Професорка Груевска-Маџоска: Лажевте за Македонскиот јазик

Во Стратегијата на Министерството за култура 2018-2020 ниту еднаш не е споменат македонскиот јазик. Професорките кои изминатиот период се на браникот на македонскиот јазик и против спорниот закон за употреба на јазиците, го повикуваат министерството и професорите поддржувачи на СДСМ да објаснат што се случува.

„Не што зборот не е збор, туку лажевте! Во Стратегијата на Министерството за култура 2018-2020 на 49 страници ниту еднаш не е спомнат македонскиот јазик! Какви фондови, каква афирмација! Ајде сега нека излезе проф. Људмил Спасов, претседател на Советот за македонски јазик при Министерството за култура, кој држеше прес-конференции за мерките за афирмација на македонскиот јазик и нека објасни зошто ги нема! Исто како што и во Буџетот за 2018 година нема еден денар за македонскиот јазик! Срам да ви е!“, вели професорката од Институтот по македонски јазик, Симона Груевска-Маџоска.

Целосната „Стратегија на Министерството за култура 2018-2020 година“ можете да ја прочитате ТУКА

Силјановска – Давкова: Република Македонија меѓу фиромизацијата, македониџизацијата и демакедонизацијата

Во неколкуте, од Нимиц предложени сложени имиња, клучниот збор „Македонија“ за надворешна употреба, фигурира како „Makedoniјa” на светските и други јазици, значи, без превод. Вообичаениот профил на македонски граѓанин, кога го гледа и чита овој нему познат и близок збор, не наоѓа ништо СТРАШНО!!

И на евентуалниот референдум за кој се залагаат ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, за композитно име во кое ќе фигурира зборот „ Македонија“ / Makedonija, можно е граѓаните да не се потресат при заокружувањето на ливче со : Република Нова Македонија, или Република Северна Македонија, или Република Горна Македонија…Вардар Македонија…. зошто, во сите се споменува зборот „Македонија“ !!

Ама, македонскиот граѓанин заслужува информација дека надвор нема да бидеме: Republic of New Macedonia, Republic of Nothern Macedonia, Republic of Upper Macedonia…. туку „ Мејкдониџа/МАКЕДОНИЏА….и/или „Македонија“ на кирилица)!!!

Во прашање е нов поим и збор, кој што, освен ние и македонистите, секој друг тешко ќе може да го изговори, а камоли идентификува.

Чесно е кон предлозите да се приложи аудио материјал/изговор на предложените имиња. Најдобро би било да ги чуеме имињата како звучат изречени од г-дин Нимиц, премиерот Ципрас и премиерот Заев.

Сигурна сум дека најновите предложени имиња ќе звучат неартикулирано и неразбирливо. Тие се во духот на ДЕНОМИНАЦИЈАТА и ДЕМАКЕДОНИЗАЦИЈАТА!!

Предлагам, во дебатите за името и новинарите да презентираат прилог со изговор на новопредложените имиња на англиски, француски, германски, руски…. како и на грчки!!

Ова мора да го чујат граѓаните пред да бидат анкетираните нивните ставови при испитувањето на јавното мислење. Да не говорам за опасноста од сугестибилни и капциозни комбинации при формулацијата на референдумското прашање, врзани за замена на референцата, членството во ЕУ или почетокот на преговорите.

Во потрагата по „ДОСТОИНСТВЕНО КОНЕЧНО РЕШЕНИЕ“ (НОВО ИМЕ), како билет за Брисел, среќни за усогласените три позиции (ЗАЕВ), или седум (ГРУБИ: кој, каде, кога и како го овластил да разговара и преговара!!), треба да фрлиме еден ДОЛГ, ОСТАР И ДЛАБОК поглед на овој линк, на кој има слика од првата (од четирите) страници од најновиот предлог на Нимиц:

https://www.mkd.mk/makedonija/politika/site-predlozi-za-imeto-od-nova-makedonija-preku-republika-makedonija-skopje-do . Се разбира, може и на друго место да се најдат предлозите, а најдобри се грчките извори.

Патем,клучното прашање е: дали решениот спор за името е клучот за решавање на нашите енормни внатрешни проблеми, на егзодусот на младите, на европеизацијата, како што постојано слушаме и читаме? Не верувам. Со „БАЛКАН ЕКСПРЕС“, БЕЗ ЕВРОПСКИ ВОЗЕН РЕД не се стигнува во БРИСЕЛ. Сеуште не сме „полетале“ од место. Останавме недовршена и слаба(weak), а на моменти и пропадната(failed) држава.

