Пет типови стомак кои не значат дека сте дебели - за што се работи?

Пронајдете кој тип на стомак вие го имате и применете ги советите со помош на кои би требало да го „санирате“ постоечкиот проблем.

1. Резервна гума (обрач, гума за спасување)

Ако сте овој тип веројатно претежно седите и работите на маса или седите на кауч или сте емотивна „јадачка“. Консумирате многу шеќер и јаглехидрати преку бисквите, колачи, бел леб, тестенина и ориз. Консумирате алкохол.

За да се ослободите од наслагите и за да го зацврстите стомакот намалето го внесот на алкохол и избегнувајте грицки. Исхраната базирајте ја на здрави продукти, качувајте се по скали наместо да одите со лифт и користете ја секоја прилика за шетање. Не бидете во заблуда дека мора да одите на макотрпно вежбање во теретана, едноставно долгите шетања, вежбањето исчекор, склековите дома или часовите по јога ќе бидат покорисни за вас. 

2. Стомак поради стрес

Многу амбициозни типови, тежнеат кон „големи“ постигнувања, често се перфекционисти. Исто така, обично се чувствителни на пречките во дигестивниот систем како што е синдром на иритабилното црево (ИБС), кои можат да предизвикаат подуеност и да направат нивните стомаци да изгледаат многу полошо. 

Салото е лоцирано на средниот дел од стомакот и околу папокот. Кога сме под стрес, произведуваме кортизол, хормон кој го поттикнува телото да ги задржува мастите околу стомакот. Овој тип на стомак исто така е мошне тврд на допир. 

Ако го имате овој стомак одете во кревет порано и спијте повеќе. Недостатокот на сон го нарушува производството на лептин, хормон кој помага да се регулира апетитот и метаболизмот. Обидете се да се опуштите што повеќе, а во тоа ќе ви помогнат и вежбите со длабоко дишење, медитацијата и купките пред спиење, и чајот од камилица. Ограничете го внесот на кафе на максимално две шолји на ден. Вежбајте јога, одете на долги прошетки, пливање или практикувајте вежби со создавање отпор.

3. „Торбест“ стомак

Најчесто го имаат вработените мајки или жените со кариера. Често жените со овој тип на стомак имаат спуштен, понизок стомак, дури и ако се на диета или тренираат. Ако го имате овој вид стомак променете ја исхраната, избирајте производи кои содржат многу влакна и зелен лиснат зеленчук, житарки од цело зрно и не заборавајте да пиете многу вода. 

Ако вежбате стомачни, престанете. Таа вежба заменете ја со изометрична вежба која служи за јакнење на мускулите. Легнете со лицето кон долу и потпрете се на подлактиците. Оттурнете се од подот, кренете се на прстите и лактовите, така што вашето тело да биде паралелно со подот. Вежбата правете ја на почетокот по 10 секунди па продолжувајте го рокот до минута. 

4. Мајчин стомак

На мајките по породувањето им останува стомак од кој се обидуваат да се ослободат што побргу. Поради тоа често се под стрес да ја вратат линијата пред бременоста, а стресот го отежнува целиот процес. Земајте омега-3 и омега-6 масни киселини (лененото масло е одличен извор за вегетаријанките).

Јадете јаткасти плодови (ореви, бадеми, лешници), маслиново масло и маслинки - секој ден. Освен што ќе ви помогнат во губитокот на масните наслаги и во апсорпцијата на витамините од храната, помагаат и против замор. Практикувајте Кегелови вежби бидејќи тоа ќе ви помогне да го израмните стомакот одвнатре кон надвор. Вежбајте 15-20 пати во пет серии на ден.

Воздржете се од стомачни вежби бидејќи по породувањето мускулите linea alba (бели линии) – кои се наоѓаат на средната линија на стомакот, се раздвојуваат и потребно е извесно време да закрепнат. Стомачните вежби се најлоша работа која можете да ја правите бидејќи ќе ги принудите овие мускули уште повеќе да се раздвојат. Вежбајте така што длабоко вдишувајте додека стоите на нозе и полека издишувајте додека ги правите Кегеловите вежби.

5. Подуен стомак

Подуените стомаци се често рамни наутро, но отекуваат во текот на денот поради гасовите или пречките во варењето. Веројатно често јадете иста храна, а не сте ниту свесни дека не ја поднесувате. Најчести се нетолеранциите на пченица и глутен кои може да предизвикаат воспаление на цревата и така да го направат стомакот да изгледа поголем.

Обидете се да утврдите кои продукти му пречат на вашиот стомак или одете на тестирање и во исхраната воведете што повеќе свежи продукти.  

Телото испраќа сигнали месец однапред

Можеби не сте знаеле , но човечкото тело е во состојба да испрати предупредување за срцев удар неколку денови, дури и неколку недели порано, пред да се случи. Сепак, вие треба да ги знаете симптомите.

