуваат се должат на прекумерна консумација на алкохол и пијанства.

Прославата на Новата година за многумина започнува уште во утринските часови и е придружена со многу алкохол. Важно е да се определат сите претпазливи мерки за да се осигура сопствената безбедност, но и безбедноста на оние што се околу нас. Во прилог следат пет совети на што треба да внимавате при консумацијата на алкохол за да ги избегнете опасностите и да останете безбедни и здрави на дочекот на Нова година и прославата на Божиќ.

Не возете под дејство на алкохол

Доколку сте од оние за кои дочекот на Новата година и прославата на Божиќ е поубава кога е придружена со повеќе чаши алкохол, подобро оставете го возилото и земете такси до дома, бидејќи возењето под дејство на алкохол не е безбедно за вас и сите околу вас. Колку повеќе алкохол консумираме толку се побавни активностите на нашиот мозок, срцето и белите дробови. Имајте на ум дека во Македонија возење со повеќе од 0,5 промили алкохол во крвта не е дозволено.

Пијте умерено и бавно

„Нашиот организам побрзо го апсорбира алкохолот, отколку што го метаболизира“

Она за што многумина не се свесни додека пијат е дека нашиот организам побрзо го апсорбира алкохолот, отколку што го метаболизира. Оттука, колку побрзо пиеме толку повеќе токсини од алкохолот се задржуваат во нашето тело и тоа резултира со тежок мамурлак. Обидете се да не пиете повеќе од еден пијалак во текот на еден час, бидејќи црниот дроб успева да метаболизира само еден пијалок во текот на еден час. Исто така, пијте полека и умерено и комбинирајте го вашиот пијалок со вода или нарачајте пијалок со повеќе мраз што ќе го разреди алкохолот.

Не мешајте различни видови на алкохол

„Изберете светли пијалоци, бидејќи темните пијалаци имаат повисока концентрација на токсини“

Многу е важно да се задржите на еден тип на алкохол цела вечер, бидејќи е докажано дека мешањето различни типови алкохол може да резултира со повраќање или многу непријатен мамурлак придружен со главоболка. Доколку сакате да ги избегнете тегобите наредното утро, пијте светли пијалоци како вотка или џин, бидејќи темните пијалаци имаат повисока концентрација на токсини што резултираат со потешки мамурлаци.

Исто така, избегнувајте мешање, односно разредување на алкохолниот пијалок со газирани сокови или вода, бидејќи тие дополнително ја забрзуваат неговата апсорбција во крвта. Како замена за газираните сокови, пијалакот може да го разредите со свеж сок од лимон или портокал, во зависност од вкусот.

Пијте вода

Алкохолот има диуретични својства, што значи колку повеќе пиете толку повеќе ќе уринирате. Оттука, важно е да консумирате големо количество вода додека пиете алкохол за да не го дехидрирате организмот.

Имено, дехидратацијата на организмот значи мамурлак придружен со вртоглавица и главоболка.

Се препорачува да се пие чаша вода за секој алкохолен пијалак. Пијте вода пред, за време и по консумацијата на алкохол, бидејќи водата ќе го хидрира вашиот организам и дополнително ќе ви помогне да не се опиете премногу.

Јадете пред да почнете со пиење

Никогаш не пијте на празен стомак. Подгответе си здрав и обилен оброк пред да започнете со пиење и јадете по малку додека пиете. Јадењето додека пиете ќе помогне во забавување на апсорбцијата на алкохолот во дигестивниот тракт, тоа ќе му даде повеќе време на организмот да го метаболизира внесеното количество алкохол. Додека пиете, јадете апетисани и мали закуски полни со протеини како кашкавал и месо.

Рецепт – чудо за лекување од рак, штити од инфаркт

Рецепт за лекување на целиот организам! Ги прочистува крвните садови, го лекува срцето, буквално го подобрува имунитетот, го чисти црниот дроб, ја подобрува работата на мозокот, превенира од инфаркт, и се смета дека помага при лекување на рак.

Состојки:

15 лимони

12 глави лук

1кг мед

400гр пченични никулци

400гр ореви

Подготовка:

Земете 400гр необработена пченица и ставете ја во чиста стаклена тегла. Наполнете ја со вода и оставете да отстои 10-12 часа. Покријте ја со газа. По 10-12 часа процедете низ газата и добро измијте ги зрната. Еден ден подоцна ќе се појават никулци со големина 1-2мм.

Во машина за мелење месо, сомелете ги заедно со лукот, оревите и пченицата со никулци. Потоа, измелете 5 лимони заедно со кората, и додадете ги кон смесата. Од останатите 10 лимони само сокот се додава во смесата.

На крајот се додава медот. Смесата се префрла во стаклени тегли. Се чува во фрижидер. Се користи откако ќе отстои 3 дена.

Овој лек го лекува целиот организам и сите болести!

Како се конзумира:

1-2 супени лажици 30 минути пред секое јадење (3 пати на ден). За лекување на рак се зема на секои два часа по една лажица.

Рак се добива од овие две намирници, да знаеле луѓето немаше да умираат така брзо!

Основната причина за рак службено е откриена пред 1923., а пронаоѓачот за тоа во 1931. добил Нобелова награда за медицина. Многу малку луѓе знаат за тоа , бидејќи за жал таа вистина е скриена од јавноста.

Во 1931 г германскиот научник Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) примил Нобелова награда за пронаоѓање на основната причина за рак. Др Warburg открил дека ракот е резултат на антифизиолошкиот начин на живот.

Антифизиолошкиот начин на исхрана (претежно храна која закиселува) и физичката неактивност на телото создаваат кисела средина со слабо снабден кислород.

Клеточната киселина се исфрла од кислородот, а недостатокот на кислород во клетките создава кисела средина.

