(ВИДЕО) Против своја волја морала да се омажи за 30 години постар маж, полициски началник

Иако лидерот на Чеченците Рамзан Кадиров во 2010 година забранил да се „грабаат” девојки кои подоцна се приморани да влезат во брак со непознати мажи, а во 2012 година забранил и мажење на малолетни девојки, сепак, високиот полициски службеник Нажуд Гучигов не ги почитувал овие закони.

Гучигов, кој веќе има жена и син, одлучил да влезе во полигамна врска со триесет години помладата малолетна девојка Хеди, која има само 17 години. Тој три пати ја запросувал но таа го одбивала, а во тоа ја поддржувале и нејзините родители бидејќи е премлада за мажење. Но кога Назуд се заканил дека ќе ја киднапира, сите морале да прифатат, затоа што Нажуд се заканил дека ќе ја грабне девојката и ќе им напакости дури и на родителите.

Не помогнале апелите од роднините на девојката, како и од некои организации за заштита на правата на децата, кои укажувале на законот и неговото кршење од страна на високиот полициски функционер, делумно и поради фактот што Гучигов има објавено фотографии со Чеченскиот водач.

На свадбата на векот, како што медиумите од Чеченија го нарекле овој настан, во матичната служба, можела да се забележи несреќата и очајот на младото девојче, кое буквално било влечено за рака кон масата на матичарот, каде требала да го потпише документот за венчание. Погледнете го видеото подолу:

Јосип: Три години немав покачување, а Германците веднаш ми дадоа 2.500 евра

Јосип Хорват од Ивановац три години во својата земја не можел да добие покачување од 400 куни, односно коефициент кој му следува за работното место, кое било специфично, а во Германија веднаш добил 2500 евра плата.

Но, објаснува дека на Германците им било потребно помалку од еден час време за да сфатат колку вреди неговото искуство, сертификати и знаење, пишуваат хрватските медиуми.

Се пријавил за работно место заварувач во Германија, по што му понудиле 12 евра по работен час, но откако кажал дека знае германски јазик, сумата скокнала на 18 евра.

Но, тука не завршило, откако раскажал колкаво работно искуство има, крајната сума била 20 евра.

По три месеци за работен час почнале да му исплаќаат по 24 евра, а му понудиле и од 200 до 400 евра помош за плаќање на стан.

Хорват вели дека работата е физички тешка, но се работи со нормално темпо, без брзање и притисок.

Тој работи во голема фирма, која извезува во Америка и има 300 вработени.

„Овде се смета за штета ако фирмата не искористи нечие знаење и вештина“ – вели тој.

За секој бравар, монтер или заварувач кој ќе го однесе од Хрватска во Германија, газдата му нуди од 200 до 300 евра.

Чудото од вакцина на Куба: Излечени над 100.000 луѓеод рак

Ракот веќе одамна не е само болест, и се претвори во една од најпрофитабилните бизнис индустрии – тоа сите го знаеме! Фармацевтските корпорации, болниците, трговците, докторите ширум светот, прават милијарди од чуматa на 21 век. И се додека до средината на 20 век, ракот беше исклучок, сега стана едвај не правило. Пред 20-тина години, со многу тенок буџет, но со огромен ентузијазам, неколку кубански доктори и микробиолози почнуваат истражувања во оваа област. Целта не е да се прават пари, туку да се најде ефикасно решение против страшната дијагноза. Резултатот е – првата вакцина во светот против рак на белите дробови – CimaVax и лекот кој успешно најде примена за дијагнозата – рак на простатата, дебелото црево, дојка, тумори во мозокот – EscoZul.

Во 2015 година вакцината е испробана кај 9.000 лица, а над 100.000 биле излекувани само на база лекот – без хемотерапија, зрачење или хируршка интервенција. Штом една сиромашна и заостаната земја како Куба успева да постигне победа против најголемата болест на сегашноста, мислите се свртени кон огромните фармацевтски гиганти? Од ракот тие заработуваат милијарди.

