(ФОТО) Каков возен парк поседуваат скопските градоначалници

Град Скопје: Градоначалникот Шилегов се вози со сопственото возило

Градоначалникот на град Скопје, Петре Шилегов, не користи службен автомобил, туку за таа намена го користи сопственото возило.

„Град Скопје во наредниот период нема да набавува луксузни возила, но доколку се набавуваат возила за потребите на администрацијата, ќе се купуваат електромобили или екоавтомобили“, истакнале од Градот.

Кисела Вода: Темелковски оди пеш на работа, а по потреба се вози со „опел инсигнија“

За потребите на градоначалникот Филип Темелковски, Општина Кисела Вода располага со возило од „опел инсигнија“ купено и произведено во 2011 година. Тоа е со кубикажа на моторот од 1.956 и со 96 коњски сили. Бојата на возилото е металик црна. Градоначалникот Темелковски на своето работно место доаѓа пеш, односно возилото го користи само за службени потреби.

Чаир: Градоначалникот Ганиу наследи „нисан леаф“, чини 34.500 евра

Градоначалникот на општина Чаир, Висар Ганиу, како службено возило користи патнички автомобил на електричен погон, модел „нисан леаф“. Возилото е купено по спроведување на законската постапка за јавна набавка во 2016 година во износ од 7.199.000,00 денари без ДДВ или 8.494.820,00 денари со ДДВ, во бела боја со моќност на мотор од 80 kW и моќност на батерија од 24 kW. Исто така, освен возилото на градоначалникот, набавени се и 3 други автомобили од ист модел за потребите на секторите во Општина Чаир. Градоначалникот на општина Чаир не планира да го смени актуелното службено возило бидејќи овој вид возила се целосно еколошки и не емитуваат CO2. Градоначалникот на општина Чаир има свој службен возач. Вредноста од 7.199.000,00 денари без ДДВ или 8.494.820,00 денари со ДДВ е вкупната вредност за сите 4 набавени автомобили на електричен погон по спроведената постапка за јавна набавка. Цената на едно возило изнесува 1.799.750 денари без ДДВ или 2.123.705 денари со вклучен ДДВ.

Бутел: Смилевски сам се вози во позајмен „ситроен 3“

Градоначалникот на општина Бутел нема свое службено возило. Во моментот се вози во „ситроен 3“ од 2000 година, кое е во сопственост на Град Скопје.

Градоначалникот Велимир Смилевски сам се вози. Општина Бутел имаше свое службено возило, но поради дефект во инсталацијата – изгоре.

Ѓорче Петров: Градоначалникот Наумоски се вози во „ауди А4“, чини 32.000 евра

Градоначалникот на општина Ѓорче Петров, Александар Наумоски, се вози во возило „ауди А4“, кое е затекнато од претходниот градоначалник. Возилото е купено во 2005 година по цена од 32.000 евра. Кубикажата на автомобилот е 1.781. Наумоски има свој возач и засега во план е да го користи истото возило, односно „аудито“.

Аеродром: Златко Марин се вози со „бмв 320 Д“, подарок од претходната влада

Моделот на службеното возило со кое се вози градоначалникот на општина Аеродром, Златко Марин, е „бмв 320 Д“. Возилото е донација од Владата на Република Македонија со одлука број 51-1131/1, објавена во „Службен весник“ 36/11, за кое е склучен договор за давање на трајно користење на движна ствар со Министерството за локална самоуправа и Општина Аеродром на 20.4.2011 година. Година на производство на возилото е 2001 година, со работна зафатнина 1.951 цм3.

Општина Аеродром не планира нова набавка на возило за службени потреби.

Центар: Богдановиќ нема службено возило, а по потреба се вози со „шевролет спарк“

Градоначалникот на општина Центар, Саша Богдановиќ, нема службено возило. За службени потреби користи едно од возилата на возниот парк на Општината, и тоа „шевролет спарк“ и „форд фокус“. „Форд фокус“, во сива боја, од 2005 година, со 1.388 кубикажа.

„Шевролет спарк“, во црвена боја, од 2011, 995 кубикажа. Градоначалникот не планира да купи возило само за свои потреби.

