Проверете дали имате долг кон УЈП

Управата за јавни приходи објави нова листа на должници бр. 10/2017 за долговите доспеани до 30.06.2017 и неплатени до 30.09.2017 година и неплатени до 30.09.2017 година по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини, за кои вкупниот долг е повисок од 120.000 денари за физички лица и самостојни вршители на дејност и повисок од 300.000 денари за правни лица.

На листата има над 4.200 должници меѓу кои има и државни компании, но и звучни имиња на познати македонски бизнисмени и приватни компании.

Целата листа на УЈП може да ја видите ТУКА.

Нова цена на горивата од полноќ: Денеска не полнете бензин

Намалување на цените на нафтените деривати за помал износ е она што треба да се очекува од денешната одлука на Регулаторната комисија за енергетика. Движењето не цените на суровата нафта на светските берзи покажува дека позначителни промени на цената на бензинските пумпи низ Македонија не треба да се очекува. 

Во изминатите 14 дена цените се движеа околу границата од 74 долари достигнувајќи минимум од 72 долари во неколку дена и максимум од 76,5 долари.

Тука некаде беше и просекот од последната пресметка на Регулаторот. Оттука, некои посериозни промени не се за очекување.

Со последната одлука цените на нафтените деривати паднаа за 1,5 денари.

Малопродажната цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 72денари на ЕУРОСУПЕР БС-98 74 а на дизелот 63,50 денари за еден литар.

Како „газат“ големите ланци на супермаркети?

„КАМ Маркет“ лани оствариле 1 милијарда денари поголем приход од продажба од најголемиот ривал „Тинекс маркети“, компанијата што неколку години наназад беше најголем малопродажен ланец во земјава

„Кам Маркет“ е најголемиот македонски ланец на супермаркети според приходите од продажба кои лани, според официјалните податоци на Централниот регистар на Македонија (ЦРМ) надминале 7 милијарди денари односно изнесувале 114,7 милиони евра. Со овој резултат „КАМ Маркети“ го симна долгогодишниот лидер на ранг листата „Тинекс маркети“ кој лани имаше приход од продажба во износ од 5,95 милијарди денари односно безмалку 100 милиони евра.

Во големата тројка е и „Веропулос“ кој лани оствари приходи од продажба во износ од 4,8 милијарди денари односно околу 80 милиони евра. Во голема меѓусебна конкуренција се уште три значајни ланци маркети од кои два се многу присутни во централна и во источна Македонија, тоа се „КИТ –ГО “ и „Жито Маркети“, а „Стокомак“ е сконцентиран на Скопје.

Од овие три ланци за нијанса најголем промет има велешки „Жито Маркет“ и тој изнесува 2,93 милијарди денари, „КИТ ГО“ оствари приход од 2,84 милијарди денари, а „Стокомак“ остварил приход од продажба во износ од 2,83 милијарди денари. На нашата ранг листа, составена од официјалните податоци од ЦРМ, се наоѓа уште скопската компанија „Гранап“ која е најмала во оваа групација и има приход од продажба во износ од 224,8 милиони денари

„КАМ“ има најголем раст на приходи, „Веро“ има најголема добивка

„КАМ Маркет“ и штипската компанија „КИТ ГО“ имаат најголем раст на приходите од продажба што значи дека направиле најголема пенетрација и освојување нови пазарни позиции. Сепак резултатот на „КИТ ГО“ е позначаен ако се анализира од аспект на процентуален раст на приходот. „КАМ Маркет“ имаат раст од 830 милиони денари, но тоа на приходот од 2016 година е раст од 13,2 отсто, а кај „КИТ ГО“ растот изнесува 40 отсто, а во апсолутни бројки е 810 милиони денари. 

Добивката на „Веропулос“ маркетите е најголема во однос на конкуренцијата. Таа изнесува 567,9 милиони денари, бележи мал раст во однос на лани, а е 11,8 отсто од целиот приход на продажба лани. „КИТ ГО“ има втор најголем коефициент добивка/приход од продажба и тој изнесува 4,3 отсто, „Стокомак“ и „Тинекс“ имаат коефициент добивка/приход од продажба кој изнесува 4,1 отсто.

Оглас за вработување во Министерство за образование и наука

Министерство за образование и наука

За потребите на Проектот за изградба и опремување на 145 училишни спортски сали и рехабилитацијана основни и средни училишта на Република Македонија објавува:

ОГЛАС

За ангажирање на стручно лице за следната позиција:

1. Проект менаџер, 1 позиција

Услови:

Високо образование -Универзитетска диплома од област на градежништво

Раководни способности, комуникативност, лојалност, чесност, иницијативност, доверливост, способност за тимска работа, способност за аналитичка работа, способност за решавање наконфликти, спосоност за работа под притисок;

Познавање на работа со компјутери (MS Office)

Одлично познавање на говорен и пишан англиски јазик;

Најмалку 10 (десет) години работно искуство во областа на градежништво, проектен менаџмент, работа на проекти финансирани од странски банки.

Познавање на планирање и спроведување на јавни набавки за стоки. градежни работи и технички услуги

Планирање и спроведување на буџет

Учество во постапки за јавни набавки за стоки, услуги и работи

Возачка довола Б категорија

Искуство во работа на проекти финансирани од Банка за Развој при Советот на Европа какои раководење на истите ќе се смета како предност

Ангажирањето на стручното лице е во период на траење на Проектот со право на продолжување.

Кандидатите е потребно да бидат амбициозни, комуникативни, тимски ориентирани сопозитивен приод кон работата. Сите заинтересирани кандидати е потребно да испратат:

1. Кратка биографија на македонски јазик (CV);

2. Писмо за изразување интерес на македонски јазик со назнака за конкретната позицијаза која се изразува интересот во рок од 5 дена од објавување на огласот, во хартиена форма наследната адреса:

Министерство за образование и наука

Бул. „Св. Кирил и Методиј” бр. 54

1000 Скопје

со назнака: за Проект 145 училишни спортски салипо оглас за позиција

Министерството за образование и наука го задржува правото на интервју со потенцијалните кандидати.

Популарно