Зошто денешниот ден е почеток на црковната година?

Денеска според јулијанскиот календар, кој го користи Македонската Православна Црква е 1 сепември. Ден кој е определен како почеток на црковната нова година.

Зошто и од кога овој ден се слави како црковна нова година, откријте во видео православниот верски календар, што од денеска секој ден премиерно ќе се емитува на ТВ. СИТЕЛ, а потоа на „Религија.мк“ и на порталот „Засе.мк“.

Водител на видео православниот верски календар е отец Бобан Митевски од скопската епархија на МПЦ-ОА.

Денес е Духовден - не е празник на мртвите, туку празник на Светиот дух и воспоставување на црквата на земјата

Денес се слави Света Педесетница - Духовден (Св. Троица) - педесет дена по Велигден Празник на Светиот Дух и на основањето на христијанската црква.

На овој ден се исполнило Христовото ветување за доаѓањето на Светиот Дух - Духот на Вистината, Утешителот, Силата одозгора, ветувањето на Таткото, што Христос им го даде заповедувајќи им на апостолите да не се одалечуваат од Ерусалим додека тоа не се случи.

Празникот Духовден спаѓа меѓу големите Господови празници. Според истражувањата на фолклористот проф,д-р Марко Китевски, овој празник кај народот е познат со повеќе имиња, како Дуовден, Доедни, Свети Дух, Света Тројца, Педестница итн. Се празнува десет дена по Спасовден (Вознесение Христово), а педесет дена по Велигден (Воскресение Христово).

Се вика и Педесетница не само затоа што се празнува педесет дена по Велигден туку и затоа што настанот се случил точно на еврејскиот празник Педесетница што Евреите го празнувале во спомен на денот кога Господ му ги дал на Мојсие законите во Синајската Гора.

Во народот овој празник најчесто е поврзан со душите на умрените, а и обичаите што се изведуваат на овој ден се поврзани со тие верувања.

Духовден се празнува три дена, а првиот ден од празникот секогаш е во недела. Овој е единствен од дванаесетте големи празници што нема претпразненство. Тоа се надоместува со фактот што во текот на целиот период од Велигден до Духовден се чувствува празничното расположение. На овој празник редовно му претходи задушница што се празнува во саботата пред Духовден, кога се изведуваат повеќе обичаи што им се наменети на покојните предци. Овој ден меѓу народот е познат и под името „Мртва сабота".

Овие денови се посветени на душите на умрените, и затоа во петокот и саботата се посетуваа гробиштата, се носеше храна, а свештениците се молеа за душите на покојните.

Денес, пак, не се оди на гробишта, бидејќи е Духовден. Тоа не е празник на мртвите, туку празник на Светиот дух и воспоставување на црквата на земјата.

Свештениците за Задушница: За покојниот молитва – за сиромашните храна

Црквата и свештените лица, особено овие денови, посебно апелираат за тоа како треба верниците да се однесуваат за Задушница и што е потребно да се носи кога се оди на гробишта.

На Задушница да се носи само лепче, пченица, црвено вино и свеќи, тврдат свештениците. Тие велат ако сакате да носите храна, тогаш истата да ја дадете на сиромашни.

Со ваков апел излегоа свештениците на ден пред Задушница раководени од искуството дека луѓето со изговорот „да се најде пред покојниот“ носат големи количини на храна на гробовите и прават помпезни настани од самата Задушница. Покојните имаа потреба само од молитви, велат свештениците.

-Здраворазумно е дека покојните немаат потреба од храна, а знаеме дека на овие денови изобилно се носи храна и се раздава. Нашиот апел е не да се дава храна на оние кои се најадени, туку на оние кои што се гладни и економски слаби. Покојникот има потреба единствено само од молитва, велат свештениците.

Денеска е голем празник - жени внимавајте на вашите мажи и деца, еве што не смеат да прават на Спасовден

Православните верници денеска, на 17 мај го прославуваат Спасовден, празник кој се одбележува 40 дена по Велигден, а десет дена пред Духови и секогаш е во четврток.

За овој празник се врзани многу верувања и суеверија, кои во некои краишта се уште се почитуваат. За Спасовден се колеле јагниња, а старите верувале дека од Нова година до Спасовден не треба да се пие млеко.

Се верувало дека на Спасовден мажите не треба да се бричат, жените да се мијат, а децата да се бањаат.

На Спасовден никако не треба да се спие преку ден, за да не се дреме цела година.

На тој ден богатите после одењето од црква повикувале гости на ручек, а помалку богатите го продолжувале дружењето пред црква, каде народот се собирал и веселел.

И Крстот е составен дел на Спасовден. Се смета дека народот треба да направи крст и да го стави на својата куќа или во друг дел за да ги избрка лошите демони.

Во некои краеви жените и децата не се мијат на овој ден, додека мажите не се бричат.

Девојките денеска треба да зберат што повеќе цвеќиња бидејќи е ден за гатање. Потоа треба со ливчињата да прават „Ме сака не ме сака“, за да видат дали саканиот ги сака.

Популарно