Излечете синусна инфекција за 20 секунди - ова е вистинско чудо

Синусната инфекција е состојба кога доаѓа до отекување или воспаление на ткивото покрај синусот. До тоа доаѓа кога синусите се исполнети со течност и бактерии наместо воздух.

За среќа постои начин како да ја излечите оваа инфекција.

Потребни состојки:

1/2 шолја чиста вода за пиење

1/4 шолја јаболков оцет

1 лажица мед

1 лажица бибер

1 исцеден сок од лимон

Подготовка:

Сварете ја водата, а потоа ставете ја во шолја. Додајте го јаболковиот оцет и промешајте, па оставете да се излади на собна температура. Откако ќе се излади додадете бибер, мед и повторно мешајте. На крајот додадете лимонов сок и добро измешајте.

За најдобар резултат оваа течност се пие на празен желудник пред појадокот и пред спиење навечер.

Зошто не треба да го пиете утринското кафе на празен стомак?

Изминатите години живеевме во заблуда мислејќи дека доволна физичка активност во текот на денот може да ја оправда дуплата порција сладолед со која на крај ќе се почестиме.

Нo, мислењата се поделени и дел од научниците велат дека всушност исхраната е клучниот фактор за слабеењето.

Што и колку внесуваме во нашиот организам е показател не само за нашата тежина туку и за целокупната здравствена состојба.

И доколку сакате да симнете неколку несакани килограми, најбрзиот и најефикасниот начин е да се фокусирате токму на исхраната.

Покрај промената на исхраната ви нудиме уште 10 корисни совети кои ќе ви се најдат во вашата борба со вишокот килограми.

Доколку сте трпеливи и упорни, за кратко време ќе бидете сведок на трајни резултати.

Спијте од 7-8 часа дневно

Квалитетниот сон е уште еден важен аспект кој ќе ви помогне во борбата со вишокот килограми. Можеби звучи навистина досадно, но доколку му дозволувате на вашето тело одмор од минимум 6 часа дневно, тогаш ќе го забрзате процесот и за кратко време ќе ја постигнете вашата цел.

Не пијте го утринското кафе на празен стомак

Кафето е корисно за забрзување на метаболизмот и ни помага да се разбудиме наутро. Но, пиењето на утринското кафе на празен желудник може да има контра ефект.

Па, наместо прво да посегнете по кафето секое утро, обидете се да каснете барем една мала ужинка.

Не гледајте телевизија додека јадете

Научниците докажуваат дека гледањето телевизија додека јадеме може значително да ја зголеми количината на храна која ја внесуваме во организмот. Затоа направете си услуга и уживајте во храната и во тишината за време на секој оброк.

Не купувајте додека сте гладни

Ова е нешто што сите сме го направиле повеќе пати. Кога одиме во продавница гладни, најчесто завршуваме со милион непотребни и нездрави состојки кои воопшто не се наоѓаат на нашиот список. Да не ја спомнуваме и огромната сметка.

Не посегнувајте по десерт после вечерата

За сите ние кои не можеме да си го замислиме животот без десерт ова може да изгледа како најтешкиот чекор. Но доколку го замените ноќниот десерт со нешто здраво како на пример шолја чај, вашето тело ќе ви биде особено благодарно и се разбира чајот ќе ви помогне побрзо да заспиете.

Пијте вода од чешма

Водата од пластични шишиња може да биде особено штетна за вашето здравје и да резултира во контра ефект. Опасната состојка Бисфенол А која се наоѓа во пластиката е докажано штетна и придонесува за хормонален дисбаласнс.

Факт е дека денес не можеме да си го замислиме животот без пластика, но исто така можеме да одбереме здрава алтернатива и да купиме стаклено шише кое ќе го носиме со себе.

На тој начин не си помагаме само себеси туку и придонесуваме за здрава околина.

Започнете го оброкот со салата

Доколку стекнете навика да го започнувате вашиот оброк со салата, тогаш може да ја намалите количината на храна која ќе ја изедете и со тоа да придонесете за намалувањето на килограмите.

Јадете исти порции без разлика каде сте

Количината на храна е важна кога станува збор за намалувањето на килограмите. Контролата на порциите може најпрво да ви делува како многу досадна работа, но откако ќе се навикнете и вашиот желудник ќе ви биде благодарен.

Пред да ја наполните чинијата разлислете реално колку ви е доволно за да останете сити до следниот оброк.

Колку е оптималниот рок на траење на кисело-млечните производи?

Секојдневно пазарите, а тоа е секојдневна рутина што секој од нас (кој повеќе, кој помалку) ја прави со уживање. Во маалските продавници, во големите маркети, на пазарите – изборот на омиленото место за пазарување е голем.

Но, она што е важно е дека секое од овие места треба да поседува соодветни услови за чување на секој од производите што ги нуди за своите купувачи, бидејќи единствено така може да гарантира за нивниот квалитет. Без оглед на тоа дали станува збор за месо, овошје, зеленчук или млечни производи, особено е важно да се чуваат во соодветните услови што ги препорачува производителот.

