Обвинителство може кривично да гони за навредите на Фејсбук за загинатите планинари

Несреќата со двајцата планинари кои загинаа искачувајќи го Кајмакчалан, покрај изразите на сочувство и неверување на социјалните мрежи, зема и друга димензија. Се појавија згрозувачки и навредливи коментари, исполнети со говор на омраза, постирани од профили со име и презиме, но и од такви, сокриени зад слогани и пароли, како што е случај со прифлот „ИМЕТО НЕ ГО ДАВАМЕ“.

Дали надлежните можат да го запрат ваквиот говор на социјалните мрежи, дали некој ќе одговара треба да покаже увидот на Обвинителството.

– Објавите се следат, истите ќе се анализираат. Ако Обвинителството утврди дека постојат елементи на кривично дело за кое се гони по службена должност, ќе реагира – велат од Јавното обвинителство.

Како дошло до несреќата во која младите планинари Калина Велевска и Александар Миновски ги загубија животите, пак, одговорот треба да го дадат грчките служби. Тоа во моментов не е во надлежност на македонските органи, но кога ќе пристигнат информациите од Грција, тие ќе ги разгледаат и ќе се одлучи дали и што ќе се преземе.

Коментари

Популарно