ВИДЕО: Дејан од Битола најде стара микробранова и направи чудо!

Имате стара микробранова печка? Еве што може да се направи од неа.

Уште еден нов DIY проект на битолчанецот Дејан Киревски-апарат за швајцовање на метал од стари микробранови печки…

Часот на вашето раѓање открива какви сте во љубовта и во работата

Часот на раѓање има големо влијание врз нас – од него многу зависи дали сте склони кон амбиција, работа или љубов.

Од 0 до 01 часот

Оние што се родени во овој термин се карактеризираат со импулсивност и агресивност (Овен) здружена со голема истрајност и издржливост (Сатурн). Околината ги смета за мошне упорни, тврдоглави и изразено горди личности на кои што често им недостуга такт, трпение, способност за дипломатија. Во поволните животни околности астролошката констелација може да овозможи неверојатни творечки достигнувања, спорсти успех или војничка кариера.

Од 01 до 02 часот

За вас моќта, угледот и статусот се најважните животни категории. Јасно сте ориентирани кон материјалните вредности, имотните апсекти и материјалното царство. Поради тоа може да трпат вашите најблиски. Вашиот животен успех во најголема мерка зависи од огромната енергија што ја поседувате, а потребно е правилно да ја насочувате кон вашите цели. Вашето искачување кон врвот често е потпомогнат од некои влијателни (Јупитер) или повозрасни (Сатурн) личности.

Од 02 до 03 часот

Имате сјајни можности истовремено да се посветувате на различните работи и паралелните цели. Мошне сте динамични и способни искрено да се одушевувате (Марс) или да уживате во различните животни радости. Понекогаш сте исклучиви и нетолерантни, потребно е да прифатите повеќе трпение во животот и подобро да се прилагодувате во социјалните односи.

Од 03 до 04 часот

Вие сте мошне чувствителна личност, лесно ве повредуваат вашите чувства и ја пореметуваат вашата психолошка рамнотежа. Конкретните докази за предаденост, верност и наклонетост (Венера) подеднакво ви се важни, како што ви се важни приврзаноста кон семејството и домот или кон домот (Рак). Имате потреба да изградите финансиска сигурност. Умеете вешто да калкулирате со парите, со имотните апсекти, недвижностите, финансиите. Важно ви е да се оставрите во семејството, но и во работите што се поврзани за уметност или за некоја социјална област.

Од 04 до 05 часот

Вашиот ментален склоп и начинот на размислување (Меркур) секогаш се насочени кон некоја конкретна и остварлива цел. Поседувате смисла за добра организација, знаете да изразите силна концентрација и сила на волјата. Речиси во секоја работа станувате авторитет (Лав). Премногу значење им придавате на општествените односи, а тогаш ви се случува да западнете во депресивни расположенија.

Од 05 до 06 часот

Најдобро се чувствувате кога имате прилика во постоечкиот хаос да воведете ред. Вас ви се најбитни деталите, па поради тоа честопати ви е тешко да направите разлика помеѓу битните и небитните работи. Многу често ризикувате да трошите пари на ствари кои не ви се воопшто потребни. Во работата сте педантни и совршено ги извршувате своите должности.

Од 06 до 07 часот

Шармантни сте и секогаш сте добро облечени. Вашиот дом е уреден со стил и е место каде што честопати се собирате со вашите пријатели. Многу сте љубезни со сите луѓе. Најголемата опасност за вас лежи во фактот дека, вашата емоционална стабилност зависи од другите луѓе, а не од вас самите.

Од 07 до 08 часот

Работите ги кажувате онакви какви што се и немате влакна на јазикот. Го кажувате само она што го мислите, но понекогаш знаете и да молчите како зашиени. За успехот кој го постигнувате на работното место, можете да ѝ се заблагодарите на вашата богата фантазија и подготвеноста да ги подредите сите работи кон една цел, која се стремите да ја постигнете. Нечии интриги и недовербата кон другите луѓе, можат да ве извадат од такт.

Од 08 до 09 часот

Играта, спортот и долгите прошетки на чист воздух се многу важни за вас. Секогаш сакате да ги преминувате границите, без разлика дали станува збор за друштвени, духовни или државни граници. Многу ве привлекуваат странци. За да оформите ново пријателство, потребно ви е истото да ви понуди нешто новокое досега не сте го доживеале. Родени сте авантуристи.

Од 09 до 10 часот

Вам постојано ви се потребни некакви поводи за да бидете активни. Благодарение на вашиот голем талент за организација и дисциплина, секогаш ги остварувате целите коишто ги имате зацртано. Добро се чувствувате кога им помагате на другите, пред сѐ на членовите на вашето семејство.

