Со македонски пасош може да се патува во 125 земји без виза

Македонскиот пасош годинава е рангиран на 41 место според својат важност и јачина, која се мери според тоа во колку земји може да се патува во светот без виза.

Од регионот најдобро рангиран е пасошот на Србија, со кој може да се патувва без виза во 130 земји и се наоѓа на 36 позиција од светската ранг листа. Потоа, Македонија е на 41 место со 125 земји, Црна Гора е на 43 место со 123 земји, Б и Х е 47-ма со 118 земји, и Албанија е 48-ма со 114 земји.

Се разбира, Словенија и Хрватска како земји членки на ЕУ се рангирани на високото 9 место и Хрватите на 16 место. Со словенечкиот пасош се патува во 180 земји без виза, а со хрватскиот во 169.

Според Henley Passport indeks, Јапонија го има најмоќниот пасош на светот.

Нивните граѓани можат да патуваат без виза во 189 земји.

По пет години Германија падна на второто место, а нејзините граѓани имаат можност без виза да патуваат во 188 земји, исто како и Сингапур.

Шпанија, Финска, Франција, Италија, Шведска и Јужна Кореја, се на трето место.

На дното се Сирија, Пакистан, Ирак и Авганистан , чии граѓани без виза може да патуваат во 32, 29,28 и 25 земји.

Со истражувањето беа опфатени 199 земји .

(ВИДЕО) Движењата на пијаниот Пирло станаа хит на социјалните мрежи

Андреа Пирло изминатиов вторник го организираше фудбалскиот спектакл на „Сан Сиро“ со кој и официјално се прости од активното играње фудбал, а иако видовме безброј комични видеа на кои обично во прв план беше Бобо Виери, сега на социјалните мрежи посебен хит стана едно видео од дискотека во Милано.

Од истото се заклучува дека дружењето и забавата од теренот и соблекувалната продолжило и во дискотеката, а движењата на Пирло и Албертини после одредено време пиење алкохол едноставно ги насмеаја фудбалските фанови…

Дознајте колку долго треба да се допишувате при запознавањето, а колку е сепак премногу?!

Запознавањето преку социјалните мрежи е прифатлив начин на запознавање луѓе кој инаку тешко можат да се сретнат, но постои и низа замки во кои можете да се вплеткате.

Сте запознале интересна личност преку интернет, се допишувате со денови, имате пеперутки во стомакот поради тоа што речиси сте сигурни дека тој\таа е вистинскиот\та? Им се случува тоа на многумина, бидејќи онлајн состаноците се и како замки во кои лесно може да паднете – тврди Ели Џи Финкел од Универзитетот Нортвестерн.

Психолог, со својот тим спроведе истражување за да се открие зошто овој начин на запознавање се разликува од оној традиционалниот – во живо, очи во очи. Заклучокот на истражувачите беше дека е прифатлив начин на запознавање на луѓе кои инаку тешко би можеле да се сретнат, но дека постојат низа замки во кои можат да се вплеткаат.

Првиот проблем – преголемо потпирање на профилот на потенцијалниот партнер. Тие се полни со податоци од лексиконот – за музика, омилен филм, книга, што и не е пресудно за сериозна врска. Истражувањата покажуваат дека во текот на интернет запознавањето луѓето често не знаат какви особини да очекуваат од партнерот, иако се убедени дека знаат. Во прилика на средбата во жив, се покажува дека тотално им се неважни карактеристиките кои претходно се барале во профилот.

Ели Џи Финкел наведува дека вториот проблем е тоа што во морето профили луѓето стануваат пребирливи и никогаш не се задоволни. Склони се на заклучоци дека сигурно постои уште некој подобар од нив во сите нив.

Третиот најчест проблем е тоа што предолгото допишување доведува до поголеми очекувања и идеализација. Истражувачите открија дека „куцкањето“ порака подолго од три недели е контрапродуктивно. Студијата покажа дека сите кои првпат се нашле по месец или два допишување, се помалку задоволни за повеќе разочарани.

Популарно