Д-р Варбург вели: “Недостатокот на кислород и киселоста се две страни од една иста монета: ако некој го има едното, го има и другото”.

Ако имате премногу киселост, автоматски ќе го пропуштите кислородот во вашето тело; Ако пропуштите кислород, ќе имате закиселен организам. Киселина е средина без кислород.

“Ако земете 35% од кислородот во здрава станица, можете да го претворите во рак-клетка за само два дена”, тврди д-р Варбург.

“Сите нормални клетки имаат апсолутна потреба за кислород, но туморските клетки можат да живеат без него. Ова е правило без исклучок. ”

Туморските ткива се кисели, додека тие што се здрави се алкални.

Во неговата работа “Метаболизам на туморот”, д-р Варбург покажа дека сите канцерогени форми исполнуваат два основни состојби: киселост во крвта и хипоксија (недостаток на кислород).

Тој открил дека туморските клетки биле анаеробни (тие не дишеле кислород) и не можеле да преживеат во присуство на високи концентрации на кислород.

Туморските клетки можат да преживеат само со помош на гликоза и во средина без кислород.

Затоа, ракот не е ништо повеќе од одбранбен механизам што нашите клетки ги користат за да преживеат во кисела средина без присуство на кислород.

Здравите клетки живеат во алкална средина полна со кислород, што овозможува нивно нормално функционирање. Туморските клетки живеат во кисела средина со сиромашен кислород.

Киселоста и алкалноста на организмот зависат од храната

Откако дигестивниот процес е завршен, храната, во зависност од неговиот хранлив профил, создава киселост или алкални состојби во телото.

Едноставно кажано, алкалноста на еден организам зависи од она што го јадеме.

Киселата или алкалната состојба се мери со pH скала од 0 до 14, каде што 7 е неутрална зона. 0 до 7 е кисело, а 7 до 14 е алкално.

Нашите клетки, за да можат да функционираат правилно, треба да имаат малку алкална pH, малку над 7.

За здрава индивидуа, pH на крвта е помеѓу 7.40 и 7.45.

Крвта постојано се регулира за да не влезе во метаболната киселост.

Меѓутоа, некои видови храна ја закиснуваат крвта и го загадуваат телото.

Храна што го асимилира телото:

* Рафиниран шеќер и сите негови деривати. Од сите е најлошото, бидејќи не постојат протеини, масти, витамини или минерали, само рафинирани јаглени хидрати, кои го оштетуваат панкреасот. Нејзината pH вредност е 2.1 (многу кисела).

* Месо (сите видови)

* Производи од животинско потекло – млеко и сирење, крем, јогурт, итн.

* Рафинирана сол

* Рафинирано брашно и сите негови деривати, како што се тестенини, колачи, бисквити итн.

* Леб

* Маргарин

* Кофеин

* Алкохол

* Тутун

* Сите преработени и конзервирани храни кои содржат конзерванси, вештачки бои, ароми, стабилизатори итн.

* Антибиотици и генерално сите лекови

Храна што алкализира:

* Сите сурови зеленчуци. Некој е кисел по вкус, но во телото се менува и станува алкален.

* Овошје. На пример, лимонот во телото има многу висок степен на алкалност.(Не го нарушувајте вашиот многу кисел вкус).

* Бадем. Тие се многу алкални.

* Интегрални житни култури: единствените алкализирани житни култури се просо.Сите други житни култури се малку кисели, но идеалната исхрана треба да има одреден процент на киселост. Сите житни култури мора да се јадат.

* Мед. Има многу висока алкалност.

* Хлорофил. Зелените растенија содржат хлорофил кој е многу алкален.

* Вода. Важно е да се произведе кислород. Секогаш бидете добро хидрирани, пијте мали голтки на целиот ден.

* Вежби. Вежбите помагаат да се одржи алкализацијата на телото, бидејќи тие даваат кислород на целото тело. Седечкиот начин на живот го уништува животот.

Хемотерапијата не лечи, туку ја влошува киселоста на организмот

Хемотерапијата го закиселува телото до степен до кој мора да достигне алкални резерви на организмот, да ја неутрализира киселоста со жртвување на минерали (калциум, магнезиум, калиум) вградени во коските, забите, екстремитетите, ноктите и косата.

Поради оваа причина, забележуваме промени кај луѓето кои примаат хемотерапија, вклучувајќи го и губењето на косата.

Други лекови, исто така, ја влошуваат киселоста на организмот, па затоа треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе.

Точен сооднос на рН

Како што е нагласено, апсолутно е невозможно за ракот да се појави кај човек кој здраво се храни, пие многу чиста вода и вежба..

За правилно да се хранат, да се обезбеди 60% алкална исхрана и избегнувајте производи во повеќето киселини, како што се газирани пијалоци, слатки, брза храна.

Не ја злоупотребувајте и употребувајте ја што е можно помалку.

Ако сте болни, идеално е да бидете 80% алкални.

Ако имате рак, препорачливо е да го алкализирате вашето тело колку што е можно повеќе. Ова може да се постигне со јадење, вежбање, избегнување на стрес и додавање на хлорофил.

Баба со 102 години, пуши најмалку 20 цигари и пие вино секој ден

Мејси пуши по 20 цигари дневни веќе 75 години

Мејси Стренг го прослави својот 102 роденден.

Иако пуши по 20 цигари дневно, таа изјавила дека нема никаков здравствен проблем.

Таа исто така се пофалила дека си пие и по една чаша вино пред да си легне.

Мејси изјавила дека таа мисли дека доживеала длабока старост бидејќи секојдневно јадела по една банана.

Иронично е тоа што нејзиниот сопруг починал на 65 години, и бил голем противник на пушењето цигари.

Популарно