Државна пензија за сите граѓани на Македонија: Еве колку ќе изнесува и како ќе функционира

Државна пензија за сите граѓани на Македонија – еве колку ќе изнесува и како ќе функционира. Секој ќе има пензија од државата.

Сите жени кои ќе наполнат 62 години и сите мажи кои ќе наполнат 64 години, а не ги остваруваат условите за старосна пензија, ќе добиваат државна социјална пензија, вети СДСМ во својата предизборна кампања.

Право на државната пензија ќе имаат граѓаните кои во последните 20 години живеле во Македонија. Државната социјална пензија на почетокот ќе биде во висина од 40% од просечната старосна пензија. Граѓаните над 65 години независно дали ги исполниле условите за пензија или не учествувале во градењето на нашето општество и секој од нив заслужува да имаат достоинствена старост.

ВИДЕО: Македонците во Албанија бараат права, албанските власти со одговор дека „имаат сè“

Две вистини за Македонците од Голо Брдо, Мала Преспа, Гора, Врбник. Едната нивна – дека немаат ниту образование на мајчин јазик, и онаа другата на албанските власти дека Македонците во Албанија имаат се. Со ваков став неодамна настапи и високиот гостин од соседството претседателот на Собранието на Република Албанија Грамоз Ручи. Сред македонскиот парламент, рече дека  со нивниот  Закон за малцинствата, правен по европски терк, Македонците ги уживаат сите права.

Ние како Албанија како Собрание имаме донесено Органски закон за националните малцинства. Тоа е Закон кој е донесен во согласност со Европската комисија и Европскиот парламент и закон кој е усогласен со сите меѓународни признати договори за третман на малцинствата и навистина за тоа имаме добиено позитивно мислење и согласност од сите инстанци и овој закон е на сила во Албанија и се почитува од сите, рече Ручи.

Наспроти ваквото тврдење на спикерот Ручи претседателот на Македонсото друштво “Илинден” од Албанија, Никола Ѓурѓај за 1тв вели дека  Државата Албанија ги заборавила. Го оспоруваат Законот за заштита на националните малцинства кој албанскиот парламент го донесе на 13.10 2017 година иако како што вели Законот уште не е стапен на сила бидејќи не се донесени подзаконските акти.

Без подактите овој Закон не може да стапи во сила. И донесувањето на овој Закон беше со проблеми бидејќи во Законот се вметна бугарското малцинство, непостоечко и Закнот е оспорен и од други малцинства во Албанија, така да Законот не ги опфаќа сите проблеми на малцинствата во Аалбанија. Ние како македонска заедница во Албанија бараме признавање на македонското малцинство а биде на целата територија на Р. Албанија а не само во регионите каде живеат. Во регионот  Голо Брдо и Гора за жал нема школи на македонски јазик а во Мала Преспа има делумно на мајчин јазик. Во Голо Брдо имаме поднесено неколку пати барање  и со потписи на родителите и уште не е одобрено. Затоа ние посочуваме дека законот за малцинствата не ги решава проблемите на Македонците во Албанија бидејќи во Голо Брдо е барано преку 10 пати со петиција и со потписи од родителите и уште не се дозволува да се учи на македонски јазик исто е и во Гора и во Врбник, рече Ѓурѓај.

Според Ручи, Албанската влада  била дури и дарежлива па им ја подарила општината Преспа, иако Законот за територијално организирање тоа не го дозволувал.

Во однос на што тоа ние сме направиле конкретно?

Ќе кажам дека во 2015 година имавме локални избори на кој за првпат се спроведе овој закон. Тоа беа избори за ново територијално организирање на Р. Албанија која што од 384 општини се реоргнизираше во 61 општина и ќе кажам дека општина Преспа каде живеат жители припадници на македонското национално малцинство според параметрите предвидени со Законот за новата територијална организација не ги исполнуваа потребните условите за да конституираат своја општина, но ние како Влада одлучивме тоа да го овозможиме за  и тие да може да функционираат како општина, да можат да си изберат свој градоначалник и свој совет и да функционира,

Ѓурѓај пак, тврди дека со оваа територијалната реорганизација албанската Влада направила чистка на Македонците од овој крај и затоа бараат преиначување на одлуката.  Во Голо Брдо, од три општини, сега нема ниту една а во Гора од две, нема општина. Сега Македонците имаат само една општина во Пустец. Токму одовде, произлегуваат проблемите за Македонците, немаат општини во кои можат да ги остваруваат основните човечки потреби. Срамно е, вели Ѓурѓај, во 2018 година  за еден  обичен извод на родедните да патувате по 2 часа а при тоа, да потрошите 30 пати повеќе пари од износот. Истото се случува и со сметките, пратките, итн.

