ГЕРМАНИЈА БАРА НОВИ РАБОТНИЦИ - Еве кои професии се бараат

За дури 64% од професиите, најмногу се бара завршено занаетчиско училиште, а за 13% да се има завршено факултет, додека за 20% не е потребно училиште.

Според податоците  на тамошниот институт за истражување на пазарот на труд, ова е историски рекорд, Германија никогаш порано немала толкава побарувачка за работници.

Германските медиуми наведуваат дека објавените податоци за побарувачката на работници се ветер и магла. Откриената бројка меѓу другото, открива и друга страна на „политиката со отворени врати“, која Ангела Меркел ја спроведува кон мигрантите од Блискиот исток и северна Африка, кои исто така пополниле одредени работни места.

Најбарани професии се:

- информатичарфи

- математичари

- електротехничари

- заварувачи

- електричари

- ортопеди

- негуватели

Коментари

Популарно