Хорор: Камерите снимиле како пит бул ја напаѓа 10 годишната Дуња

Безбедносните камери во ОУ „Никола Тесла“ во Винча, Србија успеале да снимат напад на куче, раса пит бул, врз 10 - годишната Дуња Дедиќ. Нападот се случил во понеделникот за време на големиот одмор. Откако девојчето сакало да го погали и му подало рака, кучето скокнало на неа.

Дуња завршила во болница, а од нападот се има здобиено со три гребаници на лицето и седум конци, а рака и е во завој. За среќа нема скршеници, но моментално едното око и е затворено.

Моја нога на Косово веќе нема да стапне: Исповед на сопругата на Оливер Ивановиќ

„Завршивме со Косово, веќе никогаш нема таму да се вратиме“ - ова го порача Милена Ивановиќ, сопругата на убиениот Оливер Ивановиќ, која вчера, во поворката на тагата, со посмртните останки на лидерот на косовските Срби, пристигна во Блеград. Селедејќи го сопругот до неговиот вечен дом, Милена рекла дека нејзиниот син и таа немаат повеќе што да бараат во градот, кој до вчера беше нивен дом.

-Моја нога повеќе нема да зачекори на Косово. Синот и јас завршивме со Косовска Митровица, градот на стравот, темнината и болката. Нашиот Оливер го даде животот, а кога молеше за помош, бараше заштита, никој немаше. Сега за него велат дека е херој, а каде беа тие што го величат кога ни беа најпотребни - во солзи зборувала Милена.

Таа нагласи дека сака само да биде поблиску до Оливер, а дека тој само во Белград повторно ќе биде спокоен.

-Се плашам за детето и себеси. На Косово ни досега не бевме безбедни, а тек сега сме мета. Ќе останеме во Белград за да бидеме поблиску до нашиот Оливер - изјавила Милена.

Мирослав Ивановиќ, открил дека малиот Богдан (7) се уште не знае дека останал без татко.

- Не знае уште дека Оливер е убиен. Размислуваме да му соопштиме. Знаеме дека би било паметно да го направиме тоа, но се уште не најдовме начин - рекол Мирослав.

Како што вели, детето допатувало со нив, но се уште не знаат дали че присуствува на погребот.

Зборувајќи за убиството Мирослав оценил дека станува збор за професионализам, што го докажуваат шесте рани во горниот дел на градниот кош.

- Очиглено е дека го чекале и дека знаеле дека доаѓа на работа - додал.

Мирослав открил дека целото семејство ќе живее во Белград, каде ќе биде погребан и Оливер.

Грчките медиуми ни одбраа име: Еве го предлогот

Деновиве на грчкиот портал greece.greekreporter.com се појави текст во кој се вели дека Македонија треба да го смени името во Пајонија, бидејќи дури и со ФИРОМ јасно се гледале територјалните апетити на нивниот „северен сосед“.

Како што пишува во текстот името на северниот сосед на Грција, чиј главен град е Скопје повторно е актуелно. Официјално земјата е наречена ФИРОМ, но во тоа име вграден е зборот „Македонија“ кој е одраз на долгогодишниот обид да се преземе модерната грчка провинција од Македонија како што се гледа во мапите кои се користат на многу места, вклучувајќи ги и училиштата.

Покрај промената на името во текстот стојат и уште неколку услови кои мора да се реализираат доколку овие две земји сакаат да живеат во мир.

Порталот вели дека јасно е дека ова име предизвикува територјални амбиции. Ако тоа е закана за стабилноста на јужен Балкан треба да се сопре засекогаш и предлагам следново да се реализира:

1. Државата мора да се вика Паонија (т.е Пајонија), исто како што се викала пред 2500 години.

