Дали си свесен дека никој досега не го надмудрил животот?!

Дали си свесен дека никој не го надмудрил животот и дека секој добива точно онолку колку што заслужил иако понекогаш распределбата делува неправедна?

-Сакаш сериозна врска, но не сакаш брак.

-Сакаш брак, но не сакаш компромиси.

-Сакаш дете, но не сакаш обврски.

-Сакаш љубов, но да не те боли.

-Сакаш кариера, но не сакаш да се трудиш.

-Сакаш успех, но не сакаш откажување.

-Сакаш многу пари, но набрзина.

-Сакаш здравје, без дисциплина и самоконтрола.

-Сакаш стан, ама родителите да ти го купат.

-Сакаш да одиш на луксузно патување, но со малку пари.

-Сакаш да те сакаат, а ти да ги игнорираш.

-Сакаш да добиеш сѐ, ама ако може ти да не дадеш ништо.

-Сакаш да брзаш, а да не потрчаш.

-Да леташ, а да не рашириш крилја.

-Да сакаш, а да не крвариш.

-Да растеш, а да не се истегнеш.

-Да ризикуваш, но да играш на сигурно.

-Ти би сакал да го живееш животот, но животот да не те оштети тебе.

-Малку да се вложиш себеси, а да ти го даде најдоброто од себеси.

Американскиот физичар Џејмс Бенфорд тврди дека вонземјаните нѐ надгледуваат

“Вонземските набљудувачи” би можеле да се наоѓаат во нашиот Сончев систем.

Американскиот физичар Џејмс Бенфорд во еден од своите последни трудови тврди дека постојат таканаречени “набљудувачи“ и дека постои можност тајно да нè надгледуваат од вселената веќе милиони години, можеби дури и претходно уште пред да настанеме ние.

Иако таквата претпоставка на прв поглед изгледа како радикална, станува збор за тема која има долга историја во научниот домен на пребарување на вонземјанската интелигенција, пишуваат од Science Alert.

Во 1960. година, радиофизичар од универзитетот Станфорд, Роналд Брејслев, прв ја изнел идејата дека “супериорните галактички заедници“ ги испраќаат своите меѓуѕвездени сонди како “хипотетички пипки“ за да набљудуваат, надгледуваат, а можеби дури и да комуницираат со други облици на живот, вклучувајќи го и оној на Земјата.

„Сондата која можеби е лоцирана во наша близина има знаци на постоење уште пред нашата цивилизација да развие степен на развој. Во меѓувреме таа можеби веќе милиони години наназад испраќа извештаи за нашата биосфера и цивилизација“ – истакнува Бенфорд.

Тезата на Бенфорд

Во својот научен труд Бенфорд дал предлог дека таквите “вонземски набљудувачи“ би можеле да се наоѓаат во нашиот Сончев систем. Како локација тој ги наведува објектите во близина на Земјата наречени коорбитални објекти.

Овие земјини квази сателити кружат околу Сонцето на начин сличен на оној на Земјината револуција и тоа во близина на нашата планета со која се гравитациски поврзани.

Астрономите досега откриле многу мал број на такви објекти.

„2016 HO3 кружи околу нашата планета и притоа никогаш не се оддалечува премногу од неа бидејќи и двата кружат околу Сонцето. Може да се каже дека тој објект “игра“ околу Земјата“ – изјавил научникот Пол Кодас.

ВИДЕО: Толку мали, а веќе имаат префинет музички вкус

Овие преслатки близначиња уживаат во своите релаксатори, но кога нивниот татко ќе започне да ја пее песната „Некаде позади виножито“, бебињата автоматски почнуваат да плачат. Но веднаш штом мама ќе почне да пее, нивните лица се насмевнуваат. Неверојатно е како музиката предизвикува емоции кај толку мали бебенца.

ВИДЕО: Како изгледа пловење по Антартикот додека брановите беснеат

На Антартикот е секогаш студено, а најголемиот дел од површината е секогаш покриен со лед.

А сега исплива видео од кабината на еден капетан на брод кој плови по Атлантикот, па покажа како изгледа кога беснеат бранови.

Популарно