Побарајте си ги парите, УЈП нема сама да ви ги даде

Управата за јавни приходи треба да им врати пари на околу 30 илјади фирми и домаќинства кои платиле за радиодифузна такса предвреме, за цела година. Граѓаните треба сами да си ги побараат парите назад, зашто УЈП нема да им ги врати по сопствена иницијатива.

Управата сеуште не дава детали како ќе го прави повратот, само кусо изјавија дека граѓаните имаат право да достават барање.

 „Граѓаните и фирмите кои ги имаат подмирено обврските по основ на радиодифузна такса заклучно со септември и имаат побарувачко салдо поради предвремено плаќање, имаат право да достават барање до УЈП за враќање на повеќе платените средства по основ на РДТ“ – велат од УЈП.

Откако со закон се укина оваа давачка, Управата соопшти дека септемвриската сметка е последна што треба да ја платат граѓаните. Но и дека нема да и прости на оние што не ги плаќале сметките изминатите месеци. УЈП ќе врши присилна наплата на должниците.

Според евиденцијата на даночниците, од вкупно 470 илјади обврзници, само 100 илјади редовно ги плаќаат сметки. Во првите шест месеци од годинава УЈП наплатила 86 проценти, односно собрала пет и пол милиони евра. Тоа е скоро 14 отсто помалку од лани и од она што било планирано за годинава.

Со новите законски измени Македонската радиотелевизија ќе се финансира директно од буџетот со 0,5% од вредноста или 14, 3 милиони евра на годишно ниво. Министерството за информатичко општество, во посебен закон кој сеуште е во процедура, предлага за МРТВ да се издвојува 0,7% од буџетот.

Груевски: Пуштаат криминалци од затвор, а за тегнење коса одредуваат казна 4 години затвор

Лидерот на ВМРО-ДПМНЕ , Никола Груевски во специјалното издание на магазинот „Седмица“ на ТВ Алфа обвини дека  има големо заплашување и следење како на членовите на партискиот врв или на кандидатите за градоначалници со цел да се уништи ВМРО-ДПМНЕ.

- Целото подземје од криминалци, дилери на дрога беа ставени на располагање на СДСМ, да влијаат на секој до кој имаат допир и можеа да му се закануваат- рече Груевски.

Тој додаде дека дури и СЈО и ОЈО се користат за да ги заплашуваат членивите на ВМРО-ДПМНЕ.

Груевски рече дека ги пријавиле сите заплашувања, но не ја поседуваат целата  документацијата бидејќи луѓето кои ги поседуваат се плашат од реваншизам.

Тој порача дека Владата пушта од затвор големи криминалци ,а обвинува луѓе за мали работи затоа што учествувале во настаните од 27 април.

-Дали човек кој тегнел некого за коса треба да се казни 4 години. Ако сакаат да се одмаздат некому, тоа нека ми го направат мене, и на членовите на потесното раководство на ВМРО-ДПМНЕ. Нека ме затворат и казнат, но не да ги казнуваат луѓето кои поради изблик на гнев се однесувале така во Собранието– рече Груевски.

Груевски: МВР го прислушкува раководството на ВМРО ДПМНЕ

Челникот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во специјалното издание на магазинот „Седмица“ на ТВ Алфа во саботата вечерта обвини дека стотина членови на ВМРО-ДПМНЕ се прислушувани во последниот период.

„Имаме информација дека целото раковоство на ВМРО-ДПМНЕ е прислушувано. Тоа е организирано. Второ, во УБК отворено е досие под името ‘Македонски екстремизам и тероризам’ против ВМРО-ДПМНЕ. Нашите информации велат дека тоа го прави МВР. Каде да го пријавиме, кај нив истите? Крајна цел не е само ВМРО и јас, крајна цел е да се сузбие секој самомислечки Македонец, за сакањето на државата да стане демоде, а модерно да биде хомосексуални паради и посвојување деца од хомосексуалци’, заклучи Груевски.

Станува збор дека на удар на тајните служби се лица од раководството на партијата, коишто се ставени под оперативна обработка,

Кажа дека нема кому да се пожали во врска со ова, бидејќи друг владее со тајните службите.

Груевски. ВМРО ДПМНЕ против и влијанието на некои надворешни фактори кои се мешаат во Македонија

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски во вечерашното гостување на телевизија Алфа истакна дека партијата се враќа на традиционалниот идентитет бидејќи граѓаните на овие избори покажале дека го бараат тоа.

-Тој традиционален идентитет претставуваше силно да се биде против и влијанието на некои надворешни фактори кои се мешаа во Македнија, актуелните политики беа несоодветни во тој дел. ВМРО е важна за Македонија, за зачувување на националните и државните интереси. Мора да извлечеме поука, да направиме длабинска анализа по изборите и партијата да продолжи по оној пат по кој очекуваат најмалку 450.000 кои нѐ поддржаа, истакна Груевски.

Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ вели дека не е ниту срамота, ниту погрешно да се обидете да освоите други членови и симпатии, но очигледно тоа го направиле многу нагло и не многу вешто.

Популарно