Пелените не биле единствена причина за миризбата во зградата

По шестачосвна евакуација, станарите од зградата кај трговскиот центар „Скопјанка“ се вратија дома, а зградата е дезинфицирана и неподносливата миризба исчезна.

Во еден од становите во кои живее 65-годишна жена, беа пронајдени куп употребени пелени, од кои се ширеше ужасна миризба.

Освен тоа, под скалите на зградата пронајдени се стотина шишиња со урина од бездомник кој живеел во тоа импровозирано живеалиште и спиел на еден душек, па поради тоа се ширело дполнително непријатна миризба.

За време на немилиот настан, интерверинаа полицијата, пожарникарните служби и екипи на Брза помош.

Од денеска може да се аплицира за субвенции за електрични тротинети и велосипеди

 Градот Скопје денеска распиша два јавни повици: Јавен повик за субвенционирање на граѓаните на подрачјето на Градот Скопје за купување електрични тротинети во 2019 година  и Јавен повик за купување велосипеди во 2019 година.

Јавниот повик за субвенционирање на граѓаните на подрачјето на Градот Скопје за купување електрични тротинети во 2019 година ги опфаќа сите граѓани (жители) на Град Скопје кои ќе купат нов електричен тротинет купен во Македонија, од 1 јануари 2019 година се до исцрпувањето на буџетот наменет за Јавниот повик, или не подоцна од 30 ноември 2019 година.

Со овој повик се предвидува Град Скопје да надомести (субвенционира) дел од средствата за набавка во износ од 30 отсто од вредноста на електричниот тротинет, но не повеќе од 7.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход. Јавниот повик ќе биде реализиран по принципот „прв дојден, прв услужен".

– За учество на Јавниот повик барателот до Град Скопје треба да достави: барање за субвенција за купување на еден електричен тротинет (барањето може да се подигне во архивата на Град Скопје или да се обезбеди од интернет страницата на Градот: www.skopje.gov.mk), доказ за жителство во Град Скопје, со доставување копија на важечка лична карта на барателот, фотокопија од трансакциска сметка на барателот, изјава дека барателот досега нема искористено субвенција за купување на електричен тротинет од Град Скопје, оригинал фискална сметка издадена во Македонија, со датум од 01.01.2019 година се до исцрпувањето на буџетот наменет за Јавниот повик, но не подоцна од 30 ноември 2019 година, соопштуват од прес-службата на Град Скопје.

Од таму информираат дека едно лице може да поднесе само едно барање за добивање надоместок за еден електричен тротинет и заедно со потребната документација да се доставуваат до соодветната Комисија, преку Архивата на Град Скопје, бул.„Илинден" бр.82, секој работен ден од 9 до 15 часот.

Целиот јавен повик може да се види на следната интернет врска – www.skopje.gov.mk/Uploads/JavenPovik/Јавен Повик тротинети.pdf

Со вториот Јавен повик за субвенционирање на граѓаните на подрачјето на градот Скопје за купување велосипеди во 2019 година, се предвидени субвенции за граѓаните кои имаат купено нови велосипеди од 27 мај 2019 година и ќе трае се до исцрпувањето на буџетот наменет за јавниот повик, или не подоцна од 30 ноември 2019 година.

Средствата што Градот Скопје ќе ги субвенционира се во износ од 50 отсто од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход, а јавниот повик ќе биде реализиран по принципот „прв дојден, прв услужен".

Барателот треба да ги исполни следниве услови: барање за субвенција за купување на еден велосипед (барањето може да се подигне во архивата на Град Скопје или да се обезбеди од интернет страницата на Градот: www.skopje.gov.mk), доказ за жителство во Град Скопје, со доставување копија на важечка лична карта на барателот, фотокопија од трансакциска сметка на барателот, изјава дека барателот досега нема искористено субвенција за купување на велосипед од Град Скопје, оригинал фискална сметка издадена во  Македонија, со датум од 27 мај 2019 година се до исцрпувањето на буџетот наменет за Јавниот повик, но не подоцна од 30 ноември 2019 година.

Барањето за надоместок на дел од трошоците за купување велосипед, заедно со потребната документација, граѓаните во затворен плик да се доставуваат до соодветната Комисија, преку Архивата на Град Скопје, бул. „Илинден" бр.82, секој работен ден од 09 до 15 часот.

Целиот јавен повик граѓаните можат да се види на следната интернет врска – www.skopje.gov.mk/Uploads/JavenPovik/Јавен Повик Велосипеди 2019.pdf

Од Град Скопје потсетуваат дека минатата година, кога за првпат даваше субвенции за електрични тротинети биле пристигнати 117 барања за субвенции, додека ова е втор јавен повик за субвенции за купување на велосипеди во 2019 година, а во првиот повик пристигнале 3.472 барања за субвенци. 

ФОТО: Ова е лицето на бездомниkoт кој нaпaѓa девојчиња во Скопје

Peволтирани граѓани, жители од центарот на Скопје, до редакцијата на МКД.мк испратиле фотографии и видео од бездoмник, кој, како што велат тие, веќе една година преспива по нивните гapажи и влезови, ги вознемиpyва, а никој ништo не пpeзема.

Случајот неколку пати бил приjaвен во полициja, но нивниот одговор бил дека тие не се надлежни. Жителите во зградите околу Соборниот храм велат дека последниот инцидeeнт со овој, тие велат најверојатно бeгaлeц, се случил вчера, кога биле нaпaднaти неколку девојчиња.

По нeycпешниот нивен aпeл до полициjaта, тие peшија за ова да ја алармиpaaт и јавноста, по што сепак очекуваат некаква интepвенција на кој и да е нaдлeжeн државен opган.

Наставници заборавиле 8 деца во скопската зоолошка!

Пред неколку дена наставници од Радовиш заборавиле осум дечиња во Зоолошката и тргнале со автобусите без нив.

– Кутрите дечиња, беа преплашени зашто ги оставија сами во друг град. Едно детенце додека учителка пиеше кафе, падна и си ја дупна главата. Друга група деца уништија вртелешка која чини 5.000 евра. Среќа што ние, вработените, сме спречиле многу поголеми инциденти, иако јасно им е напоменато на училиштата дека деца до 16 години мора да шетаат во придружба и не смее да се пуштат сами низ градината – објаснува Тина Мицковска, која работи во одделот за односи со јавноста во Зоолошката градина

На прашањето како реагираат наставниците кога вработените им укажуваат дека децата се во опасна ситуација или прават неред, Мицковска вели:

– Дел од нив се извинуваат и си ја поправаат грешката, дел, и покрај опомените, продолжуваат, а дел ги пријавуваме во општините од каде што е училиштето. За групни посети, сега подготвивме договор кој ќе го добијат на врата и со кој наставниците се обврзуваат да ги почитуваат правилата и да се грижат за дечињата.

Целата статија на Деца.мк

Популарно