Едноставно: Со домашен тест откријте дали имате кандида

Ако страдате од хроничен замор, ниско либидо, чести и нагли промени во расположението, слаба концентрација или имате ослабен имунолошки систем, можеби постои голема веројатност дека нивото на кандида во вашиот организам е зголемено.

Кандидата ја предизвикува габичката кандида албиканс (candida albicans), која се наоѓа во секое тело, во дигестивниот тракт, устата, вагината и тн. Како и повеќето други микроорганизми, така и оваа габичка бара свое “засолниште” во нашите црева, а под контрола ја држат т.н. добри бактерии. Проблемот настанува кога бројот на габички во дигестивниот тракт ќе се зголеми, на пример кога имунитетот е ослабен. Од голема помош кај држењето на бројот на габички под контрола може да биде и исхраната. Со оглед на тоа дека кандидата се храни со шеќери, би било најдобро да избегнувате слатки и шеќер и тоа во секаков облик.

Вашите оброци би требало да се состојат од 60 отсто свеж зеленчук, 20 отсто протеини (јајца, пилешко месо, риба, соја и мешунки), 10 отсто сложени јаглехидрати (овес, пченица од цело зрно, грав и ориз) и 10 отсто свежо овошје. Но би било пожелно да избегнувате некои овошја поради големото количество на шеќери што ги содржат.

За меѓуоброците би требало одберете пробиотички јогурти, кои ќе се погрижат за “населување” на добрите бактерии во вашите црева.

Исхраната против кандида вклучува и избегнување на сите продукти што содржат пивски квасец, а тоа би значело дека треба да се откажете од омилената комбинација на пица и пиво, но и од белиот леб и печивата како и алкохолните пијалаци генерално, бидејќи овие продукти го олеснуваат размножувањето на габичките и го зголемуваат враќањето на инфекцијата. Истото се однесува и на лактозата, па би требало да избегнувате млеко и млечни производи.

Ви пренесувме едноставно, бесплатно и верно тестирање со чија помош може да утврдите дали имате зголемено ниво на кандида во вашиот организам. Дознајте како да ги препознаете симптомите кои укажуваат на нејзина зголемена концентрација.

Тест за кандида:

1. Пред да си легнете наполнете чаша со чиста вода и оставете ја покрај креветот.

2. Следното утро, веднаш откако ќе се рабудите плукнете плунка во водата.

3. Не пробувајте да соберете поголемо количество на плунка, туку плукнете толку колку што имате во усната шуплина после будењето.

4. Оставете ја чашата 15 минути.

5. Ако вашата плунка останала на површината на водата или се растопила, тогаш нивото на кандида во вашиот организам е на нормално ниво. Нормално е ако во водата се присутни и меури од воздух.

6. Ако вашата плунка станала матна или во водата се гледаат траги во вид на ленти кои се спуштаат кон долу, или ако плунката се собрала во долниот дел на чашата, постои голема веројасност да имате зголемено ниво на кандида во вашиот организам.

7. Во ваков случај, ви предлагаме да побарате стручен совет од вашиот доктор или да пробате да го решите проблемот со кандида на природен начин.

Симптоми

Симптомите кои укажуваат на прекумерен раст на кандида во организмот се: хронични габични инфекции со симптоми на зголемено чешање, пецкање или зголемен исцедок, проблеми со варењето, надуеност и гасови, грчеви, дијареа, констипација и подригнување, алергии, кивање, затнат нос, хроничен замор, симптоми на нервниот систем како што се анксиозност, депресија, иритабилност, слаба меморија и слаба концентрација и проблеми со менструалниот циклус како и проблеми со кожата. Растот на кандида се зголемува при лечење со антибиотици, при ослабен имунолошки систем, употреба на контрацептивни или хормонски терапии и храна богата со рафинирани шеќери.

Телото испраќа сигнали месец однапред

Можеби не сте знаеле , но човечкото тело е во состојба да испрати предупредување за срцев удар неколку денови, дури и неколку недели порано, пред да се случи. Сепак, вие треба да ги знаете симптомите.

Професори од  Универзитетот ” Дјук ” откриле дека, повеќе од 60 отсто од луѓето кои доживеале срцев удар, не ги познавале добро симптомите, кои во меѓувреме им алармирале за влошената здравствена состојба. Секој четврти срцев удар по правило е “тивок убиец”. Луѓето многу често не ги знаат симптомите и на тој начин во последните пет години, алармантно е зголемена смртноста.

