Геровски вчера: Имаме едно реалистично решение, кое во основа ги задоволува и двете страни

Пред еден месец (на 14 мај), Бранко Героски, како новинар и аналитичар што долго ги следи преговорите за спорот со Грција и името, напиша колумна со наслов „Верувам во Заев, нема да прифати сѐ што ќе побараат Грците!“.

Во таа колумна, Героски објаснува дека тој лично поддржува компромисно „ерга омнес“ решение, меѓутоа во форма на целосна исклучиво меѓународна употреба, но не и внатрешна.

„Сакам да нагласам дека таа формула erga omnes, која јас ја прифаќам како единствено можно и реалистичко решение во овој момент – да повторам, име за целосна меѓународна употреба! – е огромна отстапка од македонска страна и дури и кршење на логиката на билатералните договори. Имено, правото вели дека билатерален (inter-partes) договор не може да обврзува трети страни. Што значи тоа? Договорот меѓу Македонија и Грција за новото име не мора да ја обврзува Турција, на пример, која може и понатаму слободно да ја ословува нашата земја според билатералниот договор склучен со неа“, пишува Героски.

Целиот текст можете да го прочитате со КЛИК ТУКА.

Но, вчера во гостувањето на Канал5 телевизија, новинарот драстично го промени својот став.

Вистински компромис е кога двете страни се незадоволни. Далеку е од тоа дека треба да се говори за триумф, но и за поразеност. Мислам дека имаме едно реалистично решение, кое во основа ги задоволува и двете страни, изјави Бранко Героски.

– Можеме да дебатираме дали можело и подобро, но во овој момент извлечен е максимумот од процесот. Не сум срекен што ерга омнес е и за внатрешна употреба, но решението зависи од објективните можности, проценето е од страна на владата спорот да се заврши на начин да се зачува идентитетот, јазикот македонски, националноста македонска, во основата на композитното име е нашето историско име Македонија, и тоа се смета како сериозно големо достигнување. Можело да се преговара уште 25 години, но одлагањето не секогаш беше мудра идеја – дополни Геровски.

Коментари

Популарно