Што е ракот? Тој се јавува кога една група клетки во телото почнуваат да се размножуваат “автономно” и уништуваат другите ткива. Досега се откриени над 200 видови на оваа подмолна болест, како најчести видови се на кожата, на белите дробови, на дојката и дебелото црево. Зошто одеднаш некоја група клетки едноставно “полудуваат”? Одговорот го добив во едно интервју на кубанска докторка по нивната национална телевизија: Причините, според експертот, за појавата на ракот се три:

1. Генетската меѓузависност, 2. Начин на живот – лоша храна со ГМО, конзерванси, вештачки состојки, недостаток на спорт и 3. Многу важен фактор се покажа емотивно-ментална состојба – стресот и попрецизно – присуството на стрес, а несправувањето со него – приведувањето на лоши емоции и негативни чувства, песимизам, недостаток на задоволство од животот.

Тогаш телото реагира на физиолошко ниво и престанува да ги произведува многу од потребните хормони за здраво функционирање на телото.

Според кубанската професорката дури првите два фактори да се присутни, болеста не може да се отклучи, ако не е присутен и третиот! Но, ако само едниот од првите го има, плус последниот, работите тргнуваат на лошо. Еве колку е важно да не се лутиме долго – “лутете се, но за кратко, истурете го гневот и потоа заборавете го!Не грижете се повеќе за она што било или мислите дека ќе биде “. Тоа се и препораките на д-р Фернандо Аресес – еден од најголемите експерти во оваа област.

Почетокот е поставен со истражувањата кои се спроведени од биологот Мисах Бордиер, со отровот на сината скорпија. Научникот констатира позитивен резултат за пациентот, кога со статисти на токсини се третираат погодени од рак органи. Тој успева да синтетизира производ кој се вика EscoZul. По спроведени истражувања, кубанското Министерство за здравство го класифицира како токсин со природно потекло кој има аналгетска, антиинфламаторна и противотуморна акција. Забележана е кај 97% од пациентите. Се заблежува подобрување на квалитетот на живот, како и престанок на создавање на клетките на ракот. Досега лекот е применет на над 100 000 луѓе од Шпанија, Куба и Латинска Америка.

Друг огромен успех во борбата на кубанската медицина против ракот е создавање на првата во светот вакцина против рак на белите дробови – CimaVax. Револуционерното при овој лек е дека припаѓа на нова класа лекување, наречено имунотерапија и исклучува скалпел, радијацијаа и хемотерапијата. Имунотерапија, го стимулира организмот со сопствени сили и средства во костец со болеста. Од ноември 2016, по посетата на Барак Обама во Куба, вакцината веќе се тестира и во американските лаборатории и можеби тоа ќе биде прв производ, кој ќе го прескокне ембаргото наметнато пред повеќе од 50 години на малата островска земја. Како делува? Кубанските научници изолирале моќен менингитов протеин кој се имплементира во друг протеин наречен “епидермален, фактор на раст” или EGF. ИРФ е клучен во контролирање на ракот, бидејќи тој им овозможува на клетките на ракот да се размножуваат неконтролирано. Кога се инјектира во пациентот, овој протеин го стимулира имунолошкиот систем да ги препознава малигните, канцерогени клетки и да ги уништува. Наречен е “вакцина”, бидејќи, како и другите слични препарати го стимулира организмот сам да елиминира агресивните тела и да спречува размножување. Освен во Куба вакцината може легално да биде купена и во Босна и Херцеговина, Колумбија, Парагвај и Перу. Околу 10.000 лица веќе го испитале ефектот.