Професори од  Универзитетот ” Дјук ” откриле дека, повеќе од 60 отсто од луѓето кои доживеале срцев удар, не ги познавале добро симптомите, кои во меѓувреме им алармирале за влошената здравствена состојба. Секој четврти срцев удар по правило е “тивок убиец”. Луѓето многу често не ги знаат симптомите и на тој начин во последните пет години, алармантно е зголемена смртноста.

Најчести симптоми на оваа кобно заболување се болки во стомакот, лошо варење, замор и остра болка во грбот. Исто така, острата болка на некој друг дел од телото, освен во градите, лесно може да укаже на претстојен инфаркт. Таквите болки најчесто ги напаѓаат надлактицата, грбот, вратот , вилицата , па дури и стомакот. Сепак, пациентите обично ја игнорираат болката во мускулите, која е краткотрајна и не стравуваат дека тоа може да биде опасно за нивниот живот. Според лекарите, овие болки може периодично да се појавуваат и исчезнуваат и до еден месец пред да дојде до срцев удар.

Болката во другите делови на телото е најчест симптом за срцев удар кај жените, а поретко кај мажите. Жените честопати чувствуваат гадење и потење, кои исто така, може да се симптоми на инфаркт, особено ако тие се случуваат во комбинација со други симптоми . Ако добиете, болка во градите или наведените сиптоми се повторуваат почесто, под итно, треба да се обратите на лекар.

Извор: Самоздравје.мк

Кората од ова овошје ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Започна сезоната на мандарините кои се вкусно овошје кое многумина го обожаваат.

Сите јадат мандарини, но прават една голема грешка – ја фрлаат кората.

Но, всушност лушпата од мандарина е многу здрава и корисна. Постојат многу начини на кои може да се искористи, а ние ви пренесуваме еден.

Кората од мандарина ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Совет плус: не ги правете овие рецепти со прскани мандарини, користете само домашни, нетретирани со хемикалии.

Сомелете 50 гр кори од мандарина и ставете ги во стаклена тегла. Мелените кори прелијте ги со чаша водка или 40-постотен алкохол.

Теглата добро затворете ја и оставете ја отстои седум дена на темно место.

Потоа земајте по една лажица после јадење, а потоа јадете по една лажица мед.

Пет причини зошто треба да јадете мандарина

1. Помагаат при настинки и грип

Мандарината како и другите цитрусни овошја е одличен извор на витамин Це кој е важен за имунитетот и борбата против сезонските болести. Ги ублажува симптомите и го забрзува оздравувањето. Во стотина грама од ова овошје има 30 милиграми од овој нутрициент, што задоволува третина од дневните потреби.

2. Го топат вишокот килограми

Заради малиот удел на масти и сол мандарината се смета за нискокалорична и се препорачува да ја има на мените при диети, односно кај оние кои сакаат да ослабат. Го забрзува метаболизмот и помага за топење на масните перничиња во пределот на стомакот. Цитрусите имаат и низок гликемиски индекс кој помага во рамнотежата на нивото на шеќери во крвта, па се препорачува и кај дијабетичари.

3. Го забрзува варењето

При конзумирање мандарина не треба да се заборави на белата влакнеста коричка која го обвиткува плодот од внатрешната страна. Јадете ја, особено ако внесувате многу јагленохидрати и масти. Тој дел е полн со диетални влакна и ќе го забрза варењето на храната .

4. Го чува срцето и кардиоваскуларниот систем

Мандарината е добар изор на калиум кој го снижува крвниот притисок, говраќа ритамот на срцето и го чува здравјето на кардиоваскуларниот систем. Хранливите материи во мандарините го спречуваат наталожувањето на лошиот холестерол на артериите, што може да доведе до срцев удар.

5. Природен антисептик

Во зачувување на здравјето ќе ви помогне и есенцијалното масло од мандарини, кое се смета за природен антисептик затоа што го штити организмот од некои бактерии. Придонесува за ублажување на болни грчеви во дишниот систем, а и го опушта нервниот систем, па се препорачува да се користи за тешки ситуации или ако сте под стрес.

Внимание!

Мандарината како и другите цитрусни овојша содржи доста оксалати па затоа не се препорачува кај лица склони на формирање камчиња во бубрезите или жолчката.

Пригответе гулаш на “посебен“ начин

Пивски гулаш

Потребно е:

500 гр свинско месо кртина

1 главица кромид 3-4 лажици масло

3 чешниња лук 200 мл пасирани домати

500 мл пиво 1 лажиче мелена црвена пиперка сол, бибер 1 лажиче мајчина душичка 1 лажиче власец 1-2 лажици пченкарна палента

Подготовка: – Месото исечете го на мали коцки и пропржете го на загреано масло од сите страни. – Потоа додадете ситно сецкан кромид и лук и пржете уште 1-2 минути. – Потоа додадете мелена црвена пиперка, сол, бибер, мајчина душичка, пасирани домати и пиво. – Убаво измешајте и варете на тивко околу 50 минути. По потреба ако испари повеќе од течноста додадете уште малку вода. – Пред крај на варењето додадете ја палентата. Гулашот треба да има доволно сос. – Пред да го послужите посипете го со сецкан власец.

Популарно