НФАПВ: Агенциите не смеат да наплаќаат никакви трошоци на кандидатите за вработување!

Во врска со последните случувања со одредени агенции за посредување при вработување за кои постојат информации за измама на кандидати за вработување во странство, сакам на целата јавност да и упатиме јасен апел да бидат претпазливи кога носат одлука за заминување на работа во странство.

Имено, според член 22, став 1 точка 4 од Законот за работни односи, и според Меѓународната Конвенција 181 за Приватните агенции за вработување, што Република Македонија ја има ратификувано, агенциите не смеат да наплаќаат никакви трошоци од кандидатите за вработување. Сите трошоци за вработување на лицата треба да се наплатат од компанијата/клиентот кадешто ќе се вработат лицата. 

Според тоа, апелираме до сите заинтересирани кандидати, да не прифаќаат плаќање на било какви провизии и трошоци, пред или по заминување на работа во странство. 

Националната Федерација на Агенции за вработување (НФАПВ) се залага за заштита на правата на работниците на прв план и ќе продолжи во таа насока да соработува и со надлежните инситуции да се подобри законската регулатива и истата да се почитува од сите лиценцирани агенции.

НФАПВ е тело кое има за цел да ги претставува агенциите, да лобира за подобрување на законската основа, да соработува со домашните и меѓународните институции, како и да јакне капацитетите на своите членови за развивање на пазарот на вработување. 

Се во домот оди некако надолу, постои напнатост и нервоза во семејството…Еве како да ја откриете „негативната енергија“ во домот

Без разлика на тоа дали верувате во “негативна енергија” или не, сепак, таква “лоша” енергија може да биде присутна во вашиот дом. Негативната енергија може да предизвика многу чудни и необични работи во вашиот дом и на луѓето кои живеат во него.

Ако сте започнале да се прашувате зошто целото домаќинство некако се влече надолу, постојано недостигаат пари, меѓу членовите постои напнатост и нервоза, нечеста е депресијата и тагата…можеби е време да размислите да го направите овој тест.

Понекогаш овие енергии си го наоѓаат својот пат до нашите домови без наша вина. За среќа, постојат неколку работи кои можете да ги направите за да ги отстраните овие негативни енергии.

Ако сакате да откриете дали постојат негативни енергии во вашиот дом, постојат неколку техники кои ќе ви помогнат во тоа. Со следниов многу едноставен трик ќе дознаете брзо и ќе дејствувате соодветно.

Периодичното чистење на лошата енергијата може да помогне во одржување на хармонијата на куќата и на сите членови на семејството.

Како се појавува енергијата во домот?​

На местото во кое живееме, исто така, живеат и нашите енергии. Куќата е простор на единство меѓу членовите на семејството, па така, нивните енергии стануваат вообичаени за тоа место.

Нашите емоции, чувства и мисли не само што произведуваат одреден вид на енергија, туку исто така, тие привлекуваат енергија.

Негативната енергија може да дојде во нашиот дом од различни причини. Членовите на семејството се клучни актери, иако и соседите или посетителите може да влијаат, исто така. Дури и зависта на некој кој влегува во вашиот дом може да влијае врз вас.

Доколку постои негативна енергија во вашиот дом, ќе започнете да ги забележувате следниве знаци:

-среќата повеќе нема да биде на ваша страна

-ќе недостигаат пари и постојано ќе ви се “лизгаат” од раце

-односите меѓу членовите на семејството ќе станат поостри

-ќе владее општа дисхармонија, па дури и вашите миленици доколку ги имате, ќе се однесуваат чудно

-ќе бидете повеќе нервозни, немирни и можеби ќе плачете без причина

-билките ќе венеат

-апаратите ќе започнат да се расипуваат

-ќе се кршат чаши и други садови

-нема да се чувствувате комптно и опуштено во вашиот дом.

Овие знаци нема да ги забележите сите одеднаш, па затоа е важно да постојат и други механизми за откривање на негативни енергии.

Како да се открие негативна енергија со една чаша вода?

