Јас земав кредит за доградување куќа, син ми денеска зема кредит за славење на матура

Дека времињата се различни и дека се менуваат покажуваат многу работи. На некои луѓе приоритет им е да изградат дом, па затоа и се спремни да земат кредит, но некои приоритетот го ставаат во славњето на матурите, пишува Скопјеинфо. Дедо Живко од Скопје, е возрасен пензионер, кој свесно ја размислува сутуацијата поврзана со славењето на матурите.

– Пред многу години, кога јас бев млад, кога моите деца беа мали, јас се осудив да земам кредит за доградување на мојот дом. Бев свесен дека имам двајца синови, а мојата куќа дека е мала. Не направив ништо посебно, туку само по две соби да има за секој. Кредитот го враќав со години, но куќата ми остана.

– Еве што се случува денеска. Мојот син е веќе возрасен, и тој се уште живее во две соби, јас што ги направив. Тој не размислува да доградува, иако има дома две машки деца. Тој не размислува за дом, тој размислува за славење на матура. Земаа кредит за една вечер. Ќе поканат 70 луѓе, ќе се слави во ресторан… Ете денеска на што се дава приоритет. Јас не сум против славење на било што, но порано важеше една изрека, испружи си ги нозете, колку ти е долга чергата. Јас не им се спротиставувам во одлуката, но си кажувам дека е погрешна, вели дедо Живко.

Што прокоментира славниот глумец на фотографијата од неговата ќерка?

Ќерка на познат актер го сликаше својот задник, а потоа нејзиниот татко ЈАВНО коментираше на фотографијата

Ќерката на популарниот актер Алек Болдвин е позната по нејзиното контроверзно однесување, а нејзиниот татко немолчеше овој пат и реагираше на најновата фотографија што ја објави.

НЕ едноставно НЕ и порача Алек Болдвин на ќерката.

Откажувањето од пушењето го подобрува здравјето, дури и ако се здебелите

Откажувањето од пушењето го подобрува здравјето, дури и ако се здебелите.

Ако не сакате да престанате да пушите цигари поради страв дека ќе се здебелите, една нова студија открива дека подобро да се здебелите отколку да пушите. Во споредба со пушачите, дури и оние кои здебелиле имале 50 отсто помал ризик од прерана смрт од срцеви болести и други причини, откри студијата предводена од Харвард.

Д-р William Dietz, експерт за јавно здравство на Универзитетот Џорџ Вашингтон, тврди во студијата која е импресивна според бројот на опфатени испитаници и дека треба да ги сруши митовите  за здравствени проблеми кои се јавуваат по престанување со пушење и зголемување на телесната тежина.

"Студијата јасно покажува дека вашето здравје се подобрува кога ќе престанете со пушењето, дури и ако се здебелите", рече Dietz

Студијата беше објавена од страна на  магазинот The New England of Medicine. Во истото списание објави шведска студија која откри дека престанок со пушењето е најдоброто нешто што дијабетичарите  може да го направат  за да го намалат ризикот од предвремено умирање.

Никотинот во цигарите може да го намали апетитот и да го зголеми метаболизмот. Многу луѓе кои престануваат со пушењето најчесто јадат повеќе и добиваат тежина до 4,5 килограми, а некои дури и три пати повеќе. Големата тежина предизвикува дијабетес, но тоа може да предизвика голем број на проблеми, како што се слепило, оштетување на нервите, срцето и бубрезите, и сиромашните протокот на крв во нозете.

Во американската студија опфатени биле  170.000 мажи и жени над 20-годишна возраст, проверувајќи ги  на секои две години што одговориле во здравствените прашалници. Тие проверувале кои испитаници престанале да пушат и следеле дали станувале дебели и развиле дијабетес, срцеви заболувања или слично. Утврдено е дека ризикот од дијабетес кај овие лица се зголемил за 22 проценти за време на шестгодишно прекинување на пушењето. И претходните истражувања покажале дека луѓето кои се откажале од пушењето се изложени на зголемен ризик од развој на дијабетес, но овој ризик, велат истражувачите, не е постојан и никогаш не може да доведе до зголемување на ризикот за прерана смрт, за разлика од пушењето.

Истражувачот заклучува дека без оглед на зголемувањето на телесната тежина, луѓето кои престануваат со пушењето секогаш имаат помал ризик да умрат.

Популарно