Карпош: Богоев го продава џипот, а се вози со „шевролет круз“

Градоначалникот на Карпош, Стефан Богоев, на работа доаѓа со сопствено возило. За службени потреби се вози со „шевролет круз“ и има сопствен возач. Оваа Општина, како што веќе спомнавме, го продава службеното возило „ауди Љ7“ со кое се возеше претходниот градоначалник.

Општините Гази Баба, Сарај и Шуто Оризари, иако неколкупати им се јавивме, решија да не даваат информации какви службени возила на располагање имаат градоначалниците од овие општини. Фотографиите на автомобилите на општините Чаир, Ѓорче Петров и Бутел се автентични на оние што се користат, а другите се модели преземени од интернет.

Едното во училиште, другото во градинка, во 50 квадрати со свекор и свекрва

-Сите ми се чудат па како можеш да живееш во 50 квадрати со две деца, свекор и свекрва. Да можам, да тешко е, но во мометов некои работи не може да се изменат. Едното во училиште другото во градинка, во една соба. Играчки шкафови...тоа е гледката. Насабајле веќе секој си го има научено редот кој кога оди, за итни случаеви се отстапува место. Ручек правам јас, свекорот пазари, свекрвата е болна. Прво си ручаат постарите па ние младите кој кога ќе се прибере. Тешко е се нема простор, мир, но ние сме една сложна фамилија каде секој тежок момент го поминуваме заедно низ смеа и шега, вели скопјанката Бети од Ново Лисиче.

Младите сепак, имаат поделени мислења, и покрај тоа што поголемиот дел од нив сакаат свој, самостоен живот. Некој на животот во заедница гледа како привилегија, а некој како хендикеп.

-И ние живееме во заедница. За нас е апсолутна привилегија (делиме сметки, секој втор ден шетаме, биејќи свекрва ми ја чува малата, често пати знаеме и да заглавиме до покасно бидејќи на свекрва ми спалната и е еден спрат подоле - не е страшно во кое време и да се симне ќе продолжи да си спие, имаме разбирање околу бука и галама и сл.), но само затоа што имаме разбирање и добра комуникација. Дали ќе биде хендикеп или привилегија сметам дека зависи од самите луѓе и взаемниот однос, вели Билјана од Припор.

Повеќет малди кои имаат обезбедено место за живеење сметаат дека сам е најубаво.

- Сам, според мене е најубаво, не сум тип кој може да трпи се и сешто, од карактери до навики. Доволно сум си комплицирана самата, па не ми треба свекор или свекрва да ми додаваат интриги во животов. Поготово што моите свекор и свекрва се стари и немоќни, би требала и нив да ги чувам. За чување бебе, ене кај се, кога сакам можам да ги викнам, вели Наталија од Тафталиџе.

- Ние живееме посебно, уште пред да направиме свадба се одделивме, и не знам затоа што немам никаква помош, понекогаш викам можеби во заедница е поубаво, ама па кога ги гледам тие комшиките стално кукаат од свекрви си се тешам подобро што сум сама, вели Анета од Аеродром.

(ВИДЕО) Не е патека за сељаци!

Џабе велосипедска патека, џабе ступчиња за да не се паркираат на неа, џабе сè. Му се сака нему на улица па тоа ти е. И ќе „пушта жмигавци“ и ќе се пика кај тоа колите и некој ќе го залупа и некој ќе го жали....

Во ВЕРО ЏАМБО и ВЕРО Маркетите откриен небезбеден производ од Кина

Агенцијата за храна и ветеринарство ги информира потрошувачите за отповикување на небезбеден производ „златни пластични вилушки“ произведени во Кина, со лот бр. AZ-161224. Информацијата за небезбедниот производ е добиена преку системот РАСФФ на ЕУ.

– Производот е небезбеден заради наод на високо ниво на вкупна миграција. Веднаш по добиеното известување, надлежен Државен инспектор за храна изврши вонредна инспекциска контрола кај увозникот и согласно презентираната документација за следливост констатирано е дека производот не е најден во промет. Сите потрошувачи кои што го купиле небезбедниот производ може да го вратат на местото каде што го купиле, велат од АХВ.

Популарно