Русјаков: Кога Гога ќе те пренесе жеден преку Река

Уф, гледав дебата. Добро, бре, мораше сите тројца кандидати да бидат правници? Не можеше еден, што знам, фудбалер да е? Па, да ни објасни убаво дека ќе излеземе пред Меѓународниот суд на правдата во формација четири-четири-два, ќе се обидеме да ја задржиме топката во наши нозе, ВАР-технологијата ќе биде наш адут затоа што ќе се види дека Преспанскиот договор е потпишан во офсајд и така натаму. А ваму, оди снајди се. Морав да го вадам учебникот по латински од средно. Едно време ме фати паника, си велам, да не ме гледа некој однадвор како ништо не разбирам, па рипнав и ја спуштив венецијанската конвенција… извинете, ролетна. Што правиш? Тоа другарка ми ме прашува по телефон.

Еве, одговарам, бленам како теле пред копенхашки критериуми.

Додуша, не бев сам. И Пендаровски ништо не разбираше. Се виде дека му недостига Заев како поддршка. Полесно е кога двајца ништо не разбираат. Едно време се исплашив дека Силјановска ќе му рече, признајте си, колега, дека не сте се подготвиле доволно и дојдете следната сесија. За среќа, Пендаровски навреме сфати дека е глупо да јаде толку ќотек од Гога, па фати да јаде ќотек од Блерим Река. А Река ко река, треба да знаеш да пливаш во неа, тука камшик не помага, сеедно што гласот на Заев ти довикува од далечините: „Фрли сидро за да пловиш побрзо и, не заборавај, рибата смрди од опашката“. Водителката проба да му фрли мускули за пливање, ама предоцна. Гога веќе го пренесе жеден преку Река.

Ме фати жал. Направи замена, уфрли напаѓач, нека влезе и офанзивен бек, му викнав. И Стево послуша, ама згреши со измените. Наместо напаѓачко трио како Салах, Мане и Фирмињо, тој ги внесе Трамп, Макрон и Меркел. И што да прават кутрите под камшикот на Пендаровски кога Трамп уште е ровит, ги влече повредите од „длабоката држава“, Макрон е тешко повреден, кај и да е луѓето од медицинскиот тим во жолти елеци ќе го изнесат на носила, а Меркел е во залез на кариера и сосема надвор од форма.

Водителката сфати дека нејзиниот фаворит го загуби тлото под нозе, па започна со оние трач-муабети, што кога ќе влезете во претседателската вила? Ќе отворам вискито од Бранко, ќе си направам пинџур од везените пиперки на Борис, ќе рокнам звучниците на Ѓорге и ќе му ѕврцкам на Фрчко цела ноќ по телефон, имитирајќи го гласот на Киро, крикна мојот политички осакатен ум. Никој не одговори такво нешто. Река ни кажа дека ќе се откаже од претседателската вила. Силјановска дека ќе се откаже од претседателските привилегии. Збунетиот Пендаровски, истепан од правните аргументи на Гога, жива вода направен од реченичните брзаци на Река, застана според членот 2, алинеја 7, став мирно и се согласи со двајцата, кажувајќи дека тој ќе се откаже и од вилата и од привилегиите. Се исплашив дека, како му тргна, ќе се откаже и од кандидатурата, ама добро е, тука запре. За момент, вака откажани од сите привилегии, ми заличија на тројцата богаташи од скечот на Монти Пајтон што се сеќаваат на детството. Ние, шест души живеевме во картонска кутија, работевме по дваесет саати, а тато секој ден нѐ шамараше, вели првиот. Ништо не е тоа, вели вториот, ние десет души живеевме во кутија за чевли, работевме 24 часа, а тато секој ден нè кршеше од ќотек. Среќници, крикнува третиот, ние десетмина живеевме во кибрит, работевме 28 часа, станувавме пред да си легнеме, а тато секој ден нè убиваше и ни се мочаше на гробовите.

Да резимираме. Гордана Силјановска победи во дебатата. Сеедно што Ордановски ќе напише дека немало победник, оти тој исто така кажа дека зад ВМРО-ДПМНЕ стоел народ, а зад СДСМ граѓаните и за малку не го принуди интернетот сам да се укине. Блерим Река исто така беше добар, би биле интересни дебатите меѓу него и Силјановска. А Пендаровски? Страв ми е да не кажам нешто погрешно што би ги вознемирило Трамп, Макрон и Меркел.

Алексаднар Русјаков за Нова Македонија, целата колумна ТУКА

Коментари

Популарно