Најчести симптоми на оваа кобно заболување се болки во стомакот, лошо варење, замор и остра болка во грбот. Исто така, острата болка на некој друг дел од телото, освен во градите, лесно може да укаже на претстојен инфаркт. Таквите болки најчесто ги напаѓаат надлактицата, грбот, вратот , вилицата , па дури и стомакот. Сепак, пациентите обично ја игнорираат болката во мускулите, која е краткотрајна и не стравуваат дека тоа може да биде опасно за нивниот живот. Според лекарите, овие болки може периодично да се појавуваат и исчезнуваат и до еден месец пред да дојде до срцев удар.

Болката во другите делови на телото е најчест симптом за срцев удар кај жените, а поретко кај мажите. Жените честопати чувствуваат гадење и потење, кои исто така, може да се симптоми на инфаркт, особено ако тие се случуваат во комбинација со други симптоми . Ако добиете, болка во градите или наведените сиптоми се повторуваат почесто, под итно, треба да се обратите на лекар.

Извор: Самоздравје.мк

Кората од ова овошје ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Започна сезоната на мандарините кои се вкусно овошје кое многумина го обожаваат.

Сите јадат мандарини, но прават една голема грешка – ја фрлаат кората.

Но, всушност лушпата од мандарина е многу здрава и корисна. Постојат многу начини на кои може да се искористи, а ние ви пренесуваме еден.

Кората од мандарина ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Совет плус: не ги правете овие рецепти со прскани мандарини, користете само домашни, нетретирани со хемикалии.

Сомелете 50 гр кори од мандарина и ставете ги во стаклена тегла. Мелените кори прелијте ги со чаша водка или 40-постотен алкохол.

Теглата добро затворете ја и оставете ја отстои седум дена на темно место.

Потоа земајте по една лажица после јадење, а потоа јадете по една лажица мед.

Пет причини зошто треба да јадете мандарина

1. Помагаат при настинки и грип

Мандарината како и другите цитрусни овошја е одличен извор на витамин Це кој е важен за имунитетот и борбата против сезонските болести. Ги ублажува симптомите и го забрзува оздравувањето. Во стотина грама од ова овошје има 30 милиграми од овој нутрициент, што задоволува третина од дневните потреби.

2. Го топат вишокот килограми

Заради малиот удел на масти и сол мандарината се смета за нискокалорична и се препорачува да ја има на мените при диети, односно кај оние кои сакаат да ослабат. Го забрзува метаболизмот и помага за топење на масните перничиња во пределот на стомакот. Цитрусите имаат и низок гликемиски индекс кој помага во рамнотежата на нивото на шеќери во крвта, па се препорачува и кај дијабетичари.

3. Го забрзува варењето

При конзумирање мандарина не треба да се заборави на белата влакнеста коричка која го обвиткува плодот од внатрешната страна. Јадете ја, особено ако внесувате многу јагленохидрати и масти. Тој дел е полн со диетални влакна и ќе го забрза варењето на храната .

4. Го чува срцето и кардиоваскуларниот систем

Мандарината е добар изор на калиум кој го снижува крвниот притисок, говраќа ритамот на срцето и го чува здравјето на кардиоваскуларниот систем. Хранливите материи во мандарините го спречуваат наталожувањето на лошиот холестерол на артериите, што може да доведе до срцев удар.

5. Природен антисептик

Во зачувување на здравјето ќе ви помогне и есенцијалното масло од мандарини, кое се смета за природен антисептик затоа што го штити организмот од некои бактерии. Придонесува за ублажување на болни грчеви во дишниот систем, а и го опушта нервниот систем, па се препорачува да се користи за тешки ситуации или ако сте под стрес.

Внимание!

Мандарината како и другите цитрусни овојша содржи доста оксалати па затоа не се препорачува кај лица склони на формирање камчиња во бубрезите или жолчката.

Пригответе гулаш на “посебен“ начин

Пивски гулаш

Потребно е:

500 гр свинско месо кртина

1 главица кромид 3-4 лажици масло

3 чешниња лук 200 мл пасирани домати

500 мл пиво 1 лажиче мелена црвена пиперка сол, бибер 1 лажиче мајчина душичка 1 лажиче власец 1-2 лажици пченкарна палента

Подготовка: – Месото исечете го на мали коцки и пропржете го на загреано масло од сите страни. – Потоа додадете ситно сецкан кромид и лук и пржете уште 1-2 минути. – Потоа додадете мелена црвена пиперка, сол, бибер, мајчина душичка, пасирани домати и пиво. – Убаво измешајте и варете на тивко околу 50 минути. По потреба ако испари повеќе од течноста додадете уште малку вода. – Пред крај на варењето додадете ја палентата. Гулашот треба да има доволно сос. – Пред да го послужите посипете го со сецкан власец.

Популарно