(ВИДЕО) СТАНАРИ МОЛЕА ЗА ПОМОШ: Видео од пожарот позади Собрание

A1ON објави видео од пожарот

АКО ПРОПУШТИВТЕ

Пожарот кој избувна во стан кај Собрание на улицата Даме Груев бил успешно изгаснат од пожарникарите пред да се прошири. На улицата вријат пожарникарски возила и возила на Брза помош.

Станарите изјавиле дека долго имале проблем со станарот, па не се сомневаат дека го запалил станот, а тој сега е во полициска станица.

Неофицијално само еден пожарникар побарал медицинска помош.

Станар од петти кат се жали дека не може да излезе. Тој и неговата жена не можеле да дишат од чадот, а се уште не биле евакуирани.

АКО ПРОПУШТИВТЕ:

Пожар избувнал во стан во Скопје на улицата Даме Груев. Пожарникарите успеале да го изгаснат огнот пред да се прошири во останатите станови и простории, пренесува А1он.

На терен освен противпожарните возила може да се забележат и две возила на итната медицинска помош и полиција.

Неофицијално, станар сам си со запалил станот а станарите од зградата за „Макфакс“ изјавија дека подолго време имале проблем со тој станар и неделава неколкупати го пријавувале. Станарот на опожарениот стан е изнесен и моментно се наоѓа во полициска станица, а еден пожарникар побарал медицинска помош. Станува збор за лицето Влатко Митревски кој до пред една година работел како професор во Штип.

Станарите на заградата за порталот изјавиле дека подолго време имале проблем со тој станар, што било пријавно до властите, но без епилог и се сомневаат дека тој сам го запалил станот.

Станарот во чиј што стан беше пожарот во моментов се наоѓа во полициска станица, а неофицијално само еден пожарникар побарал медицинска помош.

Станар од петти кат се жали дека не може да излезе. Тој и неговата жена не можеле да дишат од чадот, а се уште не биле евакуирани.

Во склоп на зградата има банки, но и други локали, кои не се опожарени и немаат штета.

ВИДЕО: Вака се краде велосипед во Скопје

На Фејсбук страната „Ѕид на сообраќајниот срам“ е објавено видео на кое јасно се гледа младо момче додека краде велосипед, во скопската населба Капиштец.

Момчето кога сфаќа дека никој не го гледа, го зема велосипедот и заминува во непознат правец.

Видеото погледнете го ТУКА

По 3.500 денари за секое прваче во Општина Аеродром

Општина Аеродром за првпат оваа година доделува по 3.500 денари за секој првоодделенец. За оваа цел, општината има издвоено 2.800.000 денари од сопствениот Буџет.

– Целта на овој проект е да се олеснат трошоците на родителите за новиот ученик во семејството. На овој начин ги враќаме парите назад кај граѓаните, овозможуваме пријатен почеток на првата учебна година и подобри услови во образовниот процес за секое дете, вели градоначалникот на Општина Аеродром Златко Марин.

Од денеска родителите на сите првачиња запишани во едно од училиштата на територијата на Општината можат да поднесат барање за еднократната парична помош најдоцна до 31.08.2018 година.

Образецот за барањето за доделување еднократна парична помош на семејствата со прваче во учебната 2018/2019 година на подрачјето на Општина Аеродром може да се подигне во Општината или да се симне од општинската интернет страница ((www.aerodrom.gov.mk) во менито за формулари или директно на линкот (http://aerodrom.gov.mk/dokumenti/formulari).

Од Општината информираат дека во прилог на барањето потребно е да се достават потврда за запишан ученик во прво одделение во учебната 2018/2019 година заверена од основно училиште од територијата на Општина Аеродром, оригинал извод од матичната книга на венчаните (за родителите/старателите на првачето), оригинал извод од матичната книга на родените (за првачето), важечки лични карти од двајцата родители, за идентификација од која се видни податоците за живеалиштето во Општина Аеродром и трансакциска сметка од примателот на паричната помош (на еден од родителите/старателите), кои треба да се оригинал, на увид, а не копија.

Барањата можат да се поднесат во Општина Аеродром секој работен ден од 9:00 до 15:00 часот во канцеларија број 19, а исплатата на паричните средства е предвидена околу почетокот на учебната година.

Колкава е просечната плата на менаџер во „Фершпед“?

Просечната месечна бруто плата на член на Управниот одбор на најголемата македонска шпедитерска компанија лани е 3.300 евра, објавено е во годишниот извештај на „Фершпед“

Просечната бруто плата на член на Управниот одбор на „Фершпед“ била 3.300 евра месечно, наведено е во годишниот извештај за работата на Управниот одбро на „Фершпед“ за 2017 година.

Според извештајот, „Фершпед“ лани за своите 6 члена на Управниот одбро исплатил бруто износ од 14,65 милиони денари за плати и уште 2,2 милиони денари за регрес за годишен одмор и за осигурување.

Ова значи дека просечно месечно секој член на Управниот одбор имал бруто плата од 203.540 денари односно околу 3.300 евра. По одбивање на придонесите за пензиско и за здравствено осигурување останува кои изнесуваат околу 1.000 евра на просечната бруто плата на менаџер во „Фершпед“ останува дека просечната нето плата изнесува околу 2.300 евра. 

Според официјалните податоци во Управниот одбор на „Фершпед“ членуваат: Иван Петровски, кој воедно е и претседател на одборот, Драган Наков кој воедно е и акционер кој контролира над 11отсто од акциите, потоа Зоран Тодоровски и Зоран Арнаудов, Цаца Зикова и Александар Илиевски.

Се подразбира дека сите членови не земаат линеарно односно немаат исти плати туку конкретниот износ се регулира во секој поединечен менаџерски договор на секој од членовите на компанијата.

Како работеше „Фершпед“ во првиот квартал годинава?

Во првите три месеци „Фершпед“ има оперативни приходи од 809,2 милиони денари од кои приходи од продажба се 807,9 милиони денари. Доминантно е учеството на домашниот пазар во структурата на сите приходи од продажба. На домашниот пазар „Фершпед“ реализирал 781,5 милиони денари и тоа е за 22 отсто односно 141,5 милиони денари повеќе од истиот период лани. Приходите од странски пазар на „Фершпед“ се повеќе од преполовени во споредба со лани и изнесуваат 26,4 милиони денари.

Оперативните расходи на „Фершпед“ растеле значајно побавно од растот на приходите од продажба и тука е тајната на успех на најголемата шпедиција. Во услови кога приходите од продажба пораснале за повеќе од 110 милиони денари неговите расходи пораснале за 79 милиони денари. „Фершпед“ заштедил на набавна вредност на трговските стоки, но го зголемил износот на услуги со карактер на материјални трошоци за 90 милиони денари до износ од 554,5 милиони денари. Оперативната добивка достигнала половина милион евра односно над 30 милиони денари. Во однос на лани пораснала за 5,5 пати.

Значајно намалени финансиските расходи!

Охрабрувачки за сите акционери на „Фершпед“ е значајното кратење на финансиските расходи во првиот квартал годинава. Тие се пониски за 41 отсто во однос на истиот период лани кога изнесувале 4 милиони денари. Сега биле 2,36 милиони денари. Тоа значи дека „Фершпед“ во значајна мерка се растоварил од кредитни или од каматни обврски.

Популарно