Дали „Нутела“ содржи канцерогени состојки ?

Нутела се најде во фокусот на медиумите по извештајот на Европската агенција за безбедност на храна (EFSA) кој всушност се однесуваше на палминото масло.

Имено, во мај 2016 година ЕFSA објави извештај според кој во рафинираните растителни масла, при процесот на обработка на над 200 степени целзиусови, се создаваат материи кои предизвикуваат рак. Овие материи ги има во речиси сите растителни рафинирани масла, но во крајно високи дози се застапени особено во палминото масло.

Според истиот извештај, најбезбедни се ладно цедените растителни масла.

ЕFSA истражувала 3 супстанции кои потекнуваат од гликодил, а истите ги има во растителни масла: глицидил естери (ГЕ), 3-монохлоропропанедиол (3-МЦПД) и 2-монохлоропропанедиол (2-МЦПД).

EFSA докажала дека инциденцата на тумори расте кај глувци и стаорци под влијание на овие супстанции. Дополнително, овие материи се токсични за бубрезите на животните и го нарушуваат машкиот репродуктивен систем.

Затоа Д-р Хеле Кнутсен, претседавач со КОНТАМ панелот при EFSA, тврди: „Има доволно докази дека глицидол е генотоксичен и карциноген, и затоа панелот не воспостави безбедни нивоа на внес.” За да биде појасно, регулаторната токсикологија ги дели штетните материи на карциногени и некарциногени. За карциногените – нема безбедно количество на внес!

Оттука, прашањето е: во кои продукти го има палминото масло? Нутела секако содржи палмино масло во релативно висок процент, иако производителот тврди дека тие користат побезбедно палмино масло. Како и да е, листата на производи кои содржат палмино масло е многу долга.

Како да се заштитиме?

Едноставниот одговор е: да одбегнуваме производи кои содржат палмино масло.

Еден од најзастапените производи во кој исто така се додава палмино масло е сирењето. За сирењето, како и за останатите производи кои содржат палмино масло, во следниот текст. Патем, во Република Македонија минатата година се увезени над 8 илјади тони палмино масло…

Бизарен тренд кружи на интернет - што ставаат жените во вагината?

Во последно време кружи бизарен тренд на интернет, а тоа е дека краставиците биле корисни за интимна нега на вагината. Лекарите, пак, ги предупредуваат жените да не подлегнуваат на вакви совети затоа што е опасно.

„Лудост е што на жените им се препорачува да вметнат излупена краставица во интимните делови, која треба да стои внатре 20-ина минути. Згора на сè, блогерите тврдат дека високата содржина на витамини ја прави кожата помека, а на гениталиите им дава пријатен мирис, па дури дека може да ги намали и шансите за добивање сексуално преносливи инфекции“, посочуваат лекарите од Канада. Тие велат дека оваа практика може да предизвика поголем ризик од инфекции, како што се гонореја и ХИВ.

Канадскиот гинеколог д-р Џен Гинтер објаснува дека миењето со краставица го нарушува природниот баланс на гениталиите. Таа предупредува: „Ако имате вагина, тогаш, дефинитивно, не треба да го направите тоа“.

И додава дека сите видови габи, како и други бубачки што може да ги има во зеленчукот, може да завршат во вагината.

„Веројатно е мудро да не се става објект со непознати растителни микроорганизми во вагината. И со малку миење во кујнскиот мијалник нема да ја стерилизирате краставицата“, вели д-р Гинтер.

Лекарите тврдат дека најдобро за миење на вагината е да се употреби само вода и благ сапун, и тоа надвор од гениталниот предел. Жените што користат средства за туширање имаат двапати поголем ризик да развијат рак на јајчниците, вели националното истражување во САД од 2016 година направено од Националниот институт за здравствени науки на животната средина.

Кинески лук, костени од Африка, грав од Авганистан, цреши од Албанија, компир и ориз од Турција- знаеме ли што јадеме?

Се почесто наместо домашен лук, на пазарите може да се најде кинески лук, грозје од Аргентина или Чиле, костени од некои од африканските земји, грав од Авганистан, цреши од Албанија, компир и ориз од Турција…

Затоа потрошувачите во последно време станаа многу скептични околу тоа дека купуваат домашно произведено овошје и зеленчук и со право се прашуваат каде што исчезнаа македонските вкусни домати, краставици, јаболка, цреши, грозје.

Тетовскиот грав, кочанскиот ориз, ресенското јаболко и низа други видови овошје и зеленчук со голема домашна традиција и проверен квалитет се реткост на зелените пазари во државава.

