“Славете си роденден во кафеана, зошто да се мачиш дома со спремање, со луѓе и со чистење”

Ние сме народ кој си наоѓа причини за славење, но родендените никогаш  не ги испуштаме, осбено ако станува збор за роденден на нашите најмили.

Неодамна Викторија го прослави првиот роденден на својата ќерка. Роденденска забава, поразлична од денешните, но многу слична на оние од минатото.

Во домашни услови, со најблсики, со скромна забава, смеа и дружење.

-“Зошто ќе славите дома роденден, зошто не славите во кафеана, дома само ќе се мачиш со спремање”, вака ми кажа една пријателка, кога и се јавив да ја поканам на роденденот на ќерка ми. “Нема да ви излезе поскапо, а плус нема да се малтерирате дома со спрмање, со луѓе и со чистење”...

Сакам дома, во домашна атмосфера. Сакам да ја почувствувам вистинската магија на роденденот. Онаа магија од порано, кога ние славевме, и одговорив.

Спремањето за роденденот ни најмалку не го гледав како малтерирање. Дури, самата си ја направив роденденската торта, ја украсив, изгледаше можеби поубава и да сум ја купила од слаткарница, а за вкус да не зборувам, домашно си е домашно. За сервирање, не викав никој, можам сама. Ниту еднаш не се пожалив дека ми е напорно. Се радував, ама вистински.

-“Ама ние не добивме покана за роденденот”, ми рече друга пријателка. Немаме покани, и реков, се јавуваме по телефон.

Роденденот помина одлично. Забавата траеше цела ноќ, а не до 12, додека работат кафеани.

Беше вистински роденден. Домот беше исполнет со забава, со смеење, со дружење, со позитивна атмосфера, со роденденска магија.

И не, не се проблем парите. Работиме и јас и сопругот. Можеби не земаме многу, но доволно за убава живеачка. Сакавме нешто вистинско. Нешто оригинално. А домашните забави се вистински и оригинални.

Во никој случај не сум против славење прв роденден во кафеана, но јас се одлучив така. Не се покајав ниту во еден момент. Малтертирањето не се важи, кога се завртиш и кога ќе сфатиш дека се поминало прекрасно.

ФОТО: Момче со рак во терминална фаза го теши својот брат

Фотографијата од 15-годишно момче со рак во терминална фаза како го теши својот расплакан брат стана вирална.

Во 2019. година, на тинејџерот Иан му бил дијагностициран остеосарком. По операцијата и неколкумесечната хемотерапија, дознале дека е излечен. Но, во ноември 2021. година, болеста се вратила и се проширила низ телото. На Јан и неговото семејство им било кажано дека ништо повеќе не може да се направи и дека ќе умре.

Кога Јан ја споделил страшната вест со својот помлад брат Питер, тој се расплакал и липал. Иан силно го прегрнал, да го утеши и му се извинил што не можел да го победи ракот.

Потресната фотографија од трогателниот момент меѓу двајцата браќа на Фејсбук ја објави Бенџамин Елиот од Орегон.

„Иан реши сам да им каже на своите пријатели и помалиот брат дека ракот неизбежно ќе го убие. Мислам дека оваа фотографија го покажува доброто за кое Иан сакаше и се веруваше дека ќе биде споделено. Дури и со катастрофални прогнози, Јан е тој што ги теши другите. Вистината е дека тој одбива да живее за себе. Избра да живее за другите до моментот кога ќе го земе последниот здив“, напишал Елиот.

Стотици ја коментирале фотографијата и признале дека сцената ги скршила.

„Мразам рак“, „Срцето ми е скршено“, „Неверојатен пример за љубов и понизност. Моите молитви се со ова момче и неговото семејство“, напишале некои.

Рецепт за денешен ручек

Рибина чорба

Одберете некое поголемо парче риба или две помали. Ако има во неа икра уште поубаво, ќе ја ставите и неа во чорбата. Рибата исчистете ја, пресечете ја на половина и ставете ја во тенџере со вода на оган, само да ја фати еден клуч, да можете да ја исчистите.

Потоа внимателно исчистете ја од коските. Tаму каде можете, на пр. од долниот дел оставајте поголеми парчиња, не ја ситнете многу. Тргнете го месото настрана. Кромидот изрендајте го и ставете го во тенџерето каде ќе ја варите чорбата.

Таму ставете го и другиот зеленчук. Јас секој од нив го сечкам различно, морковот на тркалца, целерот на ситни коцкички, пашканатот на подолги лентички, лукчето ситно исечкано. Сето ова со малку масло ставете го да се запржи. Потоа турете вода, компирот на најситно изрендајте го и ставете го и него, ставете ја рибата, зачинете и варете се додека не се свари зеленчукот. На крајот прелијте ја чорбата со малку црвена запршка, (ако не ви е доволно густа може и малку брашно да ставите во запршката) и исечкајте го магдоносот. Уживајте, ова ми е една од омилените чорби, особено во зимско време. 

Рецепт за денешен ручек

 Ручек со зелка.

СОСТОЈКИ:

1 главица кромид

1 праз

1 морков

2 чешни лук

1 кг. свежа зелка

1 коцка супа

1 лажиче оригано

2 лажици маслиново масло

1 л. доматно пире

2 л. вода

сол

ПОДГОТОВКА:

Кромидот и празот ситно се сечат, па се ставаат во тенџере да се динстаат со масло. Се додава и половина шолја вода и се остава вака 5 минути.

Лукот се сече, морковот се лупи и ренда, па се додаваат на кромидот и празот, и се става уште една шолја вода. Се додава и коцка за супа и оригано.

Зелката се сече ситно, па и таа се става во тенџерето.

Се ставаат доматното пире и водата.

Се динста се околу еден час, па се додава и сол по вкус.

Не и е потребна запршка, убава е вкусна и здрава.

Популарно