Гледате порно? Ова мора да го знаете

Нова студија на канадските истражувачи на Универзитетот Лавал во Квебек, објавена во весникот “Journal of Sexual Medicine”, покажува дека постојат различен тип на љубители на порно филмови, чие гледање на содржините за возрасни се дели на здраво и нездраво, пренесува Esquire.

Во студијата се идентификувани три вида на „гледачи“: рекреациски, компулзивни и депресивни.

Испитувањето било вршено врз 830 луѓе од универзитетот и социјалните мрежи. Во групите се помешани лица од различен љубовен статус: 35% од нив биле во брак или живееле со партнерот, речиси ист процент биле и оние што се соло и 29% од нив оделе со некого. 70% од вкупниот број испитаници биле жени, 80% хетеросексуалци и сите имале околу 25 години.

Одговарале на прашалниците за нивното сексуално задоволство, а меѓу прашањата биле и оние околу сексуалната дисфункција, зачестеноста за избегнување секс и гледање на порно филмови каде што одговарале на прашалниците за нивната компулзивност во консумирањето на содржини за возрасни, времето на гледање на порно филмови и нивните чувства за време и после гледањето.

Истражувачите дошле до следните резултати: 75% од испитаниците се категоризирани во „рекреациска“ категорија, кои ја сочинувале мнозинството жени и лица во врска, кои гледале порно во просек 24 минути неделно.

Од испитаниците, 12,7% спаѓале во „депресивни гледачи“, а нив ги одбележувала ниска компулзивност во гледањето на порно филмови, но и високо ниво на емоционален стрес откако би погледале вакви содржини(на пример, би се чувствувале виновни). Тие гледале порно филмови околу 17 минути неделно.

Само 1,8% од испитаниците завршија во „компулзивната“ категорија, а нивното гледање на порно филмови зазема околу 110 минути неделно.

Констатацијата на истражувачите на оваа студија е дека гледањето на порно филмови претставува проблем за две групи луѓе, но за мнозинството не постојат негативни исходи за сексот.

Секс совети за мажи од лезбејки!

Жените ги задоволуваат жените многу подобро од мажите. Доколку сакате да ја задоволите во кревет, можеби би требало да земете совет од некој друг – поточно, некоја друга жена. Лезбејките постигнуваат оргазам многу почесто отколку хетеросексуалните жени.

Одете бавно – Жените постојано се жалат дека мажите најчесто ја прескокнуваат предиграта и се фрлаат директно на главниот настан – и тоа најчесто е вистина. “Мажите брзаат, природно, бидејќи нивната психологија е многу поразлична од онаа на жените”, вели Април Масини, експерт за меѓучовечки односи. “Кога мажот ќе се возбуди, тие ја таргетираат целта и се движат директно кон неа. Жените, од друга страна пак, имаат многу побавно патување, полно со “значајни” моменти на загревање.”

Запознајте го нејзиното тело – Истражувачите забележале дека на лезбејките можеби им е полесно да постигнат оргазам бидејќи тие се чувствуваат поудобно и се повеќе запознаени со женското тело. “Во врска на две лезбејки, жените имаат предност бидејќи многу е лесно да совладате нешто со кое сте веќе запознаени”, вели Масини.

Како да станете експерт во женската анатомија? Поминете некое време истражувајќи го нејзиното тело – и преку допири, но и преку разговор – за да сфатите што таа навистина сака во кревет.

Ставете го вашето его на страна – “Мажите имаат теденција да гледаат на сексот како на некое остварување”, вели Томас. “Дури и кога тој се обидува да ја задоволи, го прави тоа бидејќи сака да се чувствува дека ја завршил задачата да обезбеди таа да постигне оргазам.”

Томас, кој често работи и со геј и со лезбејски парови, вели дека овој вид на его не постои многу во лезбејските односи. “Наместо да гледате на тоа како на успешно остварена задача обидете се да се поврзете со неа”, вели Томас. “Наместо да и давате задоволство, за да се чувствувате убаво во врска со себе, обидете се ментално да се поврзете со неа па на тој начин ќе ја задоволувате само за неа, не за вашето его.”

Сексот е повеќе од самиот чин – Иако вие можете да доживеете оргазам само преку одност, таа не може. “Односот не е секогаш сигурен пат до оргазам за жените и од физички и од психички причини”, вели психијатарката Карол Либермен. “Таа треба да се почувствува безбедна и посакувана – пред таа да се откаже од контролата и да се предаде”…

Бидејќи лезбејките не се фокусираат толку многу на самиот однос колку хетеросексуалните парови, тие се многу пофокусирани на предиграта, на стимулацијата на клиторисот и останати начини за доживување на оргазам. “Лезбејките се многу трпеливи, креативни и експериментални со нивниот начин на водење љубов”. Фокусирајте се на ова и таа ќе биде повеќе од подготвена сосема да ви се предаде.

Единствената причина зошто мажите сакаат секс без кондом

Сите знаат колку е важна заштитата, но некои мажи не можат да се воздржат.

Кога станува збор за страст и секс, се случува да се изостават средствата за заштита како што е кондом.

Мажите, особено во тој момент, се фокусирани на женските атрибути и страста им го “поматува” умот.

Понекогаш едноставно преовлаува животинскиот инстинкт кој како резултат на хормонски процеси предизвикува нагон за “поседување” на избраната жена.

Зошто попуштаат сопирачките?

Колку жената е попривлечна за мажот толку тој е помалку заинтересиран за употреба на кондоми.

И не само тоа, кога е привлечна за него, неговиот нагон за завршницата без прекин е многу посилен.

Сепак, треба да се има на ум дека сексот со заштита му дава целосно задоволство, бидејќи не постои “главоболка” околу различните теми кои се однесуваат на “денот потоа”.

Истражувањето потврдува: Конзументите на марихуана имаат повеќе СЕКС

Научниците повторно се решија да ја потврдат поврзаноста помеѓу сексот и марихуаната.

На основа на студиите од 2017.година утврдено е дека конзументите на марихуана, кои секојдневно ја користат оваа супстанца, почесто се впуштаат во сексуални односи за разлика од оние кои апстинираат од дрогата пишува, Си-Ен-Ен.

Сепак, ова истражување не даде јасен одговор на прашањето како конзумацијата на марихуаната може да влијае на зголемувањето на сексот и либидото.

Овојпат лиценциран терапевт за парови, одлучи да ја пронајде точната поврзаност помеѓу сексот и марихуаната. Тој го постави ова прашање на своите колеги кои дадоа стручни мислења.

„Луѓето кои користат марихуана можат да имаат повеќе секс бидејќи единствено на другите ставаат помал притисок, па имаат помалку проблеми околу изведувањето“, истакна секс терапевтката, Аманда Паскуко.

За разлика од Аманда, терапевтката Лорес игал, смета дека THC супстанцата која се наоѓа во марихуаната, влијае на дел од мозкот кој се поврзува со сексуалната возбуда.

Популарно