Во мај „врие" од неработни денови - еве кога ќе одмориме

Вториот ден на Велигден, кој според православниот календар е утре, е неработен за сите граѓани на Република Македонија.

Во текот на мај следуваат уште три државни празници, кои согласно Законот за празници се неработни денови.

1 Мај (понеделник), Ден на Трудот

24 Мај (среда), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители

27 мај (сабота), првиот ден на Рамазан Бајрам

Што откри Заев за договорот за добрососедство со Бугарија?

Премиерот на Република Македонија, Зоран Заев, на денешната пресконференција на тема „добрососедскиот договор“ со Република Бугарија, изјави дека документот ќе биде објавен на сајтот на владата. До тогаш, пред новинариот објави, односно протолкува делови од договореното. 

Во членовите што беа третирани како контроверзии во јавноста стои дека ќе се формира заедничка мултидисциплинарна комисија за историја и за образовни прашања, која ќе даде толкување на историските настани засновано на историски извори. Таа ќе поднесува извештај еднаш годишно пред владите на двете земји.

Со согласност на двете страни ќе се организираат чествувања на историски настани и личности. Ниту една од страните нема да поттикнува и поддржува дејства насочени против другата земја што имаат непријателски карактер и нема да пројавуваат територијални претензии една кон друга. Во договорот исто така стои правото двете страни да ги застапуваат интересите на своите државјани во другата земја, со потврда од Македонија дека ништо во нејзиниот Устав не треба да се толкува како мешање во внатрешните работи во Бугарија, со цел да го заштити статусот на лицата што не се државјани на Македонија, што всушност се однесува на нашето малцинство во таа земја.

Двете земји ќе формираат меѓувладина комисија која еднаш годишно ќе организира средби, со напомена дека договорот што се потпишува може да биде изменет и дури и да биде  целосно повлечен ако една од земјите го побара тоа.

Договорот ќе биде потпишан на официјалниот македонски јазик, во согласност со Уставот на РМ, а во уводниот дел индиректно се признава македонскиот народ од страна на Софија. Имено, во него стои:  „Имајќи ја во предвид заедничката историја, која ги поврзува двете држави и нивните народи…„

ФОТО: Страшно невреме во Блаце - Градот го собираа со багер, причинета огромна штета

Невреме проследено со силен град утрово околу 8 часот зафати неколку села во општината Блаце при што беше причинета огромна штета.Настрадаа градините, пченката, малините, капините и сливарниците во оваа српска општина која се наоѓа во близина на Прокупље.Село Гргуре беше зафатено од големото невреме каде падна град со големина на орев, и во неговото собраиње мораше да се вклучи и багер.

Дете падна од 3-ти кат во Штип

Од полицијата информираат дека детето поради тешките повреди, фрактура на черепот и крварење во мозокот, од штипската болница итно е пренесено во Ургентниот центар во Скопје

Дванаесет годишно дете е тешко повредено, откако вчера околу 22 часот паднало од трети кат од зграда лоцирана на улицата „Енгелсова“ во Штип.

Од полицијата информираат дека детето поради тешките повреди, фрактура на черепот и крварење во мозокот, од штипската болница итно е пренесено во Ургентниот центар во Скопје.

Засега не е познато како детето паднало.

Популарно