За Кубанците лекувањето е бесплатно, но за странци лекувањето чини 10.000 американски долари. Целокупното лекување трае околу 8 месеци, во државната болница Ла Прадера во Хавана и во сумате спаѓа сè – престој и лекување. За оние кои ги немаат овие средства и можности, важно е барем да отидат до Куба, за да им се дадат првите неколку дози од вакцината, и да им се дадат индивидуални инструкции за лекување. Првите две инекции се ставаат во раката, а потоа – уште две во ногата. Следниот прием е шема и може да се изврши дома во текот на неколку месеци. Цената на таква вакцина CimaVax во Куба е околу 100 долари. Зубин Малик од САД е дама на 78 години и никој не би замислил дека оваа мајка на 4 деца и баба на 12 внуци, се претворила во шверцер. Законот ги забранува овие лекови да се пренесуваат во САД, но да земе со себе назад дома, како “сувенир” неколку дози од вредната вакцина била единственото животно решение за оваа жена.

Денес, таа е се уште жива благодарение на кубанската медицина, енергијата и‘ се врати и во фрижидерот редовно има залихи на портокалово-сините шишенца. Во заклучок ќе ви посакам успех во оваа жестока битка, се надевам дека ваквите информаци ви се од корист и ќе ве потсетам на препораките на кубанските специјалисти – за да го држиме ракот настрана: Радувајте се на денешниот ден, трошете парите за пријатни вам и на вашите блиски работи, љубете дури и кога не ве сакаат! Правете добра! Имајте разбирање! Чувствувајте се добро! Бидете живи и здрави!

Како до вакцината и до експертите на Куба?!

EscoZul се произведува само од кубанската фирма Labiofam: Avenida Independencia km. 16 1/2 Boyeros, Santiago de las Vegas, Havana, Cuba Tel: +53 683 3188/683 2151, fax: 683 2151, тел. 537 683 2151 внатрешен 234. На овој телефон одговара д-р Нејза Вергес – радиологист и д -р Нјудис Круз: 537 683 0924, e>mail: [email protected] и [email protected]

Не треба да се меша лекот со присутнi хомеопатски препарат Vidatox кој не поседува антиканцерогено дејство на Ескосул!

Центарот за Национално здравје има следните контакти:

Директор – Д-р Хозе Андрес Лопез Лосада, [email protected] Директeн. Број е +5378322202, а на “Туризам за здравје”: Calle 230 entre 15A and 17, Siboney, Havana, Cuba, тел .: +53 7 33-7473 al 74 Fax: +53 7 33-7198 y +53 7 33-7199, email: [email protected] Web: Centro Internacional de Salud La Pradera

Друг корисен контакт е Националниот Институт за онкологија. Таму се извршуваат сите истражувања, се развиваат лекови третмани и таму работат едни од најголемите светски умовит: Instituto Nacional de Oncología y Radiobiología – INOR, адреса: Calle 29 esq. F, Vedado, Plaza de la Revolución, Havana, Cuba, тел .: (537) 8325865, (537) 8382576, (537) 8382578, (537) 8375440. Fax (537) 8382593, Website www.inor.sld.cu

Јадете Наут ќе имате подобро здравје

Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења. Одгледување на наут е култура која иако до пред некоја деценија на големи површини се одгледуваше и кај нас, денес речиси и да нема домашно производство.

Во следниот прилог откриваме зошто да го користиме наутот, колку е корисен за нашето здравје и како да го искомбинираме во секојдневната исхрана.

Првично одгледуван на Медитеранот и Блискиот Исток, наутот, ги шири своите кулинарски влијанија низ области од целиот свет. Тој се истакнува во Италијанската, Грчката, Индиската, Шпанската, Португалската кујна и кујната на Блискиот Исток.

Иако најчест тип на наут се појавува во вид на круг и беж боја, има и други сорти кои вклучуваат бои како црна, зелена и црвена боја. Како и други мешунки како што се грав, грашок и леќа, наутот е ценет за неговата висока содржина на протеини и влакна, а исто така содржи неколку клучни витамини и минерали кои се знае дека имаат корист здравјето на луѓето.

МОЖНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НАУТ

Наутот е поврзан со голем број на можни здравствени придобивки за медицински состојби. Ние ќе ги разгледаме сите состојби каде што наутот нуди подобрување на здраствената состојба.

