Грешката на Каталонија во полза на Македонија

Пет браќа работеле на имотот на својот татко. Работата одела добро и се живеело сложно. Секако имало и проблеми, но успевале да ги решат заедно. Еден ден браќата се испокарале и решиле да се одвојат и секој посебно да си работи дел од имотот. Кога му кажале на таткото, тој на секој од нив му дал по еден стап и му рекол да го скрши. Сите 5 сина успеала во задачата, но тогаш таткото им дал нова задача. Побарал од нив да скршат 5 стапа наеднаш, врзани еден до друг со јаже. Ниту еден од синовите не успеал. Наравоучението од оваа стара поучна приказна која сите ја знаеме, е дека ЗАЕДНО СМЕ ПОСИЛНИ.

Помина многу време кога последен пат сум ја чул приказнава. Се се смени. Децата веќе на работат на нива со татковците. Светот отиде напред. Технолошкиот бум ни донесе паметни телефони, сателити, интернетот не поврза сите на планетава. Луѓе планираат посета, па дури и живот на Марс... но, приказната за таткото и синовите ми остана во глава. Си ја споменував и при распадот на СФРЈ, иако бев дете, а еве и деновиве кога Шпанија тргна по истиот пат. Каталонија е шпанската Словенија, а Каталонците единствените кои не сфаќаат дека тргаат во пропаст. Чудно. За народ, покраина, автоновмија која е економски најразвиена во Шапнија, Каталонците покажуваат сериозно непознавање на реалноста и блиската европска историја. СФРЈ е само еден пример, но и без него, па дури и без приказната за таткото и 5те сина, Каталонците мора да знаат дека влегуваат во глупост кој скапо ќе ја платат.

Секој кој некогаш играл било каква стратешка игра, или барем монопол, ризик... знае дека окрупнувањето (наоѓањето сојузници) носи победа. Цепкањето на своите редови, раситнувањето, секогаш на крајот резултира со пораз. „Раздели па владеј“ е воена тактика која се препишува на Цезар и Наполеон, иако има историчари кои оваа максима за прв пат ја забележуваат кај Филип Втори Македонски. Без разлика кој прв ја применил, факт е дека тактиката е многу успешна и стара. И додека Цезар, Филип и Наполеон, барале начин (најчесто успешно) да ги раситнат редовите на противникот, Каталонија навидум сама го прави тоа. За да биде целата ситуација уште попарадоксална, Каталонците на поделба по етнички принцип се решија заради економски несогласувања!

Во секоја фирма, фабрика, претпријатие, институција... има вработени кои работат повеќе или помалку од другите. Дури и во најмалите фирми, некој од вработените се чувствува искористен и смета дека тој ја заработува платата и на своите колеги. Дали е тоа навистина така, и што ако е, решава менаџментот на самата фирма. Колку добро ќе се изменаџира ситуацијата, толку успешна ќе биде и фирмата. Ако се остави на ситуацијата сама по себе да се „реши“, ќе се случи СФРЈ. Кога на ова ќе се додаде дека некој однадвор ја знае максимата „Раздели па владеј“, менаџментот мора сериозно да си ја сфати задачата. Шпанија тоа не го направи. Ниту ЕУ не очекуваше ваква ескалација на ситуацијата. Само уште еден доказ дека Унијата е вештачки створен неефикасен хибрид. Административен инертен џин, на кој за акција му се потребни месеци подготовка. Бирократија која нема апсолутно никакви информации за реалната ситуација на терен, па дури и кога станува збор за Шпанија.

Тоа што ЕУ има двојни стандарди за овој случај, од слични вакви во минатото, кога распарчувањето ги погодувало државите надвор од Унијата за мене е многу логично. „Раздели и владеј“ е главното оружје на Глобализацијата. Да, знам дека звучи како парадокс. Оној кој повикува на здружување, на глобален свет во кој сите сме исти, најпрво мора да не раздели, да не направи како него, па да не прими во друштвото на „истите“.

