Ако таа има голем задник, значи...

Научниците од Универзитетот во Оксфорд откриле дека жените со задник поголем од просечниот имаат поголема отпорност на хронични болести и надпросечна интелигенција.

Според ABC NEWS студијата покажала дека жените со поголем задник имаат помала склоност кон холестерол, но и дека произведуваат повеќе хормони за метаболизирање на шеќерот.

Поради тоа тие се помалку подложни на срцеви заболувања и дијабетес.

Бидејќи развојот на ваквата конституција побарува поголема количина омега 3 масни киселини, таа исто така е заслужна и за подобар и поинтензивен развој на мозокот.

Студијата исто така открила и дека жените со поголем задник и пошироки колкови раѓаат деца кои се просечно интелигентни. Студијата опфатила 16 000 жени.

Предходно објавеното истражување од Универзитетите во Питсбург и Калифорнија, исто така покажало дека жените со поголем задник, широки колкови и тесен струк, просечно живеат подолго од другите без овие облини.

15 предупредувачки знаци за рак кои луѓето не ги приметуваат се додека не е предоцна

Кога луѓето имаат семејна историја на рак, тие обично се крајно претпазливи, па многу внимаваат на своето здравје, се консултираат со својот лекар и ги следат специфичните знаци за навремено да ги преземат сите потребни превентивни мерки.

Сепак, голем број луѓе не ги забележуваат симптомите на рак, бидејќи во јавноста се промовира свесноста за само неколку видови рак кои обично се најчести.

Од исклучителна важност е луѓето се’ повеќе да се запознаат со превентивните мерки, а особено со предупредувачките знаци, за да можат да реагираат на време.

УНИВЕРЗАЛНИ ЗНАЦИ И СИМПТОМИ ЗА РАК

Секој вид на рак има свои симптоми, бидејќи зависи од локацијата на клетките на ракот и нивната раширеност. Сепак, постојат некои универзални симптоми кои се исти за повеќе видови рак.

1.Промени во вашата столица

Ненадејната промена во големината на столицата, чести проливи или запек, може да укажува на рак во горниот дигестивен тракт. Покрај тоа, се јавуваат постојани болки во стомакот.

2.Промени во вашата урина

Ако забележите дека многу често одите во тоалет и имате болка која е поврзана со уринирањето, треба да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи овие симптоми укажуваат на рак на простата или мочен меур.

3.Појава на ранички

Раните може да бидат знак за неколку видови рак, како што е рак на кожа, рак на уста или рак на гениталии. Во случај да забележите било какви болки во телото, консултирајте се со вашиот лекар.

4.Крвавење

Ако се појави крвава столица или крв во урината, ако искашлувате крв или имате крвав исцедок, тоа може да бидат знаци за неколку видови рак. Консултирајте се со вашиот лекар колку е можно поскоро.

    

5.Појава на грутки или задебелувања на некои места од телото

Ако забележите грутка, промена во големината или ви се појави нова грутка, вие дефинитивно треба да се консултирате со вашиот лекар, бидејќи тоа може да биде поврзано со неколку видови рак.

6.Нарушено варење на храната

Една од најпознатите грешки за погрешно дијагностицирани симптоми е нарушеното варење на храната, бидејќи ова е многу честа состојба кај луѓето. 

Сепак, најдобро е да се провери и да се направат потребните испитувања, за да се исклучи можноста за рак на горниот дигестивен тракт. Потешкотии при голтање и постојани болки во стомакот, исто така се предупредувачки знаци за рак.

7.Промена на бојата на кожата или чудни дамки:

Секоја промена на бојата, формата или големината на бенките или новонастанати дамки на кожата, може да индицираат рак. Консултирајте се со дерматолог доколку забележите невообичаени промени на кожата.

8.Невообичаен раст на влакна

Во случај да забележите невообичаен раст на влакна, консултирајте се со вашиот лекар, бидејќи наведената промена во телото е доста чест симптом на рак. Но, не дигајте веднаш паника, бидејќи тоа честопати може да биде и причина за некоја друга состојба во телото.

9.Промени во кожата

Промени во кожата може да се случат од различни причинители. Сепак, доколку се појават зацрвенети, пожолтени или потемнети делови на кожата, појдете на лекар и проверете за што точно се работи.

10.Болки

Ако имате силни ненадејни главоболки, или болки во грбот, тоа може да бидат знаци за одреден вид на рак. 

Различни делови од телото се поврзани со различни видови на рак и било која хронична болка бара лекарска помош.

