Се спреман воен удар во Македонија и апсење на Иванов

Итна поарка до Иванов, испрати поранешниот советник на рускиот претседател Владимир Путин, Александар Дугин по последните случувања во Македонија. 

Имено тој посочува дека набрзо во Македонија се спрема државен удар на кој мета ќе биде претседателот на државата кој под притисок од ЦИА, Зоран Заев ќе мора да го aпcи.

-Итно: Набрзо се спрема државен удар во Македонија. Заев под притисок на ЦИА се припрема да го aпcи Иванов.

Александар Дугин инаку е човекот кој го предупреди и турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган дека во Турција се спрема воен удар со цел негово соборување, во организација на Фетула Ѓулен и ЦИА.

Ердоган тогаш ја прифати инфромацијата и делуваше соодветно.

Инаку, вчера додека траеше гласањето на Уставните измени со кои се промени уставното име, во близина на Претседателската вила на Водно, на улицата „Водњанска“ беа распоредени силни полициски сили од единциата „Тигар“ и „ЕБР“.

ФОТО: Гоце на пикник со пријатели пред кобниот пат кон Баница

Една ретка фотографија е објавена на социјалните мрежи, за која се тврди дека всушност е и последната фотографија на македонскиот апостол Гоце Делчев.

Фотографијата, како што се тврди, е од пикник со пријатели пред кобното тргнување на Делчев на пат кон Баница, серско, каде што загина на 4 мај 1903 година.

На фотографијата, како што може да се види, има повеќе лица од повеќе генерации, односно мажи, жени и деца на приватна забава.

Сепак, прашање е дали е ова фотографија пред тргнувањето на Гоце кон Баница, бидејќи кон селото тој тргнал од Солун по неуспешната средба со Даме Груев (април, Велигден 1903) и брзал кон Пирин каде требало да го пречека Јане Сандански за да го организираат Серскиот конгрес на кој би била донесена конечна одлука за Илинденското востание во тој крај. А кон Солун тргнал по акцијата во Анџиста во март и обиколката на други места, па прашање е дали воопшто во тие месеци имал време за вакви релексирани одмори. Уште повеќе што во Слун се случиле атенатите, па сосема е извесно дека Гоце, во тоа општа мобилизација на турските сили, не би си дозволил фотографирање со кое би ги довел во опасност пријателите.

Оваа фотографија повеќе личи дека е направена при некој од посета на локален чорбаџија (од непознато место), што Гоце обично го правел со цел да издејстува повеќе пари за организацијата. Слична фотографија се појави пред повеќе од десетина години, за која се покажа дека е снимена во Прилеп но тогаш спорни беа некои нејзини елементи. Според облеката, не станува збор за летни месеци, но од друга страна, потребата да се разладат во вода јасно зборува дека е некој преод меѓу пролетно и летно или есенско и летно време. Од друга страна, можеби оваа претпоставка е грешна, бдејќи возрасните секако се облекле свечано за фотографирањето, а како што можете да забележите, девојчето најблиску на сликата е со кратки ракави, па можно е да станува збор за некој летен месец.

Така што, фотографијата веројатно потекнува од 1902 година и е снимена во близина на населеното место, бидејќи, иако пределот личи на дива шума, сепак, техниката во тоа време била таква што тешко било да се организира нејзино подалечно пренесување. Уште повеќе што на оваа фотографија има и жени и деца. А ако е од 1902 година, лето, тогаш сосема извесно не е и последна.

КОМИТИ: „Наредба од горе“ за одземањето на знамето со ѕвездата на Кутлеш

Навивачката група Комити издаде соопштение и воедно повик дека обезбедувањето во салата „Парк“ во Струмица не дозволило навивачи да го развеат знмето со сонцето од Кутлеш.

Комити ги повикуваат сите агенции за обезбедување да не „прифаќаат наредби кои значат деградација и понижување на човечкото достоинство. Самоидентификација со национален симбол на цел еден народ не може и не смее да биде забрането! Во овој случај не постои оправдување од типот “Спроведуваме наредба”, затоа што спроведувањето наредба значи правење злосторство и обесправување на својот народ!“

Соопштението го пренесуваме во целост:

Популарно