Земјата за која станува збор, со својот современ град Скопје, во антиката беше наречена Пајонија. Mts. Барнаус и Орбелос (кои денеска ги формираат северните граници на Грција) обезбедуваат природна бариера што ја одделува Македонија од нејзиниот северен сосед. Единствената вистинска врска е по реката Аксиос / Вардар, па дури и оваа долина “не формира линија на комуникација, бидејќи е поделена со клисури”.

Географската ситуација јасно се објаснува со извештајот на Ливи за создавањето на римската провинција Македонија во 146 п.н.е. (Ливи 45.29.7 и 45.29.12). Земјата северно од планината. Барнус и планината. Орбелос билс населенс со Пајонци. Природната бариера формирана од овие планини мора да се признае. Барнаус (модерна Ворас или Кајмакчалан) достигнува височина од 2524 метри, додека Орбелос (целиот опсег што се протега кон исток и западно од Стримон, западниот гребен е модерниот Белес или Керкини со висина од 1474 метри) има максимална висина кон на исток од 2211 метри.

Страбо (7. фраг. 4), пишувајќи неколку години пред Христовото раѓање, е уште поодговорен велејќи дека Пајонија е северно од Македонија и единствената врска од една до друга била (и е денес) преку тесната клисура на реката Аксиос (или Вардар).

Античките Пајонци можеби или не можеле да бидат грчки, но сигурно станале “грчки”, и никогаш не биле Словени. Тие, исто така, не беа Македонци. Античка Пајонија била дел од Македонското царство. Така беа Ионија и Сирија, Палестина, Египет и Месопотамија, Вавилон и Бактрија и многу други. Така, тие можат да станат “македонски” привремено, но никој не беше “Македонија”. Кражбата на Филип и Александар од земја која никогаш не била Македонија, не може да се оправда.

Традициите на античка Пајонија може да бидат усвоени од страна на сегашните жители на таа географска област со значително оправдување. Но, продолжувањето на географскиот термин “Македонија” за покривање на јужна Југославија не може. Дури и кон крајот на 19 век, оваа злоупотреба подразбираше нездрави територијални аспирации.

За жал, релативно малку е познато за античките Пајонци, делумно затоа што “ниту еден пајонски Филип некогаш не доминирал во Грција, ниту еден пајонски Александар некогаш го освоил познатиот свет” (Ирвин Л. Меркер, “Античкото кралство Пајонија”, “Балкански студии 6” (1965) 35).

Сепак, тие се појавуваат во Тројанската војна (на тројанската страна, Хомер, Илијад 2.848-850, 16.287-291, 17.348-351). Нивната конфронтација со Персијците е запишана од Херодот (5.1, 12-17). Тие се бореле против Филип кој ги покорил и со Александар против Персијанците, особено во битката кај Гаугамела во 331 Б.Ц. (Квинт Куртиус, Историја на Александар 4.9.24-25).

Тие уживаа, дури и под Македонците. Имале одреден степен на автономија како што е прикажано со нивните преговори со Атина (IG II2 127) и многуте монети ковани под серија пајонски кралеви, чии имиња се грчки и впишани на грчки на монетите . Погледнете, на пример, следното сребрено издание на Патраос, веројатно прикажувајќи го убиството на персискиот сатрап од страна на пајонскиот Аристон, како што кажа Куинтус Куртиус (погоре).

Уште позначајно за асимилацијата на Пајонија во грчкиот свет се посветувањата на статуите на пајонските кралеви направени во Делфи и Олимпија, а особено на бронзениот глава на пајонска бизон, исто така во Делфи. Види BCH 1950: 22, Inschriften von Olympia 303; и Паусаниј 10.13.1, соодветно.

2. Знамето со македонската ѕвезда мора да се замени. Овој симбол е познат само во старогрчки контексти. Можеби симболот на Пајонија би можел да биде цвет именуван за тоа.

3. Мапи кои се користат на јавни места и училиштата мора да престанат да покажуваат обединета “Македонија” која се протега на југ до планината. Олимп, вклучувајќи го и Солун.