11.Висока температура / треска

Најчесто треската се поврзува со ракот на имунолошкиот систем, но тоа исто така може да укажува дека постоечкиот рак започнал да се шири на другите органи.

12.Нагло губење на тежината

Ако забележите дека губите премногу тежина без држење диета, тоа може да биде симптом на рак. Според Американското здружение за рак, повеќето пациенти со рак доживуваат ненадејно губење на тежината.

13.Кашлање

Хроничната кашлица или иритирано грло може да укажува на рак на дишните патишта, како што се рак на грло или на бели дробови. Ако не престанува кашлицата, најдобро е да посетите лекар.

14.Невообичаени лимфни јазли

Ако забележите било какво невообичаено задебелување и отекување на лимфните јазли, побарајте медицинска помош.

15.Замор

Можеби звучи чудно, но заморот исто така, може да биде предупредувачки знак за рак, бидејќи тоа е природен одговор на имуниот систем. 

Одредени видови на рак може да предизвикаат загуба на крв, со што исто така се предизвикува замор. Во секој случај, доколку чувствувате хроничен замор – консултирајте се со вашиот лекар.

Забелешка: Горенаведените симптоми може да укажуваат и на други здравствени состојби во организмот, па затоа не дигајте веднаш паника. 

Меѓутоа, секоја промена во телото потребно е да ја забележите и да ја проверите на лекар, бидејќи успехот на лекувањето во голема мера зависи од навременото откривање на болеста.

Како правилно се користат тампони додека сте на летен одмор?

Голем број жени за време на летото се определуваат за тампони наместо влошки, за несметано да можат да уживаат на плажа и во вода за време на менструалниот циклус.

Сепак, многу жени не знаат како всушност правилно се користат тампоните, па прават навистина сериозна грешка.

Многу е важно тампонот да го менувате на секои три до четири часа ако планирате да уживате во активностите кои вклучуваат вода, тогаш треба да го промените секогаш кога излегувате од море.

Исто така, жените често се прашуваат дали смеат да користат тампони ако имаат некоја вагинална инфекција или воспаление на бешиката. И едното и другото е честа појава за време на летните месеци, пред сѐ бидејќи не внимаваме на тоа дали костимите за капење ни се суви, ниту за тоа дека одиме боси по плочки.

Честа причина за инфекции се јавните базени, на кои сите одиме, а за кои не размислуваме на тој начин, додека не добиеме некаква габична инфекција. Во секој случај, доколку имате инфекција, тампонот намачкајте о со крема против габични инфекции, а доколку ве мачиинфекција на бешиката, тампонот ставајте о малку повнимателно него вообичаено и не би требало да имате никакви проблеми.

Самоздравје.мк

Разговор со експерт: Дали канабисот лекува?

Дали канабис лекува канцер, смеат ли да го употребуваат деца, кој од препаратите е најефикасен и за што сѐ и како можеме да го употребуваме… Одговор на дел од овие прашања побаравме во разговорот со еден од пионерите во областа на истражувањето на медицинскиот канабис во светот, кој минатиот месец го посети Скопје, патологот д-р Пол Хорнби – медицински истражувач од Ванкувер, Канада.

Канадскиот патологот, д-р Пол Хорнби, е доктор по медицински науки во областа на човековата патологија, експерт за анестетици и биохемија, но и еден од засега ретките медицински професионалци, кој, освен што ги истражува медицинските својства на канабисот и канабиноидите, јавно зборува за својата убеденост во медицинските својства на билката и нејзините производи.

Од каде вашата доверба во канабисот?

Mоето искуство со канабисот започна со девојчето Хејли. Мајка ѝ ја донесе во дневната клиника за канабис, во чија лабораторија работев, за да пробаме да дејствуваме на епилепсијата. Првиот пат кога имаше најмалку по 10 големи епилептични напади дневно. Иако дотогаш имаше малку показатели низ научната литература дека канабисот може да помогне кај лица со епилепсија, одлучија да ја донесат кај мене, бидејќи јас бев првиот човек што има стандардизирано канабис-екстракт и дозирање, затоа многумина ме нарекуваат татко на CBD. Со стандардизиран состав во секоја доза успеавме да ги намалиме активностите на мозокот што водат до напад. Тукутака, прекуноќ, престанаа нападите. Поминати се 10 години и таа сѐ уште го користи екстрактот, со тоа што низ годините ги нагодувавме дозите, особено кога влезе во пубертет. Наградата што ја добив за моето работење со канабис беше кога бев поканет да ја носам Хејли на нејзината матура.

Според вашето досегашно искуство, кај кои состојби состојката CBD се покажа како најефективна?