Читам деновиве дека Шпанија не го признала Косово, со што останала принципиелна. Но, да не заборавиме, шпански авиони учествуваа во бомбардирањето на Србија. Тоа што на крајот не е ставен потпис, е очаен обид да се залаже светот во праведноста на Шпанската држава. Реалноста е дека Шпанците и покрај своите проблеми дома со Каталонија и Баскија, решија да му помогнат на Косово да се одвои од Србија, сметајќи дека ова ним никогаш нема да им се случи. Мислеа дека се посебни и налетаа на уште попосебните Каталонци. Сега враќање назад нема. Каталонија денеска, за еден месец, за десет години.... ќе се одвои од Шпанија. Преговорите кои ги најави ЕУ меѓу Каталонија и владата во Мадрид, само ќе го успорат процесот, но нема да го сопрат. Сликите од бруталната Шпанска полиција на улиците во Каталонија никој никогаш нема да ги заборави. Тие слики се потписот на независноста на Каталонците. Преговорите се задоцнети! Всушност истите и немаат за цел да ја подобрат ситуацијата меѓу Каталонија и Шпанија, туку да спречат понатамошно цепкања на Шпанија, но и други држави чланки на ЕУ. Германија, Белгија, Франција... се реално исплашени од судбина слична на СФРЈ, а Европа од целосно распаѓање на Унијата.

И Британија го дели истиот страв, а кога силните се плашат, што да речеме ние на Балканот? Расцепкувањето е измислено кај нас, но никако да заврши. Секогаш има некој незадоволен, кој решението го гледа во нова поделба. Државите ова го менаџираат со невидена ефикасност, па освен Милошевиќ (а сите знаеме како заврши тој), никој друг не се ни обиде да даде отпор. Еве и денеска во Македонија на избори главните ветувања се од етнички карактер. Имаме Албанска платформа/декларација, потпишана во соседна држава! Секако, на Шпанија ова не е и пречеше. Не и пречеше ниту на ЕУ. Не им пречеше кога се прекрши македонскиот устав во Пржино, ниту кога незаконски се избра претседател во собранието! Ја подржаа новата „реформска“ влада. Но, сето ова сега може да се промени. Кога ЕУ на свој грб ја осети „Раздели па владеј“, тешко дека ќе подржи нови цепкања било каде во Европа. Каталонците, иако реално испровоцирани од Мадрид, погрешија во својата одлука и тоа ќе го осетат на своја кожа во иднина, но можеби ни направија услуга нам. Сега кога ЕУ ќе направи се да за не се распадне, ќе вложи максимални напори за неменување на границите во Европа, можеби нема да си дозволи повеќе гафови како Косово. Дури и да не не штити, сигурно нема да не „нападне“ и да подржи поделба. 

Автор: Пацифист

Петицијата на Фејсбук успешна - Законот за јазици падна!

Искрено, тешко ми е да го пишувам текстов. На ваков ден, предизвик е да се остане рационален и да се напише текст без емоци, но еве ќе се обидам.

Овој пат ќе одам со точки:

1. Не сум од оние кои се воодушевени од потегот на Груевски во собранието. Премалку и предоцна. Имаше кога тој да покаже дека уставот, законите, државата му значат нешто. Од моментот на првата објавена бомба, кога МВР под власт на ВМРО мораше да го уапси Заев за нелегално стекнати прислушкувани разговори, па се до 27ми Април. Можеше Груевски да докаже дека е патриот, но напротив, докажа дека личниот интерес му е пред се. Ова вчера беше уште една сцена од глумата на „големиот“ лидер.

2. Кога сме кај екс премиерот, вчера Фокус објави, а многумина споделија „наводен“ документ договор меѓу ДУИ и ВМРО ДПМНЕ, во кој пишува дека и партијата на Груевски се сложила на закон за двојазичност. Не дека текстот е било каков доказ, затоа што и јас сега тука можам да искуцам сличен, но еве да земеме дека е реален и дека договорот постоел. И? Како тоа го оправдува носењето на неуставен закон? Не ве разбирам сите вас кои го споделувате, која ви е поената? Како ако го донел Груевски мора да е добар? Или и сега не чини, ама и Груевски ќе го донел? Па што? Пак исто ќе беше неуставен!!! Разликата е што тогаш вие ќе баравте да биде повлечен, а сега го славите. Зошто е тоа така, тоа вие си знаете.

3. Ако сеуште има граѓани на кои не им е јасно дека законов е НЕУСТАВЕН ќе ви спомнам само три податок, а вие обидете се да излезете од партиско етничкиот балон и размислете.

- Овој закон, изгласан со просто мнозинство (значи 61 пратеник - иако во случајот се 64), менува членови во други закони за чија промена во УСТАВОТ пишува дека можат да се менуваат само со 2/3 мнозинство (80 пратеници)! Јасно е сега?