Од 10 до 11 часот

Вам сите луѓе ви се еднакви. Според вас не постојат класни разлики и му дозволувате на секој да го докаже својот личен став и развој. Имате силна интуиција која ви овозможува лесно да ги предвидите настаните, полни сте со разбирање кон другите луѓе и секогаш сте отворени за нови идеи. Со оглед на тоа што многу ги сакате луѓето, најчесто преферирате да бидете опкружени со искрени пријатели.

Од 11 до 12 часот

Особено сте успешни кога работата ја извршувате „зад сцената“. Така навистина можете да постигнете големи успеси. Сѐ додека можете да си обезбедите доволно мир за да си ги наполните батериите, ќе можете да остварувате извонреден успех во полето на уметноста и вам ништо нема да може да ви застане на патот.

Од 12 до 13 часот

Секоја работа што ќе ја започнете, ја завршувате до крај. Разумноста ви помага да не трошите премногу време на небитни работи. Материјалната сигурност во кругот на семејството, ви е најважна за да чувствувате душевен мир. Многу ретко сте самоиницијативни. Контакти воспоставувате ретко, само доколку вам луѓето ви се обратат.

Од 13 до 14 часот

Мислењето на другите честопати си го зимате при срце. Поради тоа понекогаш мислите дека сѐ што е речено или направено се однесува исклучиво на вас. Неретко за вистина го земате само она коешто вие го сметате за вистина. Можеби токму таа особина, честопати ве води до исклучително успеси на работно поле.

Од 14 до 15 часот

На својот животен партнер би му останале верни до крајот на вашиот живот. Но, доколку почувствувате дека во неговиот живот не заземате централно место, веднаш ќе побарате друг партнер. Уметноста и глумата играат голема улога во вашиот живот. За вашите деца, сте спремни да жртвувате баш сѐ.

Од 15 до 16 часот

Комплетен успех постигнувате во оние дејности, во кои можете да ги внесете сите ваши емоции. Вие сте срдечна личност, која блеска од самодоверба, но знаете и да бидете раздразливи доколку се почувствувате отфрлено. Длабоко воздивнете кога ќе бидете лути од некоја причина. Доколку научите како да се воздржите и опуштите, ќе избегнете чувство на агресивност и искажување тешки зборови и навреди.

Од 16 до 17 часот

Парите за вас имаат голема важност. Поради тоа мислите дека уште во првата половина од животот морате да стекнете некакво богатство. Во тоа добро се вклопува и вашата способност да се издигнете над секојдневните ситни проблеми и измами, како и можноста да ги согледате работите однапред.

Од 17 до 18 часот

Сѐ додека сте свесни за својот перфекционизам, луѓето ќе ве ценат и приватно и професионално. Вие сте многу практична личност и успешно се справувате со сите оние кои сакаат да им се спротивстават на вашите планови. Понекогаш вашата склоност за детали знае да ве занесе и да ве запре во достигнувањето на целта.

Од 18 до 19 часот

Вие сте човек кој само доколку е поврзан со други луѓе, може да си ги оствари своите животни цели. Во пријателствата обично ви треба малку повеќе трпение, за да можете да излезете на крај со самите себеси. Најголема опасност за вас лежи во тоа што партнерот од вас може да побара нешто коешто вие на подолг рок не можете да го исполните.

Од 19 до 20 часот

Вашата склоност за ризикување секогаш ве пробива во сите друштва. Поради вашите пренагласени сексуални побарувања, можете несвесно да западнете во опасност од губење на трајните вредности во вашата врска, како што се верноста, меѓусебната грижа и духовноста. Во основа, сѐ што работите треба да биде со мера.

Од 20 до 21 часот

Возбудата предизвикана од нешто ново или непознато, секогаш ве охрабрува за врвни достигнувања. Животен еликсир ви се далечните патувања и егзотичните земји. Верноста не се вбројува во вашите карактеристики, а благодарение на вашиот оптимизам, после голем пад знаете брзо да застанете на нозе.

Од 21 до 22 часот

Од страв да не ве повредат, останатите луѓе околу вас мислат дека сте бавни и затворени. Но кога ќе ве запознаат подобро, гледаат дека ширите многу топлина и позитивна енергија. Посветувате големо внимание на луѓето покажувајќи видливи докази на љубов и многу сте изненадени доколку работите не се онакви какви што ги замислувате.

Од 22 до 23 часот

Вие сте исклучително интелигентни и често размислувате сосема поинаку од останатите. Токму поради оваа причина, често знаете да се справите дури и со најтешките проблеми. Секогаш сте во предност пред другите, но не треба да бидете арогантни поради тоа. Скромноста е карактеристика која ве краси.

Од 23 до 24 часот

Вие зрачите со силна внатрешна светлина. Никогаш не сакате да ги комплицирате работите, а склони сте за претчувствување на работите. Ваше животно мото е „сѐ или ништо“, а во љубовта сте посесивни и љубоморни.