Во областите Гора и Голо Брдо посебно е многу тешко бидејќи инфраструктурата во овие региони е многу помала отколку во Мала Преспа. Не случајно во Голо Брдо каде имало болен човек е носен со ќебе во раце до  до болницата во Дебар во Макеоднија, бидејќи до Тирана требаат 8 часа, а најблиската болница е 2 часа, а зборуваме за 2018 година и за некој Закон за малцинствата или други подзакони. Реалната состојба е сосема друга. Луѓето овде се борат секој ден да опстанат во овие региони. Во овие региони е многу лоша инфраструктурата, школите, градинките и болниците, рече Ѓурѓај.

Инаку според поголем број податоци, реалниот број на етнички Македонци во цела Албанија е поголем од 120.000. Најмногу живеат во пограничните региони на Гора, Голо Брдо и Мала Преспа. Но, Македонци има и во Тирана, Поградец, Корча, Каваје, Елбасан и други места.

Димитров се брани на „Фејсбук“ за документите од Викиликс

Објавата на тајните документи од страна на Викиликс дека министерот за надворешни работи, Никола Димитров два пати бил заштитен извор на американста амбасада во 2008, ја брануваше јавноста.

Во дел од медиумите и на социјалните мрежи се коментира дека министерот Димитров нанел штета на државата , дека вршел шпионажа за амариканските служби, односно ЦИА.

Димитар Апасиев член на Левица по објавата на тајните информации, на „Фејсбук“ побара оставка од министерот за надворешни Никола Димитров.

Некои медиуми објавија дека Димитров на овој начин ја изневерил функцијата на која бил поставен и оддал инфомации кои се важи за билатералните преговори, во времето кога тој беше посредник за спорот со името.

„Макфакс“, побара одговор од Основното Јавно Обвинителство да ја разреши дилемата во јавноста дали министерот треба да сноси одговорност , односно дали постои основа за отварање предмет по допрен глас. Од таму, за сега нема информации дали обвинувањата на адреса на министерот во јавноста се правно основани.

Инаку, Викиликс објави строго доверливи дипломатски преписки украдени од американските институции кои ги информирал за ставовите, во однос на спорот со името на тогашните премиер Никола Груевски и претседател Бранко Црвенковски.

Според Викиликс, Никола Димитров гоизвестувал тогашниот американски амбасадор Филип Рикер за несогласувањата помеѓу Груевски и Црвенковски во врска со предлогот на Нимиц во 2008 година.

Од кабиниетот на министерот , немаше официјална реакција на обвинувањата од Викиликс, но Димитров преку Фејбук статус се брани дека информациите кои му ги “извадиле“ биле со цел да му наштети на договорот од Преспа.

„Деновиве гледам извадиле стари информации објавени во 2010 година кои всушност потврдуваат дека конзистентно сум работел на исполнување на стратешките цели – НАТО и ЕУ членството – и сум комуницирал со САД, нашите стратешки партнери, во функција на остварување на државните интереси на Македонија. Истите партнери што во 2004 година, кога бев амбасадор во Вашингтон, го признаа уставното име на Република Македонија. Фактот што после цели осум години се злоупотребуваат истите информации, со обид за тенденциозна лична дискредитација за да му се наштети на заокружувањето на договорот од Преспа, “, напиша Димитров на Фејсбук.

Пензионери и вработени повеќе нема да смеат да продаваат на тезга

Пензионерите, вработените и лицата кои имаат некаков хонорар нема да можат да продаваат на тезгите на зелените пазри од Нова година. Поради оваа измена во Законот за трговија, на пазарите ќе се намали бројот на пазараџии и прометот дури за 30 проценти, смета Стопанската комора. Затоа бараат тој да биде одложен за некое време, објави „24 Вести“.

Секој кој наоѓа интерес да тргнува на зелениот пазар треба да го оствари тоа право зошто државата има форма како да си го наплати својот дел, односно персоналниот данок за сите оние кои тргуваат на зелените пазари. Не гледаме пречка зошто овие категории не би можеле да тргуваат повторно на зелените пазари – вели Даниела Михајловска, од Стопанската комора.

Популарно