Денеска еТодорова сабота

Тодорова сабота е празник посветен на Светиот Великомаченик Теодор Тирон, кој настрадал во прогоните на христијаните од страна на римскиот цар Максимилијан. Овој ден се празнува во спомен на едно чудо што го направил св. Теодор Тирон околу 50 години по смртта. Имено, еднаш, непосредно пред почетокот на велигденскиот пост, византискиот цар Јулијан Отстапникот сакал да им напакости на христијаните и наредил храната што се продавала по пазарите да се испрска со крвта на жртвите што им се принесувале на римските идоли. Меѓутоа, св. Теодор Тирон на јаве му се појавил на цариградскиот патријарх и му кажал да им забрани на христијаните да купуваат храна од пазарите, зашто таа ќе биде осквернавена со крв и наместо тоа, цела недела да јадат пченица со мед. Патријархот така постапил и христијанските верници отанале неиспоганети пред нивниот најголем празник. Во спомен на овој настан, првата сабота од велигденските пости е наречена Тодорова сабота.

Со празникот Тодорова сабота се поврзани и други обичаи и верувања. Во Гостиварско пченката што ја враќале од црквата утрото на самиот празник ја носеле во полето и ја фрлале по нивите и бавчите велејќи: „Господе, колку зрна, толку тоари, толку дар и бериќет да ни даеш”.

Очигледно е дека иако празникот Тодорова сабота или Тодорица е пред се црковен празник, иако повеќето од обичаите се изведуваат во црквата и се поврзани со споменот на Свети Теодор Тирон, особено житото, сепак, во овој празник се контаминирале и поголем број пагански обичаи поврзани со доаѓањето на пролетта и со разбудувањето на вегетацијата.

На овој ден се вари пченица во која се додава малку мед и оние кои постат задолжително јадат од тоа.

Молитва која може да го промени вашиот живот

Оваа молитва е од книгата “Волшебната моќ на разумот” од Џозеф Марфи, кој вели:

Молитвата е потребно да се чита наутро и навечер во период од еден месец (иако резултатите понекогаш доаѓаат порано). Јас сум ја користел 3 пати во животот (и сите 3 пати добив неверојатни резултати). Последниот пат кога бев многу очаен, со мене се случија такви работи, кои го променија правецот на мојот живот на подобро. Со мене се случуваа вистински чуда, во кои обичниот човек кој живее уреден живот, е тешко да поверува.

“Даровите од Бога – се моите дарови. Јас ги користам во секој момент од денот. Со мене се во Божествената хармонија, мир и изобилство. Божјата љубов излегува од мене и го благословува секој кој спаѓа во мојата околина. Божествената љубов ме лекува сега. Не се плашам од злото, зашто Бог е со мене. Јас отсекогаш сум бил опкружен од светиот ореол на Божествената љубов и сила. Јас тврдам, чувствувам, знам и верувам решително и позитивно во тоа дека моќта на Божествената љубов и внимателност се насочуваат, исцелуваат и се грижат за сите во моето семејство и за оние кои ги сакам.

Јас им простувам на сите и искрено се надевам на Божествена љубов, мир и добрина за сите луѓе, без оглед на тоа каде се тие. Во центарот на моето јадро владее мир, тоа е мирот од Бога. Во оваа тишина ја чувствувам неговата сила, насочување и љубов, како и неговото Свето присуство.

Јас на божествен начин управувам со сите мои патишта. Јас сум чисто олицетворение на Божјата љубов, вистина и убавина. Јас чувствувам како во мене тече неговата реката на мирот. Знам дека сите мои проблеми се во мојот ум. Патиштата на Бог – се мои патишта. Зборовите кои ги зборувам, стигнуваат таму каде ги испраќам. Јас се радувам и искажувам благодарност, знаејќи дека ќе добијам одговор на молитвата. И тоа е така “.

Прочитајте ја искрено, со чувства оваа молитва. И вие сосема сигурно ќе добиете неверојатни резултати. Оваа молитва е универзална. Погодна е за секој и ќе помогне за подобрување на Вашиот животот.

Владиката Пимен му возврати на Владиката кој кажа дека за Македонија и камења ќе јаде

Владиката Пимен му возврати на костурскиот митрополит Срафим, кој на протестите за одбрана на Грчка Македонија кажа дека ако е потребно „за Македонија и камења ќе јадеме“.

Тој му кажа дека можеби камењата може да се изедат, но срамот не се јаде.

– Христијанство пред 20 века:

Христос се исправи и им рече: „Кој од вас е без грев, нека прв фрли камен на неа!”

Христијанството денес:

Серафим се исправи на протест и рече: “Ај да ги изедеме камењата, па да нема кој да фрла веќе камења”

П. С. Камењата можеби и ќе се изедат, но срамот не се јаде, напиша Пимен.

ВИДЕО: Планината се сруши и камењата почнаа да се тркалаат кон црквата стара 4 века, наеднаш се запре!

Црква стара 420 години на чудесен начин остана недопрена откако свлечиште тргна надолу и направи хаос во местото Вал Сан Џакомо во Италија, кое се наоѓа во близина на границата со Швајцарија.

Се срони планината, а лавина камења се запреа само на неколку метри од 4 века старата градба.

Кога планината почна да се руши и големите камења да се тркалаат кон подножјето, се крена огромен облак од прашина кој во еден момент ја проголта камбанаријата на црквата.

Камењата запреа на само неколку метри од црквата и никој не е повреден.

Паднаа околу 7.000 кубни метри камења.

Популарно