Една наша комнаија, како голем производител на млеко и млечни производи во Македонија, повеќе од 65 години обрнува особено внимание на одржувањето високо ниво на задоволство кај своите потрошувачи. Оттука, со цел да покаже вистинска грижа кон нив, особено во пресрет на високите температури, компанијата започна со едукација на своите партнери и купувачи за одржувањето високо ниво на квалитет при секој контакт со производите.

 ​Денешниот текст е наменет за т.н. ладен ланец низ кои поминуваат производите. Но, пред сè, да објасниме што е тоа „ладен ланец“. Тоа е, всушност, целиот пат што го поминуваат температурно осетливите производи, односно од производителот, па сè до крајниот потрошувач.

Среќаваме ситуации во кои правилата за соодветно чување на производите во маркетите или на други продажни места не се почитуваат, некогаш од страна на дистрибутерите, некогаш од страна на крајните продавачи, но има ситуации кога не се почитувани ни од самите потрошувачи. Токму затоа, сметаме дека особено е важно и самите потрошувачи да бидат запознаени со сите процеси што треба да претходат за да се добие производ со врвен квалитет.

Така, во млечната индустрија, обезбедувањето висок квалитет на производите започнува уште од преземањето на сировото млеко од фармите, преку дистрибуцијата, па сè до нивното правилно складирање и чување во директните продажни места. Ова е особено важно за кисело-млечните производи, како што се јогуртот, киселото млеко, павлаката и други производи од овој тип, кои се температурно осетливи и за кои е задолжително, во целиот процес на производството, дистрибуцијата, продажбата, па сè до крајното сместување во фрижидер во домаќинствата, да бидат чувани во специфични услови. Токму овој процес се нарекува ладен ланец, а контролирана оптимална температура на целиот ланец е од 2 до 8 степени.

Доколку дојде до прекин на ладниот ланец, се скратува рокот на траење на кисело-млечните производи и доаѓа до промена на квалитативните карактеристики на производот, односно неговиот вкус станува изразито кисел, се намалува густината, а може да дојде и до трајно оштетување на производот, по што тој станува неупотреблив.

Оптималниот рок на траење на кисело-млечните производи изнесува 25-27 дена, но само доколку се чуваат во целиот ланец на снабдување на соодветната температура. Така, на пример, доколку производот само 4 часа се чува на температура од 15°C, неговиот рок на траење се скратува речиси двојно и изнесува 14 наместо 27 дена, а, пак, доколку се чува 8 часа на 15°C, рокот се намалува на 10 дена. Она што во вакви ситуации загрижува е фактот што крајниот потрошувач, всушност, не е свесен дека во некој момент дошло до прекин на ланецот и, следствено, рокот на траење на производот е намален. Ова, секако, ќе резултира со незадоволни купувачи, поплаки, намалување на продажбата итн.

Токму затоа, сакајќи да ја покажеме вистинската грижа кон потрошувачите, искрен совет е своите млечни производи да ги купуваат во објекти што имаат разладни витрини и што ги чуваат на соодветна температура. На декларацијата на производот задолжително треба да се информираат за температурата на чување и рокот на траење на производот, со што и самите ќе се осигурат дека консумираат производи со навистина врвен квалитет.

Решена вечната дилема “Дали може да се забремени за време на циклусот“

Дефинитивно не постои период во месецот кога може во потполност да бидете сигурни дека е време за незаштитен секс. Пред да почнеме да ги објаснуваме причините заради кои може да се забремени за време на менструација, корисно е да се знае како воопшто  доаѓа до бременост. Кога женското тело ќе доживее овулација, сперматозоидите може да ја оплодат јајце клетката, што ќе резултира со бременост. Ѕидот на материцата се здебелува и е подготвен да ја вгнезди оплодената јајце клетка. Доколку не дојде до оплодување, нивото на естроген и прогестерон се намалува, а задебележниот ѕид на материцата се лупи, при што  доаѓа до менструално крварење.

Шансите да забремените за време на менструација се помали отколку во другиот период од циклусот, но сеедно, тоа е можно. Еве зошто:

Вашата менструација не е секогаш иста: жените имаат многу различни менструални циклуси и многу од нив имаат крварење меѓу циклусот.  Стресот, болестите и други состојби може да предизвикаат крварењето да изостане, или да крварите, а тоа да не биде менструален циклус, па е многу тешко да ги пресметате плодните и неплодните денови.

Овулацијата не може точно да се определи: жените овулираат 12-16 денови пред менструација, но тоа може да се случи и порано и подоцна.  Освен тоа жените на кои менструацијата потполно им изостанува заради доење, менопауза, некоја болест, или заради пиење на некои лекови, може да имаат потполно непредвидлива овулација.

Сперматозоидите живеат подолго: Истражувањата покажаа дека сперматозоидите во телото може да преживеат  и до 7 дена, иако просечниот век им е 3-4 дена. Бременоста може да се случи за време на менструација, заради тоа што сперматозоидите може да останат во телото неколку денови, а Вам да Ви се случи да овулирате набрзо по менструацијата.

Ако сакате да се заштитите од несакана бременост, паметно е да користите некој вид контрацепција секогаш кога имате полови односи.

Популарно