Топол есенски ден

ВРЕМЕТО ДЕНЕСКА

Сончево и топло за овој дел од годината со мала до умерена висока облачност и со слаб ветер од јужен правец. Т-мин. од 3 до 12 а т-макс. 24 до 28 степени.

Во Скопје утре сончево и топло со мала до умерена висока облачност и со слаб ветер од јужен правец. Температурата од 7 до 27 степени.

ВРЕМЕТО ВО НАРЕДНИТЕ ДЕНОВИ

Периодот на стабилно, суво и топло време со позитивни утрински температури ќе продолжи и понатаму. Максималните температури ќе бидат над просекот за овој период од годината. Преодно наоблачување ќе има во петок, а позначителна промена на времето се очекува во почетокот на наредната недела.

Дали некогаш сте се запрашале колку вкупно пари има на светот? Одговорот ќе ве шокира

Дали некогаш сте се запрашале колку вкупно пари има на светот? Одговорот не е сосема едноставен, бидејќи под парични вредности денес се подразбираат нешто повеќе поими од самиот кеш.

Тоа што прво ни паѓа на памет кога ќе кажеме пари, е кешот, а економистите тоа го нарекуваат “M0”. Сите банкноти и сите монети во светот на едно место денес би имале вредност од 5.200 милијарди долари.

Следи количината на пари која економистите ја нарекуваат “M1”, а која е сочинета од сиот кеш и сите пари кои се наоѓаат на сите сметки во банките во светот. Тоа се парите кои ги имате или немате во банка на сметка, а кои можете да ги земете кога ќе посакате. такви пари во светот има двојно повеќе од банкноти и монети. Парите во оваа категорија изнесуваат 25.000 милијарди долари.

Под тоа што економистите го нарекуваат “M2” се подразбира сиот износ под “M1” плус сите светски мали, краткорочно орочени заштеди. Во оваа категорија доаѓаме до вкупен износ од 60.000 милијарди долари.

На крајот имаме и категорија “М3”, до која се доаѓа кога на “М2” се додаваат сите долгорочно орочени вредност, институционални пари и сите други влогови. Тука вкупниот износ е 80.900 милијарди долари.

Без лажење: Зошто тој не сака да стави кондом?

“Њујорк тајмс” ја истражува и открија вистинската причина зошто многу мажи не сакаат да користат кондоми – проблемот е во големина.

Како што знаете, многу производители прават кондоми во основна, стандардна големина, а проблемот е што оваа големина не одговара на големината на просечниот пенис.

Студиите покажаа дека просечниот машки полов орган во ерекцијата е околу 2,5 сантиметри пократок од стандардниот кондом, кој е долг околу 17 сантиметри.

“Идеата беше кондомот да биде доволно долг и да одговара на повеќето мажи, а оние на кој овој кондом им е голем можат да го остават намоткан на крајот”, објаснува експертот за сексуално здравје Деби Хербеник.

Истражувањето спроведено од Хеберник, во кое учествувале 1661 мажи, покажало дека 83 проценти од мажите имале проблем со стандардната големина на кондомот, бил подолг од нивниот полов орган. Просечната должина на машката “алатка” е 14,15 сантиметри.

Со оглед на тоа дека навистина е важно кондомот да биде со соодветна големина да не се намали задоволството за време на односот, ќе морате малку да експериментирате. Бидејќи дизајнот на кондомите е различен, стандардните големини од различни производители се различни, па најдобро е да пробате неколкумина и да си го одберете оној кој најмногу ви одговара.

Популарно