Научниците тврдат: Ако сте креативни голема е шансата да сте психопати

Личностите кои поседуваат уметнички вештини и таленти имаат многу поголеми шанси да бидат психопати, тврдат научниците од филипинскиот Универзитет Де Ла Сале од Манила.

Студијата под називот „Истражување на постсоцијалниот модел на психопатија на креативните личности: Докази од личностите и психофизиологија“, спроведена на 503 личности, поставила серија прашања на учесниците со цел да го утврди нивното однесување во однос на особините карактеристични за психопатијата, нарцизмот и макијавелизмот (способност за манипулација).

Научниците дошле до заклучок дека креативните личности имаат помалку емоционални воздржувања, туку покажуваат и степен на непочитување и поголема склоност да преземаат ризици за да дојдат до успех.

-Недостатокот на емоционална воздржаност, во форма на психопатска смелост, всушност е интегрален дел на поедини личности, наведуваат научниците.

ФОТО: Скопска невеста се налути и фрли 500 евра во контејнер

Венчаницата фрлена во контејнер привлече големо внимание на минувачите, па решија да ја сликаат и објават фотографијата на социјалните мрежи. Од кои причини невестата ја фрлила венчаницата можеме само да погодуваме – се скарала со мажот, не можела да ја продаде на друга невеста, дамките од тортата залепени на неа не можеле да се извадат ни на хемиско чистење.

Па ако некогаш сте се запрашале како изгледаат фрлени 500 евра, погледнете ја сликата подолу.

(ВИДЕО) Мистериозни карпи на секои 30 години „снесуваат јајца“

Во овој геолошки феномен, од карпите редовно излегуваат јајцевидни камења кои се поместуваат од 20 до 40 сантиметри. Клисурата од која излегуваат јајцата потсетува како некоја митолошка легенда. Но, овој геолошки феномен не само што е реален, туку редовно се повторува. Карпите не ги раѓаат јајцата, туку камењата имаат форма на јајце.

Една од таквите мистериозни карпи се наоѓа во Кина, поточно во југозападна провинција Гизу. Најблиското село има само 20 домаќинства, но меѓу народот станале познати поради тие необични камени јајца. Досега луѓето од оваа област имаат пронајдено 68 парчиња, пишува „IFL Science.

Во временски период од 30 години, карпата висока околу 6 метри, исфрла камен во вид на јајце кој потоа паѓа во нејзиното подножје. Обичната карпа има необичен феномен. Тоа се камења големи од 20 до 40 сантиметри, а според локациите во близина се наоѓаат уште неколку помали „камани јајца“.

Карпата е создадена од вообичаен тип карпи од варовник кои настанале пред околу 500 милиони години. Јајцата се создадени од остатоци од седимент, објаснуваат експертите. Слични, тркалезни камени карпи се појавуваат во други делови од светот, на пример во Колорадо, но никаде не се појавуваат во форма на јајце како во Кина.

Погледнете го видеото:

ВИДЕО: Ја однела нараквицата на проценител за да види колку вреди

Нараквицата била купена на аукција од свекорот кој многу патувал, но никогаш не кажал колку платил за истата.

Кога проценувачот ја виде беше воодушевен од квалитетот на изработката. Нараквицата е од платина, целата украсена со ситни скапоцени каменчиња и 6 поголеми дијаманти. Била изработена некаде помеѓу 1927 и 1930 година, а денес вреди најмалку 170.000 евра. Погледнете ја реакцијата на сопственичката.

Популарно