- Изминаа 30 дена одредени за повторно разгледување на законот. „Ако претседателот на Републиката одлучи да не го потпише указот за прогласување на законот, Собранието повторно го разгледува во фаза на трето читање, во рок од 30 дена од денот на донесувањето“ 

- На сето ова слободно додадете ја процедуарата, во забрзана постапка, без право на амандманска расправа и лажното европско знаменце.

4. Законот, освен НЕУСТАВЕН е непрактичен и неспроведлив, затоа што се коси со многу други закони!

5. Законот нема никаква врска со правата на Албанците, туку само со поени за ДУИ на следните избори. Сето ова од проста причина, дека овој закон никогаш нема да профункционира.

6. Законот е НЕПОТРЕБЕН! Дури и ваков каков што, НЕУСТАВЕН, истиот не е реално решение за потребите на Албанците кои живеат во Македонија. Знам дека албанските политичари го рекламираат пред својот електорат како голема победа, но обичнниот Албанец нема да добие ништо, напротив ќе изгуби.

7. Апсолутно е јасно дека овој закон во многу ќе ја влоши меѓуетничката состојба во Македонија и со тоа сите ќе загубиме, па и Албанците. Верувајте, колку и да им е јасно на Македонците дека сето ова е игра на политичките лидери на ДУИ и СДСМ, на крајот дел од негативната енергија ќе се заврти и кон обичниот Албанец. Не би сакал да е така. Би сакал сите да разбереме дека народот нема никаква врска со законот, без разлика на својата етничка припадност, но моето искуство вели дека поделбата ќе се продлабочи и тоа многу.

8. Законот НЕ може да стапи на сила без потпис на указот од страна на претседателот Иванов, кој веќе најави дека повторно ќе го стопира . Ок, „не може“ е силен термин. Не може ни претседател на собрание да се избере во сред сала без седница со гласање на жими мајка. Не може да се донесе закон без амандманска расправа за која се поднесени 35.000 амандмани. Не може да се направи влада со услов „Тиранска платформа“. Не може .... многу тоа „не може“ веќе видовме. Видовме и „добросодедски“ договор со Бугарија и преговори со Грција без црвени линии! Видовме шарени твитерџии кои се продадоа за ситни парички и фотељи. „Револуционери“ кои се бореа тие да бидат новото ВМРО. Видовме како истиот Иванов побара гаранции од Заев и.... Затоа и ова „не може“ не влева многу сигурност дека законот нема да стане официјален.

9. Ако и тоа се случи, последната бариера е Уставниот суд. Истиот оној кој 2 години не се изјаснува за неуставното СЈО.

10. Откако сите институции ќе потфрлат, народот може да ја земе правдата во своите раце. Во нашиов случај тоа би значело илјадници, ако не милиони статуси на Фб и твитови по Твитер! Има да се распишуваме ко луди за „предавниците“, за мајка Македонија, за погребот на татковината. На улица? На улица, вчера пред собрание, 200 луѓе! И да, атмосфера како за погреб! Седете си дома луѓе и попунувајте петиции на ФБ! Така се брани држава! Еве на пример Франција така го доби спорот со... Не, Грција така... Британија??? Сериозно мислите дека на некој му е гајле колку луѓе потпишале некаква петиција на Фејсбук? Озбилно? Као ако се собереме 100.000 потпишани, законот ќе се самозапали по автоматизам?!!! АААА не со ПЕТИЦИЈА!!!! Не сте ми  јасни. Само вчера прочитав мал милиони статуси против законот за јазици од моите ФБ пријателчиња. Сите бесни, повредени, гневни на Заев и компанија, но никого не видов пред Собрание. Сите им се закануваат на СДСМ и ДУИ со „народот“, но не сакаат да бидат дел од „народот“. Тоа ваљда некој друг треба да излезе на улица и да каже доста е?! Сите чекаат да се роди Гоце Делчев, да се врати Никола Карев, да тргне Даме Груев.... Зарем мислите дека и тие македонски историски великани ќе можеле се сами, без поддршка од месното население. Поддршка што некогаш значела и смрт или данок во крв! Што ќе изгубевте вие ако искочевте вчера пред собрание? Што ќе изгубите следниот пат кога нема да излезете на протест против рушењето на уставниот поредок во Макеоднија? Заев е „црпнат“, кое е вашето оправдување?

Автор: Пацифист

Заев ги повика на ПРОТЕСТ сите Македонци кои се против промена на името

4ти Март ќе остане засекогаш запишан во Македонската историја. Тоа е денот кога Македонците на сите страни на светот се обединија во одбрана на своите права и вековното име. По 27 години молк и терор, пред се од страна на своите политичари, Македонецот пред светот порачува дека е доволно.

