Бев студентка и работев за минимална плата, сега сум спонзоруша и ќе си купам сопствена куќа

Пред една година 22 годишната Кејти не помислувала дека ќе живее ваков живот. Работела во ланец ресторани за брза исхрана и паралелно студирала. А тогаш слушнала за светот на спонзорите кои сакаат на своите спонзируши да им ги платат сите животни трошоци и така ја почнала нејзината нова „кариера“.

Се почнало откако направила профил на еден сајт специјализиран за спојување на спонзори и спонзоруши. Првиот човек на кого налетатала имал 30 години, бил разведен и „само му требало женско друштво“.

- Само седевме и разговаравме, понекогаш одевме во кино или јас ќе отидев кај него дома и таму учев, вели Кејти за Дејли Меил и додава дека за тие активности од него добивала 500 долари неделно. Меѓутоа, наскоро го раскинала договорот со него затоа што сакал озбилна врска.

- Тој не сакаше секс, но јас сакав, вели Кејти и додава дека наскоро пронашла нов спонзор. Тој имал 32 години и со него се гледала 3 месеци. Се гледале, како што вели, еднаш до два пати неделно и правеле се што прават вистинските парови, вклучувајќи и секс.

И од него добивала 500 долари неделно, но и многу накит и слични ситници.

- Тие врски се како вистинсите, озбилни љубовни врски. А парите се само црешата на врвот од тортата, уверува оваа девојка.

По него, имала уште неколку спонзори - сосема доволно сега Кејти да има доволно пари за сопствена куќа.

- Да, кријам од своите познаници и пријатели дека сум спонзоруша затоа што околу тоа постои многу стигма и табуа. Луѓето се огорчени, а незнам зашто. Преовладува мислење дека спонзорушите се неозбилни и немотивирани, а погледнете ме само мене - јас сум успешна студентка која гордо заработила многу пари. Не гледам ништо лошо во својата работа - спонзорството е обостран договор и двете страни знаат што добиваат, заклучува оваа девојка. 

ВИДЕО: Мистериозно суштество на плажа го шокираше светот

Суштество со необична форма се појави на плажа во Нов Зеланд и ги зачуди сите што го видоа.

Налик на желе, со силни виолетови и вели бои, морското битие кое се насука на плажата не изгледа како нешто од овој свет, меѓутоа Националниот институт за вода и атмосфера во Нов Зеланд сепак го идентификуваше суштеството.

Се работи за „лавја грива“, една од најголемите медузи на светот. Адам Дикинсон, кој со сопругата Ева и децата ја посети плажата, рече дека ова суштество било широко речиси половина метар.

„Одејќи по плажата видовме околу 100 насукани медузи“, рече тој.

„На крајот, отприлика на еден час одење наидовме на ова, бевме импресионирани“, додаде Адам.

Под вода краците на овој вид медузи може да достигнат дури 37 метри, што ги прави подолги и од синоиот кит.

Русија развива лек за ракот

Научници од Сибир, со поддршка на Рускиот фонд за базични истражувања работат на развој на нов лек за имунотерапија на онколошки болести.

Механизмот на имунотерапијата се заснова врз откритијата на добитникот на Нобеловата награда за медицина за 2018 година, изјави истражувачот од Институтот за хемиска биологија и фундаментална медицина при сибирскиот оддел на Руската академија на науките, Дмитриј Стеценко.

Годинашните нобеловци, Џејмс Алисон и Тасуку Хоњо, предлагаат лекување на рак кое е принципиелно различно од хемотерапијата и радиотерапијата. Тоа се заснова на сознанието дека ќелиите на ракот го спречуваат активирањето на лимфоцитите кои имаат функција да се борат со туморот, и така тие ќелии стануваат отпорни на имунолошкиот систем на одреденото лице. Методот на Алисон и Хоњо предвидува спречување на таа појава со помош на инхибиција на „контролните точки” на имунитетот низ кои тој треба да помине за да се вклучи механизмот за уништување на туморот.

– Темата на нашиот проект е директно поврзана со трудовите на нобеловците за медицина. Ги истражуваме истовремено и ефектите на неколку молекуларни точки кои се наоѓаат во ќелиите на имунолошкиот систем и се одговорни за препознавање на ќелиите на ракот. Се работи на синтетизирање вештачки молекули, чија задача ќе биде да ги блокираат клучните „контролни точкки“ и со тоа да ја вратат способноста на Т-лимфоцитите да ги напаѓаат ќелиите на туморот, објаснува Стеценко, додавајќи дека има повеќе препарати за имунотерапија за рак, кои се засноваат на моноклонски антитела, односно протеински молекули кои можат да ги блокираат „контролните точки” за имуносупресија.

На прв поглед, лекувањето е многу скапо и една од главните задачи на руските научници е да го направат препаратот подостапен.

Овие зборови секоја мајка треба да ги знае за добро на своите деца

Со овие зборови треба да се молите за своите деца:

Господе, бессмртен, од кого излегува добро и благослов, целосно се молам за децата кои ми ги подари за јас да ги родам.

Чувај ги во својата милост и светост, за твоето име да биде славно и во нив.

Дајте ми трпение и моќ, да ги научам моите деца да веруваат во вас и да ве сакаат онака како што треба. Вгради им во срцето страв за сите пороци кои постојат во овој свет, за да можат да одат по вистинскиот пат без грешки.

Вгради им чиста душа, мирољубливост, трпение.

Чувај ги од секаква клетва и зло. Благослови ги моите деца за да можат да напредуваат во овој свет да растат под ваша заштита.

Нека нивните ангели чувари секогаш бидат со нив и да ги чуваат од лошите духови.

Ако моите деца погрешат некогаш пред вас, ве молам не им вртете грб, бидете милостлив, бидејќи вие сте единствени кои ја чистата човековата душа од гревови.

Сочувај ги моите деца од гневови, зло, несреќи…

О, Господе, јас ви се молам наградете ме и мене со радост и веселба од моите деца. Годра и среќна со своите деца да можам да стојам пред вас и да кажам: “Еве ме Господе со децата кои ми ги даде, со нив заедно да го величиме вашето име- Амин”.

Популарно