Наместо покачување, пензиите покуси од Септемвриските

Пензионертите се разочарани. Пензиите во месецот октомври се помали за 150 до 250 денари во однос на септемвриските пензии.

Пензионерите очекуваат линеарно  зголемување на пензиите од 600 денари кое беше пракса на претходната влада, меѓутоа од новата власт добија намалување на пензиите..

Кога се презентираше предлог буџетот за наредната година, Министерството за финансии напомена дека ќе има екстра зголемувања за пензионерите. Исто така и СДСМ за време на изборниот период даде ветувања дека ќе има покачување на пензиите, а сега со доаѓање на власт, пензионерите први ја плаќаат нивната неодговорност.

Од полноќ голема промена на цените на горивата

Цената на горивата од ноќeска на полноќ се намалува за 2,5 денари по литар, одлучи денеска Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ).

Со одлуката се врши намалување на рафинериските и на малопродажните цени на нафтените деривати во просек за 6,19, односно за 4,21 отсто.

Новата малопродажна цена на ЕУРОСУПЕР БС-95 изнесува 65,5 денари за литар, ЕУРОСУПЕР БС-98 ќе се продава за 67, ЕУРОДИЗЕЛ (Д-Е V) за 57, а Екстра лесното масло за домаќинство (ЕЛ-1) за 45,5 денари за литар.

Со одлуката на РКЕ за 1,243 денари за килограм се намалува и малопродажната цена на мазутот М-1 НС и ќе изнесува 27,856 денари за килограм.

Како причина за намалувањето на малопродажжните цени на нафтените деривати од РКЕ ги посочуваат за 7,21 отсто пониската просечна цена на суровата нафта на светскиот пазар во изминатите 14 дена и за 0,047 отсто повисокиот курс на доларот во однос на денарот.

15 одлични отворени работни места во Македонија - АПЛИЦИРАЈТЕ!

Кариера.мк овозможува едноставен и лесен пристап до пазарот на труд, како за побарувачите, така и за понудувачите на работна сила и самостојните претприемачи. Ова се најдобрите отворени позиции во моентов:

1. Нептун – ИТ специјалист

https://kariera.mk/job/JdRFzHs9eUSz0VCHp-_O0w/it-asistent

2. Еурофарм - Фарамцевт

https://kariera.mk/job/YY_3wzYNV060ZonVRrWL3w/farmacevt

3.  Мотиви – Помошници во салоните на оне.Вип

https://kariera.mk/job/mA48EfSekk2RaduSahDMVg/pomoshnici-vo-salonite-na-one-vip

4. ЦУП – Проектен Менаџер

https://kariera.mk/job/3obZROIsFky78eaZmmFfsg/proekten-menadjer

5. Изградба инженеринг Дан-Мак - Правник

https://kariera.mk/job/y_g2BmcWc02po0pBdWv_cQ/pravnik

6. Европа Лек Фарма – Продукт Менаџер

https://kariera.mk/job/QrLumxX9RkWZcS4qBxkhmA/produkt-menadjer

7. Декра – Претставник за Техничка Продажба

https://kariera.mk/job/uw2RROuck022mbNKrfQUSA/technical-sales-representative-hvac  

8. Боинтсофт – Веб Девелопери

https://kariera.mk/job/bTMvTDVUEE-SHtB1MncJvA/veb-developeri  

9. Годмудмедиа – Акаунт Менаџер

https://kariera.mk/job/Eab6pN-mEEqAnFTwfOWHmg/account-manager

10. Арт Принт Студио – Дигитал Маркетинг Специјалист

https://kariera.mk/job/Cjm-0E2mTUuPUGKohAJuNQ/digital-marketing-specijalist

11. Сити Мол – Сметководител

https://kariera.mk/job/zJotA-ZEbkG47AnV35GaYQ/ovlasten-smetkovoditel

12. ФМС – Финансиски и комерцијален координатор

https://kariera.mk/job/E6y2hD6820y8NmoCUHppLg/finansiski-i-komercijalen-koordinator

13. Мастерпласт – КОмерцијалист

https://kariera.mk/job/QIvmUCQviUuJkasC7jUwyg/komercijalist

14. Хила – Соработници за продажба

https://kariera.mk/job/odNkI8XKWEeosUXEyfhlMg/sorabotnici-za-prodazhba

15. Фибула Травел – Претставници по хотели

https://kariera.mk/job/pKTo2bFiDkKpHs7yDa3EcQ/pretstavnici-po-hoteli-holandski-jazik

Ова се најдобрите отворени работни места во Македонија - АПЛИЦИРАЈТЕ!

Кариера.мк овозможува едноставен и лесен пристап до пазарот на труд, како за побарувачите, така и за понудувачите на работна сила и самостојните претприемачи. Ова се најдобрите отворени позиции во моентов:

1. Мотиви – HR Регрутер

https://kariera.mk/job/hcmSEr-aUky-kr6FzrpZXg/hr-regruter

2. Арт Принт Студио – Специјалист за Дигитален Маркетинг

https://kariera.mk/job/Cjm-0E2mTUuPUGKohAJuNQ/digital-marketing-specijalist

3. Гудмудмедиа – Акаунт Менаџер

https://kariera.mk/job/Eab6pN-mEEqAnFTwfOWHmg/account-manager  

4. Европа Лек Фарма – Продукт Менаџер

https://kariera.mk/job/QrLumxX9RkWZcS4qBxkhmA/produkt-menadjer

5. ЕВН – Оператор во центар за односи со корисници (м/ж)

https://kariera.mk/job/ODqDHUs720G7irqcVmzD1A/operator-vo-centar-za-odnosi-so-korisnici-m-zh

6. оне.Вип – Советник за Продажба

https://kariera.mk/job/R1x_nXyZLEWgqJk0TLtTZg/sales-advisor-tetovo

7. Декра – Претставник за Техничка Продажба

https://kariera.mk/job/uw2RROuck022mbNKrfQUSA/technical-sales-representative-hvac  

8. Боинтсофт – Веб Девелопери

https://kariera.mk/job/bTMvTDVUEE-SHtB1MncJvA/veb-developeri  

9. Парк Хотел & Спа – Менаџер за Продажба

https://kariera.mk/job/W4b8f1aGU0qIWeV1_zxbjA/sales-manager 

10.  Нептун – Маркетинг Координатор

https://kariera.mk/job/nSBYvxAuMUeLkXkO6UtePA/marketing-koordinator

11.  Фокус Никола – Асистент за Продажба

https://kariera.mk/job/W5mvOZnutkG_ULphwDprXw/sales-assistant

12.  Фортон – Брокери за Канцелариски Простор

https://kariera.mk/job/EZ_5z_OouE6fgsUZFhVV6A/broker-za-kancelariski-prostor 

13. Еурофарм – Фармацевти

https://kariera.mk/job/zpiR-BzRzUiVJb8CI4uZFg/farmacevt-shtip

14.  Мотиви – Агент за Продажба

https://kariera.mk/job/brV1d6AGkkqLlVw3-IRPoQ/sales-agent 

15. Фибула Травел – Претставници по хотели

https://kariera.mk/job/pKTo2bFiDkKpHs7yDa3EcQ/pretstavnici-po-hoteli-holandski-jazik

Сите активни огласи погледнете ги ТУКА

Популарно