Колку чини ноќевање во Преспа?

Јунските цени за ноќевање крај Преспанското Езеро се изедначија со оние во Грција. Полупансион по лице во хотел и во Преспа и во Грција се движи од 1.000 до 1.200 денари. Според ценовниците на хотелите во Преспа , полупансион во „Лејк вју“ во Отешево и во „Рива“ во Стење чини 1.000 денари. Во понудите на туристичките агенции полупансион во хотели во Фурка и Сивири, Грција, чинат по цена од 18 до 21 евро (1.080 до 1.260 денари по лице).

Апартманите во Грција чинат по десет евра за ноќевање, а пак оние во Преспа по 250 денари на лице или за двајца по 500 денари. Да се изнајми бунглаов во Крани чини од 1.200 до 1.500 денари.

Туристичките работници велат дека услугите во Преспа не поскапеа, туку во периодот на предсезона, угостителите во Грција ги намалуваат цените на хотелите и апартманите.

„За предсезона се нудат специјални попусти, воедно ако се резервира апартман или хотелската соба уште во јануари , февруари или март имате намалување од 20 до 10 проценти. Нашите граѓани ги користат тие намалувања“, вели Диме Јовановски, туристички работник.

Но, сличностите запираат кај ноќевањата. Разликата во цените на храната и услугите по ресторани и кафулиња е голема. Во Преспа кафе може да се пие за 40 денари, а на Егејот од едно до пет евра. Во супермаркетите килограм домати чини 1,50 евра, краставици 1,20 евра, портокали 1,10 евра, лубеница 1,20 вера, лебот и до 1,20 евра, јогуртот од 2 до 4 евра… Во Преспа пак цените се и до двапати поевтини. Во ресторан пица чини од 10 до 19 вера, а во Преспа најмногу до 300 денари, плескавица 120 денари.

Ренесансата што Преспа ја доживеа изминатите години со средување на плажите и годинава ветува добра сеозна. Уредени се плажите во Долно Дупени, Сливница, Претор, Отешево, Стење, а наскоро во употреба ќе биде пуштена и пешачко- велосипедската патека која ќе ги поврзува туристичките населби Крани- Сливница-Претор.

Но, ваквиот тренд не го следат сместувачките капацитети. Преспа нема можност да прими поголеми групи туристи кои би престојувале повеќе дена. Има само четири хотели со вкупно 50 хотелски соби и нешто над пет таканаречени луксузни апартмани во кои можат вкупно да престојуваат 180 туристи. Останатото сметсување е по вили, бунгалови, соби и приколки.

Од Општина Ресен очекуваат недостигот на сместувачките капацитети да се надмине со реновирањето на хотелот „Европа“ во Отешево кој изгоре пред 17 години, а минатото лето го купи „Глобал инвестмент фонд“ од Обединетите Арапски Емирати. Како што најави градоначалникот Ѓоко Стезовски, градежните работи за обнова на хотелот треба да започнат наскоро.

Заработува повеќе од 8.000 евра месечно, а работи само 12 часа неделно!

28-годишната Сара Хагес, долго работела како продавачка на карти во кино и едвај спојувала крај со крај со минималната плата која ја земала. Но, потоа одлучила да го искористи она што го има и да го преземе животот и финансиите во свои раце.

Сара дипломирала на музичка академија во Њупорт и како школована музичарка одлучила да се “фрли“ на пишување џинглови за ТВ. Поточно, пишување и изведување џинглови. Пред шест години објавила оглас на страната за фриленсери „Fiverr“, а денес го живее животот за кој некогаш сонувала.

„Не можат многу луѓе самостојно да напишат, да реализираат и да продуцираат џинглови. Но, мојата диплома ми овозможи во овој дел да се истакнам“, објаснила Сара за „LADbible“. Денес работи три до четири часа дневно, а неделно си дозволува три слободни денови.

Еден џингл наплаќа по 200 фунти, со тоа што наплатува 100 фунти повеќе ако сама ги пишува и зборовите. Месечно во просек заработува повеќе од 8.000 евра.

Откако завршила факултет, сите ѝ велеле дека никогаш нема да најде работа, а и таа самата почнала да верува во тоа, па затоа се вработила во локалното кино. После некое време еден пријател ѝ кажал за „Fiverr“, местото каде може да ги огласува своите вештини, а таа одлучила да се обиде.

Денес има многу клиенти.

„Тоа не се само компании за играчки и детски реклами. Всушност, мојот наголем извор на приходи во првите неколку месеци беа поткастите и Јутјуб каналите“, вели Сара.

„Сите сакаат да им кажат на студентите по уметност дека нивните дипломи нема да ги однесат никаде и многу ми е драго што сега успеав да им докажам дека никој од нив не беше во право“, заклучила таа.

Популарно