Најлесниот начин како да го најдете изгубениот мобилен телефон

За да го најдете вашиот телефон , не треба да инсталирате апликации, а целиот процес трае помалку од половина минута. Одете на Find My Device – Google и потоа пријавете се на вашата гугл сметка, стискајќи sign in. Системот автоматски ќе ги препознае сите регистрирани уреди кои имаат инсталиран оперативен систем Android. Изберете го уредот што сакате да го најдете и притиснете ја стрелката. Системот за пребарување е многу брз и уредот ќе биде пронајден за помалку од половина минута. Точноста на локацијата е од 25 до 50 метри. Кога ќе го пронајдете апаратот, има опција да почнете со ѕвонење што ќе трае пет минути, дури и ако телефонот е на “silent” . На овој начин ќе го најдете мобилниот ако сте го изгубиле некаде или ако е украден. За да може целиот систем да функционира, мобилниот мора да биде поврзан на некоја мрежа (мобилна или WiFi), а на телефонот мора да а биде и активирана опцијата за локација. Ако ги имате овие предуслови, лесно ќе го најдете вашиот апарат.

Зошто е забрането користење на мобилен во авион?

Употребата на мобилни телефони за време на авионски летови е тема на која често се дебатира. При секој лет стјуардесите предупредуваат патниците да вклучат „flight mode“, но што се случува ако не ги следите нивните насоки и не го направите тоа? За жал, одговорот не е толку јасен.

Најголемата загриженост се состои од тоа што мобилниот телефон на толкава височина испраќа посилен сигнал. Тоа е нешто што може да влијае на мрежата на површина, но не е пријавен случај која мобилен телефон предизвикал уривање на авионот. 

Експертите велат дека вистинскиот проблем лежи во тоа што сигналот на мобилниот телефон се меша со оној на авионот, што предизвикува повеќе работа за пилотите за време на критичните фази од летот. Сепак, со напредокот на технологијата проблемот се намалува и ризикот е не е на високо ниво, но зависи од авио компанијата како ќе се справува со ова прашање. 

Некои авио компании и дозволуваат комуникација преку мобилен телефон за време на летот, иако не е препорачливо. Правилата за забрана за користење мобилни телефони во авионите се присвоени уште пред 20 години, а тогашната причина била превенцијата од мешање во радио сигналите на површината.

ВИДЕО: Еве што се случи кога гром удри во река

Физиката вели дека вакво нешто е речиси невозможно, а  човек со име Харди Томас го сними.

Тој на својот профил објавил видео од екплозија. Во описот на видеото стои дека станува збор за удар од гром во река, кој потоа предизвикал експлозија.

Имало страшно невреме и се случило токму ова чудо на природата кое ќе можете да го погледнете во продолжение!

(ВИДЕО) Скијачи го запалија Маврово

Група скијачи решија да уживаат во ноќно скијање на падините на Бистра во Маврово, но со малку поинаков декор и во навивачка атмосфера.

Со факели во рака се спуштаа по скијачката патека и го „запалија“ Маврово со прекрасна кореографија. Вакво нешто е вообичаено за навивачите на фудбалските стадиони, но мора да се признае дека и Маврово изгледа прилично добро во вакви моменти.

Популарно