Знаете ли дека сеуште не е довршена конститутивната седница на Собранието, зошто не се избрани потпретседателите? Се разбира, по деценија авторитаризам, треба време за ДЕМОКРАТСКИ ЖИВОТ. Ама, не препознавам јасни демократски тенденции. Гледам: опасна криза на лидерството и уште поопасно кокетирање и кооперирање со креаторите и генераторите на политичката и правна криза; понатамошна етнизација/етнократија; јакнење на етносот, наместо на демосот и закана од општествена дезинтеграција; етатизација и слабеење на автентичното цивилно општество; континуитет на партизацијата на државата и конзулство; репартизација, наместо департизација на администрацијата; релативизирање на фашизмот и потценување на антифашизмот како темел на модерна Европа; медиумско конвертитство; еколошка деградација /катастрофа и енормна закана по нашето здравје и ЖИВОТ.

Верувам и е се надевам дека македонските преговарачи знаат дека предлозите на НИМИЦ, со “Makedonija” како дел од сложеното име, се заканувачки не само за АСНОМ-скиот државен и именски континуитет, (што не бил нарушен со придавките: народна, федеративна, или социјалистичка, како што тврдат некои експерти) туку и за МАКЕДОНСКИОТ НАЦИОНАЛЕН и ГРАЃАНСКИ ИДЕНТИТЕТ.

Не смее да се превиди како се изговара БУКВАТА „Ј“ на англиски, француски, или друг јазаик во именката „Macedonija”, зошто може да биде ТРОЈАНСКИ КОЊ во новопредложените имиња.

Чувме дека Министерот Козиас преферира име напишано на „словенски“ (на кирилица) за да не може никој да го прочита, а камоли разбере.

Се поставувуваат неколку прашања врзани за генезата на името на Република Македонија и следат неколку одговори:

1. КАКО станавме членка на Југословенската федерација? Како Народна Република Македонија, врз основа на правото на самоопределување на македонскиот народ, што го вклучува и правото на здружување.

2. КАКО излеговме од СФРЈ? Врз основа на правото на самоопределување до отцепување, згарантирано со Уставот на СФРЈ од 1974 година за шестте републики.

3. КАКО почнува Преамбулата на Уставот од 1991? Со македонскиот народ.

4. КАКО почнува изменетата Преамбула во 2001 год (единствен пример во компартивното уставно право на измена на Преамбула со амандман!)? Со „ граѓаните на Република Македонија, македонскиот народ како и граѓаните кои живеат во нејзините граници кои се дел од другите народи.

Со децении, пред и по осамостојувањето, Република Македонија во меѓународните односи, учествуваше и фигурираше како “Macedonia” (на англиски и шпански), “Mazedonien” (на германски) или “Macédoine” (на француски).

Се разбира, ние мора да инсистираме ова решение ДА ОСТАНЕ, зошто, она што , според Повелбата на ОН важи за сите држави, треба да важи и за Република Македонија, согласно начелото на еднаквост на сите членки на ОН.

Тезата дека името нема врска со идентитетот и дека ние си знаеме КОИ СМЕ, не значи многу во меѓународно-правната комуникација на држави- нации (демос, етнос), зошто, подеднакво важно е кои сте како нација за ДРУГИТЕ и како Ве перцепираат и третираат ТИЕ!! Освен тоа, бесмислено е да се тврди дека тоа што еден народ се вика „македонски“ , а државата „ Македонија“ нема врска!!

Со име на држава, чија транскрипција е “MAКEDONIJA”, таа и НИЕ како нација и граѓани не сме ни ДОСЕГАШН(А)ИТЕ, ни ВЧЕРАШН(А)ИТЕ, туку сме ДРУГ(А)И/нов(а)и, односно ТАА/НИЕ сме „ ОД СЕГА“(EX NUNC), a не „ОД ТОГАШ“ (EX TUNC), што е не само неточно, туку и нехумано и антиисториско.

Во мегународната комуникација , Република Македонија, од 1944 до 1993 беше ословувана како Република Македонија, а од 1993 ( прием во ОН) до денес , во рамките на меѓународните организации и односи, главно, иако не секогаш и во сите , ни се обраќаа со „бивша југословенска РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА“. Пристојни и културни странски политичари и бирократи, свесни за бизарноста на октроираниот акроним, но и за нашата нелагодност и фрустрација, не само како државјани, туку и како индивидуи , посегаа по креативни еуфемизми. Си ги замислувам можните варијациите на тема: изговор на зборот “MAKEDONIJA” !!!

По 25 години преговори (толку долго г-дин Нимиц бил вклучен и во РЕШАВАЊЕТО на Кипарското прашање !!), македонските преговарачи, во стартот треба(ше) да ги отфрлат сега актуелните предлози на г-динот Нимиц и да предложат „СВОИ“, од (богатиот) именик на г-дин Нимиц или надвор од него, зошто тој е само МОДЕРАТОР, а не КРЕАТОР на име на „ суверена“ држава, како што се однесува.

Гордана Силјановска – Давкова

Директорот на ски-центарот: Да ни кажеа на време, Александар и Калина ќе беа живи!