Прво, многу е важно да се анализира она што се случува во вашата куќа. Многу често тие не се енергии кои привлекуваат проблеми.

Ако мислите дека не можете да го најдете вистинскиот корен на проблемите, тогаш обидете се со овој трик и детектирајте ги сите лоши вибрации:​

1.Земете една чаша од целосно транспарентно стакло. На чашата не смее да има било какви цртежи, боја или резби.

Исто така, имајте на ум дека нема да можете повторно да ја употребите. Ако сте во можност, купете специјално една ваква стаклена чаша која ќе ја користите исклучиво само за оваа намена.

2.Наполнете 1/3 од чашата со морска сол.

3.Дополнете 2/3 од чашата со бел оцет или органска јаболкова киселина.

​4.Последната третина дополнете ја со обична, чиста вода.​

5.Однесете ја чашата во собата од куќата каде што мислите дека лошите вибрации се најмоќни. Тоа може да биде просторијата во која пречекувате гости, во која најчесто се собирате заедно и слично.​

6.Чашата ставете ја во некој скриен агол да отстои 24 часа. Многу е важно никој да не ја допира чашата и да не ја разместува во овој период.

7.Следниот ден треба да се набљудува чашата:

-Ако чашата е иста, онаква како што ја оставивте претходниот ден, тогаш во таа просторија нема лоши вибрации. Чашата пренесете ја во друга просторија и повторете ја постапката на ист начин.​

-Ако во чашата се појават меурчиња како во газирана вода, ако се замати или се обои зелено или било што да се случува чудно со чашата, тоа значи дека во просторијата постојат енергетски проблеми.

Во тој случај содржината од чашата треба да се истури во тоалетната школка, а чашата да се измие многу добро.

Потоа додадете ги истите состојки и повторете ја постапката во истата просторија, за следните 24 часови. Повторете онолку пати колку што ќе биде потребно.

(ВИДЕО) Човечност која крши срца: Глув и слеп си помагаат меѓусебно за да гледат фудбал

Фудбалот обединува. Најголем доказ за тоа е оваа случка во Бразил, каде фудбалот има огромна популарност и важност, па се смета за начин на живот.

Ќе ве воодушеви оваа човечност прикажана во снимката што се појави на „Твитер“.

На неа јасно се гледа како две лице, едно со оштетен вид, а друго со оштетен слух си помагаат во гледањето на мечот Бразил-Костарика.

До нив има и трето лице кои исто така им помага.

(ВИДЕО) Јапонец со месеци донцел 3 минути на работа, шефовите јавно се извинија

Рабтник (64) во канцеларија за водоснабдување од Кобе, Јапонија добил укор и парична казна затоа што во временски период од седум месеци 26 пати порано го напуштил своето работно место за да отиде на пауза за ручек.

Неговата „измама“ ја открил колегата, кога низ прозорецот на својата канцеларија го видел мажот како три минуи пред почетокот на договорената пауза за ручек излегува од компанијата и оди во блискиот ресторан, пишува Гардијан.

Тој го пријавил кај своите шефови кои веднаш одлучиле да спроведат вистинска тајна акција за да дознаат колку често тоа се селучувало.

Управата на канцеларијата за водоснабдување на вработениот од платата му одзелена половина од еден дневен доход, но полошо од паричната казна секако било јавното понижување.

Имено, шефовите по разрешувањето на овој случај веднаш свикале прес конференциј на која најостро ја осудиле „неговата непослушност која длабоко ги растажила“. Потоа се поклониле во знак на извинување.

– Паузата за ручек започнува точно на пладне и трае до 13 часот. Дотичниот господин погрешил затоа што работното место го напушатал неколку минути порано. Со тоа ги прекршил интерните правила на годината, изјавил портпаролот на компанијата од јапанскиот град Кобе.

Казнетиот работник во своја одбрана рекол дека „морал да го промени работниот ритам“.

Корисниците на социјалните мрежи масовно застанаа во одбрана на казнетиот работник.

Тие се прашуваат дели ова „болно“ правило ќе се применува и на оние кои ја напуштаат канцеларијата за одење во тоалет.

Популарно