1. Дијабетес

Истражувањата покажаа дека луѓето со дијабетес тип 1 кои консумираат исхрана богата со растителни влакна имаат пониски нивоа на гликоза во крвта и тип 2 дијабетес може да се подобри на шеќер во крвта, липиди и нивоата на инсулин.

Насоки за исхраната на Американците им препорачува 21-25 грама влакна дневно за жени и 30-38 грама дневно за мажи.

2. Здравје на коските

Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К содржи наутот и сите тие витамини ќе придонесат за градење и одржување на коскената структура и сила.

Иако калциум фосфат е важен во коскената структура, е неопходно за правилно коскена минерализација за внимателен баланс на двете минерали – потрошувачката на премногу фосфор со премногу мала доза на калциум може да резултира со губење на коскената маса.

Формирање на коскената матрица бара минерали манган, железо и цинк кои играат клучна улога во производството и созревање на колаген.

Ниски дози на витамин К се поврзани со зголемен ризик за фрактура на коските. Соодветна потрошувачка на витамин К е важно за добро здравје, како што тој делува како модификатор на матрицата протеини коските, ја подобрува апсорпцијата на калциум и може да ја намали уринарната екскреција на калциум.

3. Крвен притисок

Одржување на ниска натриум доза е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок, сепак зголемување на внесот на калиум може да биде исто толку важно, заради ефект на вазодилатација .

4. Здравје на срцето

Поради високиот процент на растителни влакна, калиум, витамин Ц, витамин Б-6 содржината на сите е поддршка на здравјето на срцето.

Наутот содржи значителни количини на влакна, кои помагаат во намалување на вкупниот износ на холестерол во крвта, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.

Во една студија, оние кои консумирале 4069 мг калиум дневно имале 49% помал ризик од смрт од исхемична срцева болест во споредба со оние кои консумираат помалку калиум (околу 1000 мг на ден).

5. За рак

Селенот е минерал кој не е присутен во повеќето овошје и зеленчук, но може да се најде во наутот. Тој игра улога во функцијата на црниот дроб на ензими, и помага при детоксикација на некои канцерогени состојки во телото. Покрај тоа, селенот го спречува воспалението и исто така се намалува растот на туморот.

Наут, исто така, содржи фолна киселина, која има улога во синтезата на ДНК и поправка, со што се спречува формирање на клетките на ракот на мутациите во ДНК-та.

Сапонини, кои се присутни во фитохемикалии наут, спречуваат множење на клетките на ракот и ширење низ телото.

Заради богатоста со растителни влакна се поврзува и со намален ризик од рак на дебелото црево.

Витаминот Ц функционира како моќен антиоксиданс и помага во заштита на клетките од штетата на слободните радикали.

6. Холестерол

Истражувањата покажуваат дека вклучувајќи наут во исхраната го намалува износот на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) холестерол во крвта.

7. Воспаленија

Холин е многу важна и разновидна храна во наутот која помага со спиење, движењето на мускулите, учењето и меморијата. Холинот, исто така, помага да се задржи на структурата на клеточните мембрани, помага во пренесувањето на нервните импулси, помага во апсорпцијата на маснотии и ги намалува хроничните воспаленија.

8. Дигестија и регуларност

Поради високата содржина на влакна, наутот помога да се спречи запек и промовирање на регуларноста за здрав дигестивен тракт.

9. Управување со тежината и ситост

Диететски влакна се општо признати како важни фактори во контрола на телесната тежина и олесување во дигестивниот систем. Овие соединенија зголемуваат ситост и го намалуваат апетитот, што ве прави да се чувствувате сити подолго време и со тоа намалувате на вкупниот внес на калории.

Конзумирање на овошје и зеленчук од сите видови веќе не е поврзана со намален ризик од многуте начин на живот во врска со здравствената состојба. Многу студии покажаа дека зголемување на потрошувачката на растителна храна како наут го намалува ризикот од прекумерна телесна тежина и вкупната смртност, дијабетес, срцеви заболувања и промовира здрав тен и коса, зголемена енергија.

Популарно