Поради овие уреди добивате високи сметки за струја

Многу уреди кои се дел од вашите домаќинства, трошат струја и додека се во мирување.

Полнач од мобилен телефон:

Скоро сите ги оставаат полначите од мобилните вклучени и кога не ги полнат своите телефони. Се проценува дека полначот дури стои вклучен во струјата и да не полни троши по 1.2 ват на ден.

Телевизор:

Иако го исклучувате вашиот телевизор само од далечинскиот управувач, тој не е сосема исклучен, туку е во мирување и сеуште троши струја и тоа по 24 вати дневно.

Дигитален ТВ приемник

Дигиталниот ТВ приемник и кога не е вклучен тропи по 22 вати на ден, затоа доколку сакате да заштедите струја, исклучувајте го кога не го користите.

Компјутери и Лаптопи

Овие уреди и кога се исклучени тие работат и сакале или не ви трошат по 96 вати дневно.

Сите уреди кои имаат часовник

Доколку имате ДВД плеер, микро уред или некој друг што има часовник трошат по 108 вати на ден.

Наједноставно решение за да заштедите е да ги исклучите од струја.

Од одење по бајачки, заглавуваат на психијатрија

Во Македонија има голем број бајачи и гатачи кои наводно можат да ви помогнат доколку имате здрвствен проблем, да ви помогнат да најдете работа, да најдете решение за вашите љубовни проблеми, или да уништат некоја магија ако ви е направена.

Од Црквата предупредуваат дека не треба да им се верува на овие лица и дека таквите треба да се избегнуваат.

Голем дел од нив тврдат дека на сон им се прикажало да изградат црква на одредено место, да откријат некоја света вода и така затскривајќи се свесно или несвесно зад религијата тие ги мамат луѓето да побараат од нив помош за својата мака, а, се разбира, услугите ги наплатуваат.

Има разни бајачи и гатачи кои се измамници и кои тоа го прават исклучиво поради материјален интерес, да заработат пари. Но, голем дел од нив се сериозни бајачи и гатачи кои сониле да изградат црква, да откријат света вода или добиле дарба да претскажуваат. Многу од нив велат дека имале контакт со некои од светителите, како на пример Свети Ѓорѓија, Богородица, Света Петка, кои им наредиле да претскажуваат, не им давале мир во умот, слушале гласови и ги терале да им служат, во спротивно ќе ги казнат.

Гатачка која „отстранува“ лошо и го „собрала“ златото на скопјанка

Жена од Скопје со намера да си ја дознае судбината и да го отстрани „лошото“, била измамена од гатачка. Јасновидка и кажала дека и е направено нешто лошо и и го земала златото, за наводно да го однесе во црква.

Како што соопшти МВР вчера В.С.(29) пријавила дека истиот ден во 12:40 часот била измамена од страна на непознато женско лице. Откако лицето дошло во нејзиниот двор со намера да и продаде женска гардероба на пријавителката, почнала да и зборува во врска со животот на В.С. дека некој и направил лоши работи и доколку сака истата може да ги отстрани. Откако пријавителката од дома донела разновиден златен накит, непознатата жена го ставила во чинија со вода и потоа и рекла дека ќе мора накитот да го однесе до црква, а потоа ќе и го врати. Непознатата жена го земала накитот и го напуштила местото на настанот и не се вратила.

Од полицијата преземаат мерки за расчистување на случајот.

(ФОТО) Пет минути сеир во центарот на Скопје

Вчера попладнето на твитер беа објавени фотографии на кои се гледа една лоша слика во центарот на Скопје. Двајца скопјани во близина на Камениот Мост до гола кожа соголуваат овца.

По ова уште еднаш да си го повториме прашањето: Дали Скопје е навистина метропола?

Популарно