Има многу позитивни ефекти на CBD. Едно од тие е анксиолитичкото, неседативно смирувачко дејство. CBD има способност да ги намали симптомите на стрес и вознемиреност, особено оние од секојдневниот стрес со кои се соочува секој човек. Брзото темпо на живот и обврските прават стресот да стане секојдневие кај многумина од нас. CBD е средство што го намалува стресот и ги намалува и штетите што ги тој ги предизвикува. CBD може да биде ефективно кај повеќето ако не и кај сите ментални болести, бидејќи различни ментални проблеми можат да имаат исти или слични симптоми. Ментални проблеми каде што дејствува канабисот се депресија, опсесивно-компулсивно однесување, манијакално и психотично однесување, биполарно растројство, параноја, стравови. Без да навлегувам премногу во наука, ќе спомнам само дека CBD ги става во рамнотежа многуте рецептори во мозокот што влијаат на расположението и однесувањето. Дури и човек што страда од хронична болка е постојано вознемирен и под стрес од симптомите што ги има. Она што го забележав во моите долги години работа е и дека кога луѓето ќе почнат со употреба на CBD, го намалуваат користењето алкохол. CBD може да ги намали потребите и желбата за алкохол и е одлично средство за справување со зависности. Во клиниката каде што работев, CBD користеа лица за одвикнување од јаки опијати, хероин и метадон.

Додека работев во дневната клиника за канабис, можев да забележам и дека голем број луѓе користат CBD за третирање различни видови хронична болка, особено инфламаторна болка. Како лично искуство ќе споделам кога лани, при пад во Шпанија, ги скршив коските на две места, на лактот и на колкот. Наместо да користам стандардни аналгетици, одлучив да користам единствено висока концентрација на CBD. Ми помогна во справувањето со болката, заздравувањето на коските, како и полесно да размислувам и да се концентрирам.

Иако за канцер е општо познато дека е подобро да се користат препарати со повеќе THC, сепак CBD има огромна вредност и кај овие пациенти, особено во палијативната нега. Со подобрување на апетитот и расположението, намалување на болката и нервозата, спречување на гадење и повраќање доколку користат радио или хемотерапија, значително се подобруваат квалитетот на живот и општата здравствена состојба. CBD е одлично средство како додаток на стандардната терапија. Студиите покажаа дека и CBD може да влијае на канцер и да направи уништување на туморните клетки, покажувајќи се како особено ефективно против метастази и стеснување на крвните садови од кои канцерот се храни.

Колку е безбедно CBD за употреба? Дали предизвикува седација?

CBD претставува една од најбезбедните супстанции за употреба, не предизвикува седација и може да се користи безбедно во текот на целиот ден.

Дали пациентите треба да стравуваат дека CBD може да предизвика зависност?

Никако! CBD не предизвикува зависност. Екстрактите може да се користат во големи дози подолго време и да се прекине без постепено намалување на дозите. Секако, доколку лицето страдало од хронична болка од физичка природа или, пак, од епилептични напади и по прекин на користење симптомите се вратиле, тоа не значи дека CBD предизвикува зависност, туку дека има состојби каде што треба да се користи постојано за лицата да живеат квалитетен живот.

Дали екстрактите со CBD може да се користат паралелно со стандардната медикаментозна терапија и дали се познати некои посериозни интеракции?

Не само што може туку CBD треба да се користи паралелно со лекови, односно со стандардната медицинска терапија. CBD помага за подобро дејствување на кој било лек, со самото тоа што учествува во сите метаболички процеси и во функционирањето на клетките и цели физиолошки системи во организмот. CBD ќе помогне и во намалувањето на несаканите ефекти што многу од овие препарати ги предизвикуваат.

Кому би му го препорачале CBD?

Секому. Зар постои личност што во денешно време нема да почувствува бенефиција од користење CBD? Дури и луѓето што не се погодени од болест и оние што успеваат некако да се справат со стресот и вознемиреноста, треба да користат CBD за превенирање болести. Канабиноидите се регулатори на регулаторите во организмот и буквално учествуваат во сите процеси во човековото тело. Со редовен внес на канабиноиди, организмот ќе функционира подобро и ќе го зајакнете имуниот систем, ќе ги подобри сите метаболички процеси во организмот и ќе бидете заштитени од многу болести. CBD е многу моќен антиоксидант и невропротектант, ги штити луѓето од болестите на мозокот и од стареењето. Во западните земји, CBD станува дел од стандардната терапија кај болни, но и кај здрави лица во поодмината возраст.

Убавинаиздравје.мк

Популарно