Отвори Сиднеј со 30.000 Македонци на улица, кои мирно, достоинствено и гордо запеаја македонски песни. Собирот се одржуваат и во: Франкфурт – Германија, Малме – Шведска, Вашингтон – Сад, Мелбурн, Сиднеј, Перт и Бризбејн – Австралија, Оукленд – Нов Зеланд, Хаг – Холандија, Лондон – Велика Британија, Крањ – Словенија, Валета – Малта, Канали – Италија, Прага – Чешка и секако во Скопје, на плоштадот Македонија во 13:00 часот.

Енергијата која произлезе од прогласот на двестате иинтелектуалци, мултиплицирана преку протестот на 10.000 Македонци во Скопје на 27ми Февруари на големо невреме, денеска треба да кулминира. Македонците во Сиднеј го најавија тоа и ја изненадија тамошната полиција, па дури и организаторот со посетеноста на протестот. Ред е на Скопје, ред е на нас! Денеска е денот кога Македонецот ќе го искаже својот став или вечно ќе молчи. Денеска е денот да се простиме со сите наши политичари кои не „водеа“ од осамостојувањето до сега и да му покажеме на светот дека можеме и без нив.

Еден од нив, премиерот Зоран Заев, пред неколку дена изјави:

– Протестите во Скопје покажаа дека Македонија е демократска земја, секој има право на протест, но тие што се против компромис со Грција се убедливо малцинство во земјата. Мнозинството граѓани сака да го решиме проблемот и да се зачлениме во ЕУ и НАТО.

Со оваа изјава Заев порача дека секој кој е против промена на името, мора да излезе на протест. Сакајќи или не, Зоран ги покани сите Македонци на протестот. Ако веќе премиерот и владата бараат да покажеме дека сме против преговорите, ако оној кој нема црвени линии мисли дека е мнозинство во оваа држава, човекот кој ги загуби парламентарните избори и на нелегален начин дојде на власт сака да покажеме дека Македонци сеуште има, денеска е денот кога треба да го поздравиме од плоштадите низ светот, а посебно од плоштадот Македонија во Скопје.

27 години трпиме разни бандити на власт. Бескичмењаци, мафијаши, криминалци.... 27 години не убевдуваат дека некој од надвор не мрази, дека Грција е лоша, дека... 27 години го чекаме подобро утре! ДЕНЕСКА дојде тоа УТРЕ! Денеска светот мора да види дека ние не сме Заев, Груевски, Црвенковски, Георгиевски... Ние сме Македонци и горди сме на тоа! Сплотени под црвено жолтата, со полно срце љубов и непокор во очите, заедно најсилни кога е најтешко!

За името, за минатото, сегашноста и иднината, за НАС, за МАКЕДОНИЈА! Се гледаме на плоштад Македонија во 13 часот!

Автор: Пацифист

ЧАДОРОТ стана симбол на отпорот против промената на името, идентитетот и уставот

Конечно дојде и тој ден. Македонскиот народ искочи на улица без политичка партија, во одбрана на своето! На снег, на студ, ЧАДОРОТ стана симбол на отпорот против промената на името, идентитетот и уставот.

Не сакам да шпекулирам со бројки, никогаш тоа не бил мој фазон, но вчера во Скопје најмалку 10.000 Македонци го изненадија светот, ги изненадија нашите политичари, па дури и медиумите. Никој не очекуваше ваков одзив. Дури ни организаторите не очекуваа толку народ на такво невреме. Но, на бурата со бура се одговара, а токму тоа вчера се случи. Мирно, достоинствено, без партиски пароли ... црвено жолто, со љубов и верба, Македонците порачаа дека нема предавање без борба, а борбата до прва следува. Следната рунда е веќе во недела, на 4ти Март (13:00 часот), во 14 светски метрополи и повторно во Скопје. Овој пат на плоштадот Македонија под „Воинот на коњ“. Воинот кој пред 3 века ја покори Грција, сега може да биде метафора за нова победа на Македонците. Од нас ќе зависи. Од оние 10.000 Македонци од вчера, но и од другите кои вчера не можеа да помогнат. Битката е започната, исходот ќе го решиме самите. Секој за себе, секој од себе. Без лидери, без политика и партии. Заедно, обединети под едно знаме. МАКЕДОНСКОТО.

