Како да препознаете нимфоманка?

Во медицинскиот речник оваа појава се објаснува како синдром на постојана сексуална возбуда (Persistent Sexual Arousal Syndrome, PSAS), а оваа дијагноза официјално постои од 2001 година кога за прв пат бил образложен клинички случај на нимфоманија.

Освен што постојано ги менува партнерите, таа има постојано силен сексуален апетит, дури и после повеќе сексуални контакти.

Изборот на партнер е без никаков филтер, без разлика на возраст, пол, надворешен изглед, зошто всушност огромниот стремеж кон остварување на полов контакт се објаснува не толку со неопходноста од доставување задоволство (всушност нимфоманките дури и не уживаат во сексот) колку со стремежот за трошење на натрупаната енергија и внатрешен дисбаланс и огромна напнатост.

Нимфоманките се особено емотивни, чувствителни, психички нестабилни, па затоа треба внимателно да се однесувате со нив.

Станува збор за маниакално/психички болни лица, кои имаат потреба од помош, а не од мажи гладни за секс, кои сметаат дека успеале да ја легнат.

Мажите исто така страдаат од нимфоманија, но кај нив оваа состојба потешко може да се дијагностицира, бидејќи постојаната сексуална желба кај мажите се смета како нешто нормално.

Како нови причини за појава на нимфоманија се потиснатата хомосексуалност и незавршениот психосексуален развој.

И сепак, нимфоманките не се само машка секс фантазија, туку реален и вистинит проблем како за себе си така и за околината. Нимфоманијата не е грев, тоа е болест!

Дали би експериментиле во креветот?

Некои сакаат нежности и го пуштаат телото да се препушти на уживањето. Други, пак, сакаат да имаат поголема контрола врз целиот процес, а постојат и оние кои обожаваат во сето тоа да додадат и болка.

Едни сакаат да експериментираат и да си ги тестираат границите, а други одат на безбедно. Според сексолозите, големо влијание има и порно-индустријата, која ги „нормализираше“ фетишите со нанесување и примање болка.

Но, кои се причините поради кои луѓето се „палат“ на болка?

Хемијата во мозокот

Многумина веруваат дека желбата за болка за време на секс е поврзана со испуштањето хормони кои ја редуцираат.

Оние кои сакаат да ги боли, во нормални услови не би можеле толку лесно да ја издржат таа болка.

Најчесто жените се оние кои полесно поднесуваат физичка болка за време на сексот, но тоа не значи дека нема мажи кои не го сакаат тоа. Но, кога се работи за вакви нешта, тоа треба да го сакаат и двајцата партнери.

Болката ја зголемува сензацијата

Една од причините поради кои некој би сакал да чувствува физичка болка за време на секс е и поради тоа што на некој чуден начин, го зголемува задоволството.

Најдобро е самите да разграничите меѓу своите физички и ментални причини поради кои сакате болка.

Но, она што е факт е дека голема е бројката на луѓе на кои удирањата, штипењата и гребењата им предизвикуваат дополнително задоволство.

Психолошко исцелување

Многу почести се случаите кога желбата за болка е поврзана со психолошки причини.

Всушност, тоа може да биде и изненадувачки лековито за нарушената психа.

Искуството на примање болка од партнерот е всушност тест на тоа колку вашето тело е издржливо, што „по книга“ би требало да биде болно за вас. Употреба на болката за задоволство прави репрограмирање за нашата перцепција кога е болката во прашање.

На тој начин компензираме за нанесените трауми од минатото и си докажуваме себе дека сме поиздржливи од што мислиме.

Кршењето на табуата е секси

Експериментирање во нешто што е надвор од „нормалното“ може да биде секси и дополнително да возбуди.

Да гледате како самите ги рушите табуата, тоа ви дава дополнително чувство на сексуалност и привлечност.

Моментот дека нешто е забрането или ненормално создава многу посилна врска меѓу болката и задоволството, особено кога е сексот во прашање.

Безбедно во БДСМ

Секој од нас, повеќе или помалку, се обидел да експериментира во сексот.

Некои се пронашле во тоа и сакаат да одат уште подалеку, други сфатиле дека не им се допаѓа. Но, најважно од сè е да се направи граница дали желбата за болка е физичка или психолошка.

Треба и да бидете свесни дека некогаш овие игри може да бидат и прилично опасни и од задоволство, да преминат во насилство.

Се омажив за неговите пари, ми се гади кога ќе го видам

Некои ги осудуваат, други ги разбираат, а трети би го направиле истото кога би имале шанса. Спонзорушите или камењарките се реалност, а нивните животи, сопствен избор.

Одговорот на прашањето “Како не им е срам?”, иако најчесто е реторичко, ќе ви го дадат во прво лице жени кои стапиле во брак чисто од корист. Тие биле свесни дека не ги сакаат своите мажи и дека $$$ светат и во темница.

Светските медиуми пренесоа изјави од неколку спонзоруши кои зборуваат за ваквиот начин на живот и тоа без срам и без никаква грижа на совет.

-Не верувам во вистинска љубов. Се омажив за пари.

-Се омажив само поради пари. Без каење.

-Од мала сонував да се омажам поради пари. Запознав богат маж и мојот сон се исполни. Ги сакам неговите пари, но ми недостасува вистинска љубов.

-Не ми е срам да признаам дека се омажив за пари и сигурност, а не за љубов. Љубовта нема да ги осигура моите деца ако умираат од глад.

-Уште потајно го сакам поранешниот и тоа ме боли. Тој е единствениот маж кој искрено сум го сакала, но немаше пари. Срам ми е тоа да му го признаам на сопругот бидејќи се омажив со него само за пари.

-Првиот пат се омажив за љубов, сега се мажам за пари. Тешко е да се глуми дека тие не се важни.

-Глумам дека сум среќна со маж ми за моите синови да бидат финансиски згрижени.

-Се омажив поради неговото богатство. Сексот е одвратен, а и не го сакам својот маж. Она што ми треба се неговите пари.

-Не можам да му признаам дека се омажив со него само поради пари, бидејќи веројатно би ме оставил без ништо. Ми се гади кога ќе го видам, но повеќе не можам без луксузот на кој сум навикната.

– Парите се неговиот единствен квалитет и затоа се омажив за својот маж. Кога ми е најтешко, ќе се исплачам во тоалетот, па погледнувам во накитот и продолжувам понатаму.

Популарно