Владата ќе решава дали ќе се рушат „Ќосето“, „Мајка Тереза“ и „Воинот на коњ“

Работната група до Министерството за култура ги доставила првите елаборати за споменици од проектот „Скопје 2014“  – за Андон Јанев Ќосето кај комплексот судови и за Мајка Тереза и Воин на коњ на плоштад „Македонија“. Тие ќе бидат проследени до Владата која ќе одлучи што понатаму со нив.

– Во овој момент работната група работи, дел од елаборатите се подготвени и ги разгледуваме надлежностите кои институции на локално или централно ниво треба да преземе, изјави министерот за култура Роберт Алаѓозовски, додавајќи дека процедурите се толку згрешени што е сложено и отплеткувањето кој е надлежен да преземе  активности во однос на овие објекти поставени во главниот град.

Коментари

Популарно