(ФОТО) Пејачот напиша зошто не дојде на погреб кај Глоговац: "Извини, имам некоја работа да завршам"

Пејачот Владо Георгиев кој беше добар пријател на Глоговац, на Твитер напиша зошто не бил на погребот.

Чудната порака гласеше Извини имам нешто да завршам, не можам да дојдам.

Многумина го осудија пејачот, па сфатија дека тој доби второ дете и затоа не бил на погребот.

Со векови се мислело дека Исус бил слаб и има долга коса, но

Долга руса коса, сини очи и долги и вретенести екстремитети и „негуван“ – тана веќе со векови се змаислува и прикажува Исус Христос. Тоа е една европоцентрична визија за човекот кој најверојатно не изгледал така. Токму како што не изгледал и како што многумина актери го имаат овековечено на големото филмско платно.

Историчарката Џоан Тејлор од Универзитетот во Лондон напишала книга за мистеријата на изгледот на Исус, а заклучокот е дека наликувал на поголемиот дел од своите современици – бил релативно низок, со маслинест тен, кафеави очи, мускулест и веројатно со кратка коса.

Со оглед дека Исус бил столар, Тејлор заклучува дека тој со оглед на својата професија и начинот на живеење во тоа време, веројатно бил и физички дисфигуриран, имал лузни, стари несаниарни скршеници или кожни болести кои тогаш владееле.

Поради физичката работа и слабата исхрана во комбинација со археолошките и анторполошки докази заклучокот е дека Исус, најверојатно бил мускулест и со „набиена“ градба.

Интересно е што Стариот Завет најчесто не бега од физички описи на протагонисти, па така кралевите Давид и Саломон и патријарсите Абрахам и Мојсеј ги опишува, како што денес би се рекло „атрактивни“. Изгледот на Исус се третира на сосема поинаков начин.

Недостатокот на опис на неговит лик, тврди Тејлор, исто така е порака која зборува дека Исус изгледал како и „просечен граѓанин на Јудеја“. На некои места се опишува како често Исус „исчезнувал во масата“.

Во Стариот Завет пророкот Изаија најавува раѓање на човек кој нема да привлекува внимание со својот кралски изглед, туку дека луѓето ќе го следат поради зборовите кои ќе ги кажува. Почесто се опишува неговата облека, од неговите физички карактеристики.

Тејлор не е прва која ја отфрла визијата за висок и русокорс, „ариевски“ Исус, но прва ги доведува во однос условите во кои Исус живеел и работел со неговиот физички изглед.

Првите прикази на неговито изглед датираат два века по неговата смрт. христијанскиот теолог Иринеј зборува како христијаните тврдат дека имаат портрет на Христос кој го направил Понтие Пилат, но за тоа нема никакви докази.

– Исус јадел нередовно и малку. Многу одел, се занимавал со работа за која била потребна физичка издржливост, бил слаб, но мускулесто слаб, а не виток и вретенест. Недостатокот на описи и епитети укажува на тоа дека бил со просечен изглед, т.е. не се истакнувал со убавината, заклучува Тејлор и уште еднаш повторува дека поголемиот дел од приказите на Исус Христос се израз на европските културни вредност, а не реалноста.

“Избегав од Алкатраз, сега имам рак”: Пронајдено писмо за познатото бегство од затворот, а авторот има еден посебен услов

Целиот свет знае дека бегството од најпознатиот затвор е невозможно. Но, што доколку некој сепак го преживеал Алкатраз и ги надмудрил чуварите и полицијата?

ФБИ до ден-денес го држи овој случај отворен – браќата Џон и Кларенс Англин како и Френк Морис поминале шест месеци, смислувајќи пеколен план како да побегнат од добро познатиот затвор. Она што е интересно е тоа што овие тројца мажи се единствените затвореници кои успеале да побегнат.

Нивните тела никогаш не биле пронајдени, а сè уште останува мистерија дали тие воопшто преживеале.

Во 2013 година, локалната полиција во Сан Франциско добила едно мистериозно писмо на човек кој се претставил како Џон Англин. Тој во писмото открива дека во 1962 година побегнал од затворот и дека сега има 83 години и има рак.

"Побегнав од Алкатраз во 1962 година со Кларенс и Френк Морис. Имам 83 години, рак и се наоѓам во лоша состојба. Да, сите го преживеавме бегството, но со тешки маки", стоело во писмото за кое никогаш не е утврдено дали навистина е дело на Џон.

Во писмото стои дека тројцата затвореници преку копање на вентилационите отвори успеале да исползат од затворот. Кога дошле до водата, тие искористиле појаси за спасување со цел да стигнат до копното, но не се знае како дошле до истите.

Следното утро, стражарите пронашле празни кревети со кукли кои "глумеле" затвореници, за да не се открие бегството. Главите на куклите биле направени од сапун и тоалетна хартија, а тие имале и вистинска коса која затворениците ја собирале од затворскиот фризер.

Англин тврди дека денес живее во Јужна Калифорнија. Неговиот брат наводно починал во 2011 година, а Френк Морис во 2008 година

"Доколку на телевизија јавно ветите дека ќе отслужам казна затвор во траење од една година и дека ќе ми биде достапен лекар, јас ќе ви напишам писмо со точната локација на која што се наоѓам. Ова не е шега", напишал наводниот Англин.

Полицијата го отфрлила ова писмо.

"Немаме никаква причина да веруваме дека некој тукутака се променил и дека сака да го почитува законот пред својата смрт".

Приказната за овие криминалци ги инспирирала продуцентите во Холивуд да снимат филм за најпознатото бегство од Алкатраз, со Клинт Иствуд во главната улога.

Тајната на среќниот брак во само две реченици!

Бракот на еден човек бил во криза и дошол кај неговиот Учител по совет.

Учителот му рекол: „Научи да ја слушаш својата жена.“

Човекот го прифатил советот на Учителот.

После еден месец се вратил за да каже дека научил да го слуша секој збор кој неговата жена го изговарала.

Учителот низ насмевка му рекол:

„Сега оди дома и слушај го секој збор кој твојата жена не го кажува.“

Популарно