Оваа забрана треба да ги содржи таквите иредентистички мапи како онаа што се користела во книгата за историја од 8 одделение во 2005 година (а можеби и денес), која покажува делови од “Македонија” окупирани од Албанија (жолта), Бугарија (виолетова) и Грција (црвена) .

Употребата на сугерирачки комерцијални уреди, како што се банкнотите со Белата кула во Солун, мора да бидат запрени.

Истото треба да се примени и за материјали како што се кафето под името Пела – главниот град на античка Македонија и родното место на Александар – со едрење брод како негов симбол. Што значи тоа за земја што нема пристаниште?

4. Современите статуи на Александар и Филип неодамна подигнати од владата на Скопје мора да бидат уништени. Тие се навреда за историјата. Дали Александар ги прочитал словенските натписи на овие статуи?

Иако во Скопје сигурно ќе има луѓе кои ќе се спротивстават на ваквите реформи, верувам дека тие се апсолутно неопходни ако Грција и Пајонија сакаат да живеат во мир. Исто така, верувам дека староседелците од таа земја ќе чувствуваат поголемо чувство на сигурност знаејќи дека нивниот идентитет не е украден од друг.

На крајот се додава дека постои уште едно решение за спорот со името и предлагаат Македонија да го смени името во Грција анекси Скопје.

(ВИДЕО) ДЕТАЛИ ЗА ИСТРАГАТА: Убиството на Оливер Ивановиќ е снимено со камери

На седиштето на Граѓанска иницијатива „Србија, демократија, правда”, пред која вчера беше убиен Оливер Ивановиќ, имало поставено две камери за видео надзор, кои најверојатно го снимиле нападот. Косовската полиција ги превзела видеоснимки од безбедносните камери.

Недалеку местото на убиството, поточно нешто повеќе од еден километар одалеченост, полицијата пронајде запалено возило марка „Опел Астра”, со кое убиецот, најверојатно побегнал.

– Сите мерки се преземени, полицијата е на терен и го бара сторителот. Имаме одредени индиции да испратиме експертски извештај – рече регионалниот командант на косовската полиција, Жељко Бојиќ.

Полицијата сè уште ги определува мотивите за кои Ивановиќ беше ликвидиран. Она што е познато е дека кон него со огнено оружје е пукано пет пати.

– Имаше пет големи рани во градите, во горниот дел. Полицијата пронајде четири чаури, убиен е со „долга деветка“, вели извор од истрагата пишува српскиот весник „Правда“.

Главниот косовски обвинител, Шикри Сила, изјави дека двајца обвинители го испитувале убиството на Оливер Ивановиќ – Србин и Албанец, објави Танјуг.

– Убиството на Оливер Ивановиќ го испитува тим од двајца наши обвинители – Нијази Реџа и Јова Радовиќ, изјави Сила, додавајжи дека сè уште нема осомничени за убиството на Ивановиќ.

Српското обвинителство поднесе барање до Министерството за внатрешни работи на Република Србија и Агенцијата за безбедност и информации да ги соберат потребните докази за извршено кривично дело тероризам, се вели во соопштението.

Ивановиќ го пронашла жена и веднаш повикала брза помош, а и неговите колеги од партијата кои биле во просториите на седиштето дошле на помош. Ивановиќ за кратко време им подлегна на повредите.

Телото на Ивановиќ ќе биде пренесено во Србија, а ќе биде погребано утре на Новите гробишта во Белград.

По седницата на Советот за национална безбедност, претседателот на Србија Александар Вучиќ истакна дека е договорено да се испрати писмо до органите на Еулекс и Унмика со барање, државните органи на Србија да учествуваат во истрагата.

Лидерот на Граѓанска иницијатива „Србија, демократија, правда” Оливер Ивановиќ беше убиен во Косовска Митровица вчера околу 8.15 часот.

Во Ивановиќ најпрво е пукано од далечина, а потоа напаѓачот му пришол и испукал уште еден куршум од блиску.

Популарно