ВИДЕО: Нов мост и продолжување на булевар во Скопје

Градоначалниците на Скопје, Коце Трајановски и на Аеродром, Ивица Коневски, денеска презентираа проект од нивните програми што подразбира нов мост и продолжување на булеварот „АСНОМ“.

- Ново сообраќајно поврзување на Аеродром преку изградба на нов мост на реката Вардар.

Со вредност од над 8 милиони евра, ова е најголемиот капитален проект предвиден за наредните 4 години за овој дел од Скопје.

Со овој мост ќе се добие уште еден пристап на жителите на Аеродром до централното градско подрачје и ќе се намали сообраќајниот метеж.

Секогаш работа, секогаш Скопје, секогаш Македонија!

Шилегов и Грчев ќе го рушат пола Скопје!

По Ќосето, следни на листата за дислокација се споменикот „Воин на коњ“ на плоштадот Македонија, порта Македонија, споменикот Мајка Тереза чија градба е веќе стопирана.

За нив веќе се готови елаборатите. А од вчера е предаден за мислење и елаборатот за споменикот на Филип Втори, потврди за Алфа Мирослав Грчев, кој раководи со ова тело. Според него од Комисијата нема да куртули ниту споменикот на плоштадот ВМРО, а одговорност ќе се барало и за фасадите низ централното градско подрачје.

Ама затоа споменикот на „Скендербег“, а и тој на УЧК кој никна во скопски Чаир, нема да биде ниту предмет на разработка бидејќи како што вели Грчев тој бил една друга приказна.

Според Грчев на тапет се ставени и една цела група од 30-тина скулптури кои претходеле на проектот, а биле поставени од 2008-2010 година. Вели во најголем дел целиот проект најголемото прекршување го имал со заобиколувањето на Уставот, но и ненаменското трошење на средства.

Според координаторот на работното тело, нивната надлежност била да се испитуваат поставените споменици од Скопје 2014-та, ама ако сме се враќале наназад требало да се разгледува и Крстот на Водно, кој бил поставен непосредно пред Скендербег, ама тоа не било предмет на нивната работа.

Инаку вчера градските власти го симнаа споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред комплексот судови и го вратија во Металскиот Завод Тито, од каде донаторите, во случајот Здружението на сетинци, попадинци и крушоради од Лерин треба да си го подигнат. Во спротивно Градот Скопје ќе го продаде, така барем кажа градоначалникот Шилегов. Се обидовме да стапиме во контакт со претседателот на Здружението, Ташко Јованов, но не одговараше на нашите повици.

Историчари за Алфа веќе неколкупати предупредуваат наместо да се прави политизација на споменичните обележја, надлежните институции да го слушнат мислењето на стручната фела околу заложбите на историските личности и оправданоста денеска тие да добијат споменици. Сметаат дека ваквиот чекор испраќа лоша слика за Македонија кон останатите земји дека кај нас се е минливо и може да се менува.

ВИДЕО од ноќното отстранување на споменикот на Ќосето

По детално испитување на фактичката состојба, надлежните служби донесоа решение дека се работи за дивоградба, соопштија денеска од општина Центар во врска со отстранувањето на споменикот на Андон Јанев Ќосето од пред Врховниот суд во Скопје.

При увидот на овластениот градежен инспектор на општина Центар, се наведува, е констатирано дека спомен-обележјето не е поставено на одобрената микролокација и издаденото решение од страна на град Скопје.

Од општината посочуваат дека одлуката за подигање на спомен обележје на Андон Јанев Ќосето ја донел тогашниот Совет на општина Центар на 28 декември 2012 година и тука е направено и основното прекршување на законот, бидејќи во член 1 стои дека одлуката се носи заради одбележување на делото и оддавање почит на македонскиот комита и револуционер од илинденскиот период.

Според Законот за меморијални споменици и спомен-обележја, настаните и личностите што се одбележуваат со меморијален споменик треба да се од исклучително значење за развојот на државноста на Република Македонија и за нејзиниот државно-правен континуитет и да се вградени во историскиот развој на земјата. Меморијален споменик може да подига Собранието на Република Македонија, Советот на општините, на градот Скопје и на општините во градот Скопје за одбележување со спомен-обележја на настани и личности што се од локално значење, донесува програма за одбележување на значајни настани и истакнати личности со спомен-обележја..

Решението за поставување на спомен обележјето на Андон Јанев Ќосето е донесено од поранешниот Совет на град Скопје на седница одржана на 14 јули 2014 година, информираат од општина Центар.

Градоначалникот Шилегов, на конференцијата за новинарите изјави:

-  Споменикот е незаконски поставен и затоа ќе преземаме и слични дејствија,  но не наведе кои. Шилегов рече дека екипи на Градот Скопје за да не предизвикаат застој во одвивањето на сообраќајот на една од најфреквентните крстосници кај Врховниот суд, рано изутрината го отстраниле бесправно поставениот споменик.

На местото на постаментот ќе биде засадено дрво од Нирнберг и ќе биде поставена плоча за заштита на човековите права.

ФОТО: Град Скопје го тргна споменикот на Ќосето од пред судот

Споменикот на Ќосето е отстранет од тревникот на крстосницата кај Врховниот суд во Скопје.

Работниците кои утрово го тргаа Ќосето за добиле налог од властите на Град Скопје. Некои од нив рекоа дека по отстранувањето, ќе го носат споменикот во магацините на Металскиот завод Тито.

Споменикот со кама в рака на Андон Јанев-Ќосето, контроверзен лик познат во историјата како ликвидатор на ВМРО, е еден од петте споменици кои се издигнаа на 7 септември 2014  на различни локации во Скопје, а кои Град Скопје ги доби како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин. Спомениците беа поставени во времето на градоначалникот Коце Трајановски.

Популарно