ВИДЕО: Еве како ќе изгледа новиот клинички центар во Скопје

Потпишан е договор за градба на новиот клинички центар „Мајка Тереза“. Договорот го потпишаа Вицепремиерот и министер за здравство Никола Тодоров и претставници на компаниите Гранит, Бетон и италијанската ИНСО системи.

Вредноста на договорот изнесува околу 72 милиони евра, а предвидува градежните работи да завршат во рок од 45 месеци од почетокот на градбата.

-Вредноста на договорот изнесува околу 72 милиони евра. Договорот предвидува градежните работи да завршат во рок од 45 месеци по почетокот на градбата. Постојниот клинички центар „Мајка Тереза“ е најголемиот здравствен комплекс во Република Македонија на површина од 17 хектари, кој се состои од 32 независни субјекти со вкупен персонал од 3.400 лица, истакна Тодоров.

Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ ќе зафаќа простор од 46.987 метри квадратни, а ќе има и хелидром.

-Имајќи го предвид стратешкото значење на клиничниот центар за државата одлучивме да изградиме комплетно нова зграда со нето површина од 46.987 метри квадратни корисен простор и 6.416 метри квадратни проодни тераси и кровни градини и 531 метар квадратен хелидром. Објектот ќе се состои од едно подземно ниво, приземје, 9 ката и современ хелидром за трансфер на пациенти на десеттото ниво, потенцира Тодоров.

ФОТО: Вака требаше да изгледа Скопје според Кензо Танге

По земјотресот во Скопје во 1963 година, кога беа уништени речиси 65 отсто од градбите во градот, главен во реконструкцијата на центарот на Скопје бил Кензо Танге. 

Проектот на Танге се базираше на два метафорични концепта – Градска порта и Градски ѕид.

Еве некои фотки од тоа време, па споредете со денешната состојба.

ВОЗНЕМИРУВАЧКО ВИДЕО: Страшна несреќа при трките во Скопје

Инцидент, повредени и прекин на кружната трка „Скопје 2017“ .

Во последната дивизија на самата стартно-целна рамнина Урош Бркиќ загуби контрола, излета удри во бандера и во рекламно пано, повредувајќи официјално едно лице.

Популарно