Со овие продукти отстранети ги камењата од организмот

Во нашите краеви кај голе дел од населението се појавува здравстевн проблем- песокот или каменот во бубрезите или жолчката.

Проблемот најчесто е предизвикан од вода и храна. Во обид да ги избегнеме тешките и инвензивни методи на конвенционалната медицина порталот Zdravlje Bez Doktora го пренесува докажаниот популарен рецепт за топење и исфрлање камења од организмот.

Состојки:

250 g шеќер во прав,

0,25 l маслиново екстра девственото (еко) масло,

250 г лимон со кора,

250 г корен од магдонос (мелен) и

250 г мед

(или еднакви количини на сите состојки)

Упатство:

Лимонот убаво да биде измиен и ако е прскан исчистете го од хемикалии​. Откако ќе го исчистите лимонот, исечкајте го на парчиња и сомелете во блендер или било која друга машина колку што е можно поситно.

Излупете го коренот од магдонос и мелете го на парчиња како и лимонот. Сѐ измешајте и додадете мед, маслиново масло и шеќер во прав. Мешајте ги состојките додека масата целосно не се изедначи.

За проблемите со каменчињата во бубрезите и жолчката потребно е да се зема една супена лажица од смесата наутро на празен стомак и навечер пред спиење.

Смесата треба да се чува во фрижидер и за цело време во стаклено шише, бидејќи е лесно расиплива. За да се реши повеќето проблеми со песок или камења во бубрезите и жолчката неопходно е да се испијат две од горенаведените мерки.

(Откако ќе ја потрошите првата направете уште една мешавина, бидејќи е расиплива и се прави по мерка од 250 g по состојка). Смесата е осмислена и тестирана за растворање на камчиња и е многу е ефикасна.

Нејзиниот состав е со многу пријатен вкус и многу е здрав и за други цели, па така и другите членови на семејството можат да го користат заедно со лицето кое страда од камен во организмот.

Важно е да се напомене дека за време на користењето на терапијата треба да се пијат колку што е можно поголеми количини на течности, најдобро вода.

Телото испраќа сигнали месец однапред

Можеби не сте знаеле , но човечкото тело е во состојба да испрати предупредување за срцев удар неколку денови, дури и неколку недели порано, пред да се случи. Сепак, вие треба да ги знаете симптомите.

Професори од  Универзитетот ” Дјук ” откриле дека, повеќе од 60 отсто од луѓето кои доживеале срцев удар, не ги познавале добро симптомите, кои во меѓувреме им алармирале за влошената здравствена состојба. Секој четврти срцев удар по правило е “тивок убиец”. Луѓето многу често не ги знаат симптомите и на тој начин во последните пет години, алармантно е зголемена смртноста.

Најчести симптоми на оваа кобно заболување се болки во стомакот, лошо варење, замор и остра болка во грбот. Исто така, острата болка на некој друг дел од телото, освен во градите, лесно може да укаже на претстојен инфаркт. Таквите болки најчесто ги напаѓаат надлактицата, грбот, вратот , вилицата , па дури и стомакот. Сепак, пациентите обично ја игнорираат болката во мускулите, која е краткотрајна и не стравуваат дека тоа може да биде опасно за нивниот живот. Според лекарите, овие болки може периодично да се појавуваат и исчезнуваат и до еден месец пред да дојде до срцев удар.

Болката во другите делови на телото е најчест симптом за срцев удар кај жените, а поретко кај мажите. Жените честопати чувствуваат гадење и потење, кои исто така, може да се симптоми на инфаркт, особено ако тие се случуваат во комбинација со други симптоми . Ако добиете, болка во градите или наведените сиптоми се повторуваат почесто, под итно, треба да се обратите на лекар.

Извор: Самоздравје.мк

Кората од ова овошје ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Започна сезоната на мандарините кои се вкусно овошје кое многумина го обожаваат.

Сите јадат мандарини, но прават една голема грешка – ја фрлаат кората.

Но, всушност лушпата од мандарина е многу здрава и корисна. Постојат многу начини на кои може да се искористи, а ние ви пренесуваме еден.

Кората од мандарина ќе ве спаси од кашлица и болки во грлото, а еве и како…

Совет плус: не ги правете овие рецепти со прскани мандарини, користете само домашни, нетретирани со хемикалии.

Сомелете 50 гр кори од мандарина и ставете ги во стаклена тегла. Мелените кори прелијте ги со чаша водка или 40-постотен алкохол.

Теглата добро затворете ја и оставете ја отстои седум дена на темно место.

Потоа земајте по една лажица после јадење, а потоа јадете по една лажица мед.

Пет причини зошто треба да јадете мандарина

1. Помагаат при настинки и грип

Мандарината како и другите цитрусни овошја е одличен извор на витамин Це кој е важен за имунитетот и борбата против сезонските болести. Ги ублажува симптомите и го забрзува оздравувањето. Во стотина грама од ова овошје има 30 милиграми од овој нутрициент, што задоволува третина од дневните потреби.

2. Го топат вишокот килограми

Заради малиот удел на масти и сол мандарината се смета за нискокалорична и се препорачува да ја има на мените при диети, односно кај оние кои сакаат да ослабат. Го забрзува метаболизмот и помага за топење на масните перничиња во пределот на стомакот. Цитрусите имаат и низок гликемиски индекс кој помага во рамнотежата на нивото на шеќери во крвта, па се препорачува и кај дијабетичари.

3. Го забрзува варењето

При конзумирање мандарина не треба да се заборави на белата влакнеста коричка која го обвиткува плодот од внатрешната страна. Јадете ја, особено ако внесувате многу јагленохидрати и масти. Тој дел е полн со диетални влакна и ќе го забрза варењето на храната .

4. Го чува срцето и кардиоваскуларниот систем

Мандарината е добар изор на калиум кој го снижува крвниот притисок, говраќа ритамот на срцето и го чува здравјето на кардиоваскуларниот систем. Хранливите материи во мандарините го спречуваат наталожувањето на лошиот холестерол на артериите, што може да доведе до срцев удар.

5. Природен антисептик

Во зачувување на здравјето ќе ви помогне и есенцијалното масло од мандарини, кое се смета за природен антисептик затоа што го штити организмот од некои бактерии. Придонесува за ублажување на болни грчеви во дишниот систем, а и го опушта нервниот систем, па се препорачува да се користи за тешки ситуации или ако сте под стрес.

Внимание!

Мандарината како и другите цитрусни овојша содржи доста оксалати па затоа не се препорачува кај лица склони на формирање камчиња во бубрезите или жолчката.

Пригответе гулаш на “посебен“ начин

Пивски гулаш

Потребно е:

500 гр свинско месо кртина

1 главица кромид 3-4 лажици масло

3 чешниња лук 200 мл пасирани домати

500 мл пиво 1 лажиче мелена црвена пиперка сол, бибер 1 лажиче мајчина душичка 1 лажиче власец 1-2 лажици пченкарна палента

Подготовка: – Месото исечете го на мали коцки и пропржете го на загреано масло од сите страни. – Потоа додадете ситно сецкан кромид и лук и пржете уште 1-2 минути. – Потоа додадете мелена црвена пиперка, сол, бибер, мајчина душичка, пасирани домати и пиво. – Убаво измешајте и варете на тивко околу 50 минути. По потреба ако испари повеќе од течноста додадете уште малку вода. – Пред крај на варењето додадете ја палентата. Гулашот треба да има доволно сос. – Пред да го послужите посипете го со сецкан власец.

Популарно