Апелација ги одби жалбите на петмина за 27 Април

Од страна на Апелацискиот суд не се рифатини жалбите на Алекасандар Василевски – Нинџа, Горанчо Ангеловски – Ќосето, Младен Додевски, Никола Митревски – Кољо и Оливер Поповски.

Тие се жалеа на одлуката на Кривичниот суд кој не ги амнестираше според Законот за амнестија донесен на крајот од минатата година.

Апелациониот суд не одлучи за жалбата на Горан Ѓошевски – Леви, бидејќи предметот беше вратен во кривичниот суд заради технички недостатоци. Тие вчера пред судиите ги предочи одбраната на Леви.

Во образложението на одлуката, наместо името на Ѓошевски, стоело на обвинетиот Абдулфета Алими кој исто така не доби амнестија.

Наставници заборавиле 8 деца во скопската зоолошка!

Пред неколку дена наставници од Радовиш заборавиле осум дечиња во Зоолошката и тргнале со автобусите без нив.

– Кутрите дечиња, беа преплашени зашто ги оставија сами во друг град. Едно детенце додека учителка пиеше кафе, падна и си ја дупна главата. Друга група деца уништија вртелешка која чини 5.000 евра. Среќа што ние, вработените, сме спречиле многу поголеми инциденти, иако јасно им е напоменато на училиштата дека деца до 16 години мора да шетаат во придружба и не смее да се пуштат сами низ градината – објаснува Тина Мицковска, која работи во одделот за односи со јавноста во Зоолошката градина

На прашањето како реагираат наставниците кога вработените им укажуваат дека децата се во опасна ситуација или прават неред, Мицковска вели:

– Дел од нив се извинуваат и си ја поправаат грешката, дел, и покрај опомените, продолжуваат, а дел ги пријавуваме во општините од каде што е училиштето. За групни посети, сега подготвивме договор кој ќе го добијат на врата и со кој наставниците се обврзуваат да ги почитуваат правилата и да се грижат за дечињата.

Целата статија на Деца.мк

Пресврт на стравичната несреќа во Србија

36- годишна мајка и нејзината 3- годишна ќерка настрадале уштинава во српската населба Бежанска Коса.

Според неофицијални извори на Курир.рс, пожар избил во станот на четврти спрат утринава во 8 и 20, а се сомневаат и дека мајката најпрвин и ги пресекла вените на ќерката, па ја фрлила од четвртиот кат, а потоа и самата скокнала.

Полицијата испитува и дали жената самата го подметнала пожарот.

Според српските медиуми, досега немало пријави за насилство во ова семејство.

Од Итната помош лекарите можеле само да констатираат смрт.

ФОТО: Гоце на пикник со пријатели пред кобниот пат кон Баница

Една ретка фотографија е објавена на социјалните мрежи, за која се тврди дека всушност е и последната фотографија на македонскиот апостол Гоце Делчев.

Фотографијата, како што се тврди, е од пикник со пријатели пред кобното тргнување на Делчев на пат кон Баница, серско, каде што загина на 4 мај 1903 година.

На фотографијата, како што може да се види, има повеќе лица од повеќе генерации, односно мажи, жени и деца на приватна забава.

Сепак, прашање е дали е ова фотографија пред тргнувањето на Гоце кон Баница, бидејќи кон селото тој тргнал од Солун по неуспешната средба со Даме Груев (април, Велигден 1903) и брзал кон Пирин каде требало да го пречека Јане Сандански за да го организираат Серскиот конгрес на кој би била донесена конечна одлука за Илинденското востание во тој крај. А кон Солун тргнал по акцијата во Анџиста во март и обиколката на други места, па прашање е дали воопшто во тие месеци имал време за вакви релексирани одмори. Уште повеќе што во Слун се случиле атенатите, па сосема е извесно дека Гоце, во тоа општа мобилизација на турските сили, не би си дозволил фотографирање со кое би ги довел во опасност пријателите.

Оваа фотографија повеќе личи дека е направена при некој од посета на локален чорбаџија (од непознато место), што Гоце обично го правел со цел да издејстува повеќе пари за организацијата. Слична фотографија се појави пред повеќе од десетина години, за која се покажа дека е снимена во Прилеп но тогаш спорни беа некои нејзини елементи. Според облеката, не станува збор за летни месеци, но од друга страна, потребата да се разладат во вода јасно зборува дека е некој преод меѓу пролетно и летно или есенско и летно време. Од друга страна, можеби оваа претпоставка е грешна, бдејќи возрасните секако се облекле свечано за фотографирањето, а како што можете да забележите, девојчето најблиску на сликата е со кратки ракави, па можно е да станува збор за некој летен месец.

Така што, фотографијата веројатно потекнува од 1902 година и е снимена во близина на населеното место, бидејќи, иако пределот личи на дива шума, сепак, техниката во тоа време била таква што тешко било да се организира нејзино подалечно пренесување. Уште повеќе што на оваа фотографија има и жени и деца. А ако е од 1902 година, лето, тогаш сосема извесно не е и последна.

Популарно