Една недела по големата трагедија на Кајмакчалан екипа на „Нова Македонија“ била на местото на настанот во обид да прибере што повеќе информации и да ја открие вистината за тоа што се случувало за време на акцијата за пронаоѓање и обидот да се спасат младите планинари. Од весникот разговарале со директорот на ски-центарот „Ворас“, Танос Панајотопулос за тоа што се случувало во саботата попладне на 10 февруари на падините на Кајмакчалан. Ова се делови од разговорот. 

Во колку часот ја добивте информацијата дека планинарите се загубиле?

- Во еден и пол часот напладне.

Од кого ја добивте информацијата?

- За тоа нѐ извести еден господин, водичот на групата.

Колку време помина откако тие се загубиле до вашето примање на информацијата?

- Два часа. Времето беше лошо. Беше најлошиот ден во годината, особено за потрага.

Што се случи по известувањето на ски-центарот?

- Од 13.30 до 14 часот ги извадивме нашите луѓе со ратрaк да направиме првична потрага од половина час. Некои имаа обврски тука и во пет минути до два часот завршивме со првичната потрага. Во 14.05 ч. дојде полицијата.

Значи, во 11.30 ч. водичот на групата имал информација дека луѓето се изгубиле. Ви рекоа, во 11.30 ч.? 

- Така ни рекоа - дека ја загубиле врската со нив од 11.30 часот. Може да било и во 11.15 ч., ѓавол да го носи... Тоа е проблемот, дека не кажаа, два часа поминале, не ми е јасно зошто чекале два часа. 

Од кога до кога се тие два часа?

- Ние разбравме околу 16.30 - 17 часот попладне дека тие самите ги барале од 11.30 ч. Не ни рекоа „ги изгубивме во единаесет и пол часот“. Тие ни кажаа во 13.30 ч. дека исчезнале две лица, и дека не ги нашле. Но, тогаш не ни кажаа дека ги загубиле уште од 11.30 часот. Тоа ни го соопштија како информација околу 16.30 часот. Многу се разочаравме кога го разбравме тоа, бидејќи да го знаевме тоа тогаш (во 13.30 ч.), немаше да има потреба да бараме по цела планина, разбираш? 

До кога продолживте да ги барате?

- Мислам дека околу 21 - 21.30 ч. ги најдоа специјалните сили на пожарникарската служба.

Дали ги најдоа нив?

- Го најдоа местото. Ги регистрираа.

Дали користевте некои други инструменти за нивна локација?

- Пред сѐ, ја повикавме полицијата и ѝ ги дадовме броевите од мобилните телефони на двете деца - Александар и Калина, со сугестија да се обидат да ги искористат и да најдат сигнал со џипиес. Тоа и се случи. Тие најдоа еден сигнал од Александар. 

Преку бројот 112?

- Да, 112. И од службата на мобилната компанија во Флорина дека сигналот дошол од растојание од 35 км. Десно, па специјалци од полицијата презедоа мерки и ни рекоа дека можеби десната точка е 100 - 150 метри десно од црквата. Ги испративме ратраците таму и тие бараа таму преку ноќта. Беше околу 18-19 часот и чекавме да најдат каде се децата. Ги немаме сите податоци од пожарникарната служба бидејќи нивниот шеф нема обврска да ни ги каже. Ние бевме тука со нашите машини и нашите луѓе, но не ни беше кажано што се случило. Не бевме на самиот врв, за да видиме што се случило.

Кога пристигна специјалниот тим од Солун?

 - Околу 23 часот вечерта. Тие се вратија во 23 часот, бидејќи времето беше многу лошо.

Не ве прашувам кога дошле од врвот на планината, туку кога дојдоа од Солун?

- Од Тесалоники? Околу 20.15 дојде специјалниот тим. Пожарникарната служба беше тука од 15 часот. 

А кој беше тука во 14 часот?

- Во 14 часот беа тука 911 (од полицијата), а во 15 часот, пристигна полицијата од Едеса и од Арниса, а пожарникарните полицајци се од Едеса и Алмопија.

Кога почна официјалната истрага?

- Официјално, од страна на пожарникарната полиција во 15 ч., а од наша во 13.30 часот. Мислам дека децата починале ноќта. Така мислам бидејќи, за да се фати сигнал во 18.30 часот ноќта (од телефонот на Александар н.з.), значи дека уште бил жив. Можеби и Александар и Калина. Можам да кажам дека подоцна починале. Жалам што повторувам, но, ако ги имавме тие два часа, можеби ќе беа живи.

Новамакедонија.ком.мк

Арнаудов, Дамовски и Илиевски излегуваат од Шутка

Пратеникот Љубен Арнаудов, и организаторите на протестите за „Заедничка Македонија“ Борис Дамовски и Богдан Илиевски излегуваат од Шутка, пренесува Телма.

Скопска апелација ги прифатила нивните жалби и им ја преиначила мерката притвор во домашен притвор а истовремено да им се одземе и пасошот, потврдиле од судот за Телма.

Популарно