Дополнително загрижува фактот што на зелените пазари се поголемо е присуството на зеленчук и овошје од увоз, со што се надоместува падот во домашното земјоделско производство, кое треба да е стожер на исхраната и прехранбената индустрија. Така, се почесто наместо домашен лук, на пазарите може да се најде само кинески лук, наместо струмички, на пазарите и по маркетите може да се најдат претежно кикиритки од некои кинески земјоделски области.

Но, не е само Кина земјата на потекло на увезеното овошје и зеленчук. Доколку прошетате низ пазарите можете да најдете и грозје од Аргентина или Чиле, костени од некои од африканските земји, грав од Авганистан, цреши од Албанија, компир и ориз од Турција.

Со ова “паѓа во вода” фактот дека македонското овошје и зеленчук е исклучително квалитетно и пред се, многу вкусно. Затоа потрошувачите во последно време станаа многу скептични околу тоа дека купуваат домашно произведено овошје и зеленчук и со право се прашуваат каде исчезнаа македонските вкусни домати, краставици, јаболка, цреши, грозје…

Поради фактот што домашните земјоделски производи се помалку ги има на зелените пазари, се намалува и бројот на купувачи кои пазарат. Изгледа им стана сеедно каде го купуваат ,домашното# овошје и зеленчук дали на тезга или во маркет.

Граѓаните во последно време веќе и заборавија да прашуваат за потеклото, бидејќи се навикнаа на “гумени” домати и “пластични” краставици, сега прашуваат само за цената. Факт е дека домашните квалитетни производи се повеќе завршуваат на странските пазари, а ние се навикнавме да јадеме неквалитетни увозни производи. Затоа, речиси и да немаме избор во однос на тоа каков зеленчук и овошје ќе купуваме, само прашањето е каде ќе го купиме.

На зелените пазари и тоа малку зеленчук и овошје што го има, претежно е од увоз и е многу скапо. Па, така гравот што се продава е од Турција, кромидот е од Венецуела, краставиците се од Грција, а лукот од Кина.

Покрај тоа што знаеме дека купуваме увезени производи не е ретка ниту појавата зеленчукот и овошјето од увоз да се претставува како домашни производи.

На почетокот на пролетта кога се појавија на рафтовите во маркетите и на тезгите по пазарите, вкусот на црешите не беше ист како изминатите години. Причината беше увоз од Албанија кои се откупуваа зелени и се чуваа во ладилници додека да узреат, а потоа се продаваат на пазарите.

Меѓутоа голем дел од пазарџиите тврдеа дека не се увезени туку дека се домашни од Чифлик, Нерези, од Марков манастир, Света Петка и Страчинци.

Слична беше и ситуацијата со гравот кои на пазарите го продаваат како тетовски, всушност потекнува од Авганистан, Киргистан, Турција и од Кина. Вакви шпекулации подолго време кружат и за голем дел од другото овошје и зеленчук што се продаваат низ пазарите во државава.

Мајки внимавајте: Оваа храбра жена откри рак на дојка кај нејзината 8-годишна ќерка, болеста не бира години

На Криси Тарнер и е дијагностициран редок облик на карцином на дојка. Иако имала само 8 години, болеста брзо и напредувала.

На девојчето итно и е направена масектомија.

Криси успеа, и денеска болеста и е реадмисија, по поча да размислува како сака да и изгледаат градите.

Болеста кај неа не почна како и кај возрасните. Допрела чворче под градите, а родителите итно ја однеле на лекар.

Двајцата лекари имале дилеми околу дијагнозата, а третиот ги соопштил тешките вести - дека има рак на дојка. Причината поради која родителите лесно не ги прифатиле објаснувањата на двата лекари и затоа што и двајцата се бореле со карцином - Анет имала рак на грлото на матката, а Трој лимфом.

Следуваше лекување, операција, зрачење...

-Само 8 месеци од операцијата Криси посака да си игра како и сите останати деца во паркот. Бев во страв како нејзиното тело ќе го поднесе тоа, но беше фантастична, го опишува Анет еден од првите денови на игралиштето.

Нивните животи брзо се вратија во нормала, а контролите се составен дел од секојдневието.

-Сите имавме блиски средби со ракот и таа борба многу не зближи. Свесна сум дека некои делови од нејзиното растење, како пубертетот, ќе биде потежок отколку кај другите деца. Ќе биде чудно кога ќе почнат да и растата градите, но ќе се избориме со тоа, вели мајката.

Популарно