И додека Грција и Европа изненадено пренесуваат за новата ситуација на терен, додека збунето го гледаат нашиот измачен народ како излезе од апатија во одбрана на своето, македонските политичари останаа сами. Од другата страна на преговарачката маса, без никаков допир со оние кои ги гласаат и чии интереси мора да ги застапуваат. Не е тоа ништо ново. 27 години на политичката сцена во Македонија не се појави ниту еден политички субјект кој имаше храброст да застане пред и со народот! Затоа сме каде што сме. Дури и оној кој постојано се фалеше со подршката од народот и кој добиваше и по 63 пратеници, кога дојде моментот да застане во одбрана на Македонија, го потпиша „Пржино“. Одби да сноси одговорност за сите свои грешки и го остави народот сам да си ја брани државата. Но, секој ќе си ја добие својата казна или награда. Така ќе биде и со сегашните лидери на државата, затоа што на крајот, народот решава кој е патриот, а кој предавник. Не помагаат ПР спинови, не помагаат ниту тапкања по рамо од странци, ниту деманти. Рекол премиерот за Ројтерс дека предлозите се негови или на Нимиц, сеедно е. Искрено, со неговиот англиски и не би зачудило ако не се разбрал со новинарот. Ја не знам како тој воопшто преговара со Грците и Нимиц, ако воопшто некој нешто го прашува. Едно е да не ти текне некој збор, но да измислиш нов, е тоа е веќе ново ниво на антилингвистика. Дрскоста оди до таму што истиот тој „Енглез“ во истото интервју ни го објаснува значењето на англискиот збор „nationality“. На истиот ден кога Македонците сами излегоа на снегот да се борат за опстанок, Заев лаже дека промена на националноста значи промена на државјанство и сето тоа без промена на Уставот?!!! Истиот ден градоначалникот на Струга со помош на СДСМ го крши Уставот со промена на статусот на општината, со што Албанскиот станува втор официјален јазик! Неколку дена претходно вицепремиерот Османи решава да не ја преставува Македонија на балсканска средба, затоа што Косово не е покането на истата, а Заев го подржува во истото! Поминаа 27 години, а Албанија не ја признала Македонија под уставно име, но Османи нема проблем со тоа. Немал ниту еден политичар од албанскиот блок во Македонија, но за Косово срце даваат. Во Македонија живаеат, работат, земаат плата, но името одма би го смениле без референдум, а за Косово ако треба и во војна би влегле! И ова е ок за Заев (Груевски)? Како што е во ред да го земе во коалиција човекот кој го исмеваше на секој предизборен митинг. Амди со себе носеше морков и зајак, за да се подбива со Заев, но на Зоран тоа не му пречи кога е во прашање ВЛАСТ и поголемо мнозинство во собранието. Бајрам барем си призна, дека неговата цел секогаш е власт и ништо друго. Која е целта на Заев? Веќе е очигледно и ќе стане уште појасно, дека целта на премиерот не се поклопува со онаа на народот. И тогаш ли ПР тимот ќе спинува и демантира? Тоа ли е планот Б, кога планот А вчера тресна од земја?

Колку само нашите политичари живеат во некој паралелен свет, без никаков допир со реалноста, зборува и денешната изјава на оној кој го ословуваат како претседател на Собранието, Џафери. На неполни 24 часа по протестот, на кој народот кажа дека нема апсолутно никаква доверба во ниту еден политичар или политичка опција, тој денеска зборува за меѓупартиски средби со меѓународно посредство! СДСМ и ВМРО ДПМНЕ ќе се договореле за законот за јазиците (албанскиот јазик)! Ќе се договореле да го дополнат деловникот во собранието! Истиот оној при чиј „избор“ се поништи деловникот, сега ќе го дополнува?! ДПМНЕ да се врателе во собранието и што? Во чие име ќе решаваат сите 120 таму? Уште ли не им е јасна пораката или глумат дека не се случило? Ајде во недела да им објанисме. Повторно мирно и достоинствено, без инциденти и само под едно знаме! Сите заедно, без партии, без политичари, без сендвичи, без скриена добивка и профит. СЕКОЈ за себе и сите за Македонија!

П.С. Иако, директна поврзаност во настаните нема, сепак сето ова започна со двестате интелектуалци и нивниот проглас. Ви благодарам што му покажавте на народот дека некогаш и 200 се доволно за да почне лавината.

Автор: Пацифист

Популарно