СРАШЕН грип: Досега починати 93 лица

Од последици на грип во Велика Британија оваа зима починале 93 лица, од кои 83 во Англија и 8 во Шкотска.

Според статистичките податоци на секои 100.000 пациенти во Шкотска кај 107,3 се регистрирани симптоми слични на грип.

Исто така 1938 лица се префрлени во болницата од октомври, четвртина поради „австралиски грип“, а половина поради „јапонски грип“.

Експертите стравуваат дека австралискиот грип е полош од епидемијата на свинскиот грип која во 2009 година ширум светот однесе повеќе од 300.000 животи.

Повеќе за свинскиот грип:

Грипот А Х1Н1 (lat. A H1N1), познат уште и како свински грип, е заболување на дишните патишта, предизвикано од вирус на инфлуенцата од тип А. Болеста е наречена свински грип затоа што вирусот кој ја предизвикува, кај првите заболени се пренел од свињи.

Вирусите на свински грип, кои се шират помеѓу свињите, не се исти како вирусите кои се појавуваат кај луѓето. Обичниот свински грип исклучително ретко се пренесува на луѓето и тоа само кај луѓе кои имаат постојан директен контакт со свињи (ветеринари, сопственици на фарми).

Грипот А Х1Н1, кој сега се распространува помеѓу луѓето, е многу поразличен од обичниот свински грип. Тој е предизвикан од нов вирус на свински грип, кој се променил до таква степен, што сега му овозможува да се шири од човек на човек.

Новиот вирус, кој веќе е реална закана за нас, содржи генетски материјал од свински, птичји и човечки вируси на грип.

Уште по појавата, грипот А Х1Н1 започна да се шири брзо и лесно меѓу луѓето. На 11 јуни 2009г., Светската здравствена организација прогласи пандемија.

Во моментов бројот на заболените во Македонија драстично се зголемува (над 300 заболени и еден смртен случај), а два наши соседи (Бугарија, Србија) веќе прогласија епидемија. Затоа е особено важно да знаете како да се заштитите од првата пандемија на 21-от век.

СИМПТОМИ

Симптомите на грипот А Х1Н1 се слични со симптомите на сезонскиот грип. Тие вклучуваат:

Висока температура;

Морници од студ;

Главоболка;

Кашлање (сува кашлица);

Суво грло;

Затнат нос;

Болки во мускулите;

Замор.

Кај некои заболени се јавува и вртоглавица и повраќање.

Речиси кај секој болен од грип се јавуваат најмалку два од овие симптоми. Но, овие симптоми може да бидат знак за многу други болести, особено за сезонскиот грип. Ниту вие, ниту вашиот доктор не можете да бидете сигурни дали имате свински грип или не, само врз основа на симптомите.

Единствено лабораториски тест може дефинитивно да покаже дали имате свински грип А Х1Н1.

Многу се чести случаите на заболени од грипот А Х1Н1 кои сметаат дека имаат сезонски грип, па не посетуваат доктор. Ако пред појавата на горенаведените симптоми сте биле потполно здрави, најверојатно нема потреба за паника, но за секој случај треба да се јавите на преглед кај вашиот матичен лекар.

Поради тоа што симптомите на свински грип се исти со симптомите на сезонскиот грип и слични со симптомите на настинката, луѓето тешко можат да препознаат кога треба да се сомневаат во појавата на новиот грип А Х1Н1. Во следната табела можете да се ориентирате за честотата и интензитетот на симптомите кај настинка, сезонски грип и свински грип и со тоа полесно да одредите како да реагирате.

Коментари

Популарно