Дали „Нутела“ содржи канцерогени состојки ?

Нутела се најде во фокусот на медиумите по извештајот на Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) кој всушност се однесуваше на палминото масло.

Имено, во мај 2016 година ЕFSA објави извештај според кој во рафинираните растителни масла, при процесот на обработка на над 200 степени целзиусови, се создаваат материи кои предизвикуваат рак. Овие материи ги има во речиси сите растителни рафинирани масла, но во крајно високи дози се застапени особено во палминото масло.

Според истиот извештај, најбезбедни се ладно цедените растителни масла.

ЕFSA истражувала 3 супстанции кои потекнуваат од гликодил, а истите ги има во растителни масла: глицидил естери (ГЕ), 3-монохлоропропанедиол (3-МЦПД) и 2-монохлоропропанедиол (2-МЦПД).

EFSA докажала дека инциденцата на тумори расте кај глувци и стаорци под влијание на овие супстанции. Дополнително, овие материи се токсични за бубрезите на животните и го нарушуваат машкиот репродуктивен систем.

Затоа Д-р Хеле Кнутсен, претседавач со КОНТАМ панелот при EFSA, тврди: „Има доволно докази дека глицидол е генотоксичен и карциноген, и затоа панелот не воспостави безбедни нивоа на внес.” За да биде појасно, регулаторната токсикологија ги дели штетните материи на карциногени и некарциногени. За карциногените – нема безбедно количество на внес!

Оттука, прашањето е: во кои продукти го има палминото масло? Нутела секако содржи палмино масло во релативно висок процент, иако производителот тврди дека тие користат побезбедно палмино масло. Како и да е, листата на производи кои содржат палмино масло е многу долга.

Како да се заштитиме?

Едноставниот одговор е: да одбегнуваме производи кои содржат палмино масло.

Еден од најзастапените производи во кој исто така се додава палмино масло е сирењето. За сирењето, како и за останатите производи кои содржат палмино масло, во следниот текст. Патем, во Република Македонија минатата година се увезени над 8 илјади тони палмино масло…

Шест митови за храната, во кои луѓето се уште веруваат..

Некои бизарни митови за храната се се уште актуелни и луѓето веруваат во нив. Овие шест митови се далеку од вистината:

1. Голтање на мастика

Ако сте проголтале мастика, немојте да паничите, вели специјалистот го гастро, Роџер Лидл. Многумина веруваат дека на проголтаната мастика и треба седум години да излезе од телото. Доктори од Универзитетот по медицина, велат дека тоа не е вистина.

„Нашиот систем е лесен – може да свари и мастика. Не постои одреден временски период за да се свари мастиката, бидејќи тоа зависи од личност до личност“, истакна докторката Лиса Гањх.

2. Храна по 20 часот

Постои мит дека ќе ослабете ако престанете да јадете после 20 часот. Доцната вечера е проблематична ако јадете голема количина на калорична храна. Оброците по 20 часот не се поврзани со губењето на килограмите, ако и остатокот од денот не внимавате што јадете или вежбате, судејќи по истражувањето на Обсити Ревјувс од 2012. година.

3. Јајцата се лоши

Според новите истражувања, нивото на холестерол во јајцата е значително помало од она како порано се мислело. Иако претерувањето може да донесе до зголемен холестерол, конзумацијата на четири јајца неделно нема да го зголеми ризикот од болести на срцето, пишува Фитнес.ком.

4. Морковот го подобрува видот

Да, морковот содржи А витамин кој е добар за видот, но тоа не значи дека ќе добиете супермоќ и ќе ги победите далековидноста или кратковидноста, пишува Индекс.

5. Правилото три секунди

Многумина луѓе веруваат дека храната која паднала на под и натаму е чиста ако ја изедат во рокот од три секунди. Ова едноставно не е вистина, ризикувате да се заразите со разни бактерии од подот, вели докторка Алиса Екерлеј за британски „Телеграф“.

6. Јаболките ги чистат забите

Во митот дека јаболката ги чисти забите има нешто вистинито, но немојте да се лажете дека е доволно да се изеде јаболко наместо да се измијат забите со четка и паста за заби или конец.

Го поправа помнењето за 80%, топи маснотии ги подобрува видот и слухот

Еден од најмоќните природни лекови, не само што ќе ви го подобри помнењето за 80%, туку и ќе ви ги истопи масните наслаги со кои се борите со години.

Клучната состојка е ренот кој е богат со витамин Ц, калиум, витамините Б1, Б2 и Б6, како и железо, магнезиум и фосфор.

Ренот го забрзува метаболизмот, отстранува умор и поттикнува развој на добри бактерии во стомакот.

Состојки: 125 грама рен, 4 лимони, 3 лажици мед, 2 лажици цимет и парче ѓумбир (околу 2 сантиметри).

Подготовка:

Во блендер испасирајте ги ренот и ѓумбирот. Исцедете сок од лимон, додајте го во блендерот, добро измешајте, па додајте мед и цимет. Добра поврзаната смеса ставете ја во стаклен сад.

Два пати дневно земајте по една лажица од смесата пред оброк, а доколку вежбате тогаш пред тренинг.

Практикувајте го ова три недели и нема да се покаете кога ќе ги видите феноменалните резултати.

(ВИДЕО) Ако ова им го прави на флеките, што ли му прави на желудникот?

Многупати сте чуле дека енергетските пијалоци не се добри по здравјето, но сепак продолжувате да ги пиете. После оваа снимка можеби сериозно ќе се запрашате дали сакате и понатаму да ги внесувате во организмот.

Овој американец сакал да ги тргне флеките од металниот стол во својата работилница, прво земал симнувач на рѓа во спреј.

Но, корозијата се покажала многу малку отпорна, па посегнал по енергетскиот пијалок Манстер. Било доволно многу малку време од таа течност, со што сите флеки потполно исчезнале.

Ако енергетските пијалоци лесно ги симнуваат флеките, запрашајте се што му прави на желудецот и системот за варење. Доколку имате залихи од овие пијалоци во домот, еве ви предлог како можете корисно да ги потрошите.

Популарно