Клучни правила за бонтон: Мобилниот не смее да стои на маса, кога парфемот е некултурен…

Воспоставените правила на бонтон донекаде се познати иако ретко кој е подготвен да ги почитува. Бесмислено е да ги учите бидејќи секако тоа не е начин за  ој треба се учи. Како подсетник направивме листа од 15 правила за кои ретко кој знае а не постои личност на која нема да оставите посебен впечатк.

1. Ако речете: „Те поканувам“, тоа значи дека вие плаќате. Ако речете: „Ајде да одиме во ресторан“, тогаш секој си го плаќа својот трошок.

2. Никогаш немојте да одите на гости ненајавени. Една британска дама го нашла совршеното решение за овој проблем. Кога ќе ѝ дојделе ненајавени гости, набрзина облекувала чевли и посегнувала по шеширот. Ако ѝ се допаднела личноста, велела: „Само што се вратив дома!“ Во спротивниот случај: „Ах, каква штета, само што излегувам од дома“.

3. Никогаш во јавност не оставајте го мобилниот телефон на масата. Ако го направите тоа, покажувате колку важна улога игра овој уред во вашиот живот или, уште полошо, дека ви е здодевно и дека во секој момент сте подготвени да „дремете“ на „Фејсбук“ или на „Инстаграм“.

4. Немојте да одите на состанок ако планирате цела вечер да „висите“ на мобилниот телефон.

5. Ако се движите заедно со друга личност по улица и ако таа личност се поздрави со некого, треба и вие да го сторите тоа.

6. Повеќето луѓе веруваат дека правилен начин за јадење суши е со помош на стапчиња. Меѓутоа, мажите, за разлика од жените, може да јадат и со раце.

7. Обувките секогаш треба да ви бидат чисти.

8. Ако некој ве навреди, немојте да му возвраќате во иста мера или да го подигнете тонот на гласот. Никогаш не спуштајте се на негово ниво. Насмевнете се и оддалечете се од безобразните луѓе.

9. Мажот би требало да се движи од левата страна на жената.

10. Девет нешта што би требало да останат тајна: годините, богатството, семејните расправии, религијата, здравствените проблеми, љубовните афери, подароците, честа и срамот.

11. Во театар, на кино или на концерт, треба да дојдете до своето место свртени со лицето кон оние што се веќе седнати.

12. Ако некој безобразно ви се обрати со „Ти таму!“, немојте да се оѕвиете.

13. Златното правило при користењето парфеми е умереноста. Ако го почувствувате и во доцните вечерни часови, тогаш сте претерале.

14. Кога ќе влезете во просторија полна со луѓе, вие први треба да се поздравите со присутните.

15. Ако некој ви простил откако сте се извиниле, немојте повеќе да ја отворате таа скокотлива тема.

Во Градски парк „никна“ куќичка изработена од трупецот на старо и исушено дрво

Екипите на ЈП „Паркови и зеленило“ изработија куќичка од трупецот на старо исушено дрво во Градскиот парк.

Оттаму информираат дека идејата е во иднина наместо стеблата на сувите или болни дрва да се сечат до земја, да прераснат во разни интересни форми, кои би го привлекле вниманието на минувачите.

ФОТО: Таа е природна барбика, а никогаш не била под нож

Русинката Анџелика Кенова, скоро никогаш ја нема напуштено својата куќа сама. Секогаш кога и да излезе, со неа има и неколку телохранители, затоа што според пишувањата на руските медиуми, таа е толку убава, а родителите така ја штитат од машките.

Анџелика изгледа како човечка барбика, а се чини дека предизвикува големо внимание.

-Додека растев, родителите ме одгледуваа како вистинска принцеза и не ме пуштаа надвор да излегувам со момците, па немав искуство како другите девојки. Затоа сега не водам нормален живот, јас сум како кукла.

Додека била девојче родителите ме претвораа во барбика и ми беше мило луѓето така да ме доживуваат, затоа што таа идол на девојките ширум светот, вели Анџелика.

Тврди и дека хируршки никогаш не го менувала своето тело, како и дека секој дел од нејзиното тело е природен, иако многу не и веруваат.

Додава дека родителите ја тераат редовно да вежба, а признала и дека сака да го напушти својот живот под стаклено  ѕвоно и почнала да живее како сите нормални луѓе.

Досега необјавена ФОТОГРАФИЈА од Тито: Маршалот на Бриони, во ѓаќи за капење

Јосип Броз Тито беше познат човек кој сакаше да ужива во луксуз, а тоа му го овозможуваше неговиот статус претседател на СФРЈ.

Познати се неговите фотографии кои сведочат за убавиот живот кој некогашната држава ја водеше "најголемиот син на нашите народи и народности", а оваа која е ретко покажувана во јавноста, покажува како Тито ужива на плажа.

Беше бравар, но живееше како цар!

Популарно