Е адитиви во храната – колку се штетни и што означуваат

Адитивите ги среќаваме во преработената храна.

Бои, засладувачи, регулатори на киселини, емулгатори, конзерванси сите овие се адитиви кои најчесто се обележуваат со буквата Е и некаков број до нив.

Сево ова ни е познато, но дали знаете кои од нив се штетни а кои не?

Е100 – Е199

Претставуваат бои односн адитиви кои се додаваат за да ја сменат, засилат или подобрат бојата на месото, откока веќе истото поминало низ некаква преработка.

Освен за месни производи најчесто се користат за газирани пијалоци и десерти.

Боите можат да бидат природни или синтетички, а многу истражувања ги поврзуваат со појавата на карцином.

Е200 – Е299

Ова е ознака за најштетните адитиви односно конзервансите. Тие се додаваат за до спречат расипувањето на храната, да г продолжат нејзиниот век на трајност.

За нивната употреба постојат правилници бидејќи прекумерната употреба е многу штетна за организмот.

Е300 – Е399

Овие адитиви се наречени уште и антиоксиданти. Најпознати се лимоновата киселина и витаминот Ц.

Нивна цел е спречување или забавување на процесот на оксигенеација а со тоа продлжување на рокот на траење на храната.

Е400 – Е499

Тука спаѓаат згуснувачите, емулгаторите и стабилизаторите кои всушност имаат за цел да ја направат храната похомогена, да ја засладат, да ја направат поароматична и повкусна.

Е500 – Е599

Тоа се адитиви кои ја регулираат киселоста на храната и најчесто се користат за продолжување на векот на храната односно го забавуваат развојот на микроорганизмите и на тој начин го продолжуваат рокот на употреба на храната.

Е600 – Е699

Овие адитиви се најштетни и би требало да одбегнувате храна кој ги содржи истите.

Тие се користат за да се засили или нагласи природниот вкус на преработената храна и најчесто ги има во мешанитезачини, грицки, супи и слично.

ВИДЕО: Мајка на своја рака и ги заменила сите лекови на својата 9-годишна ќерка со масло од канабис

9-годшината Кејтлин боледува од 19 хронични болести, меѓу кои и церебрална парализа, епилепсија и тешка сколиоза. 35-годишната мајка дома одгледува марихуана, од која во својата кујна го прави маслото. Таа решила да ги замени купиштата лекови на својата ќерка со маслото и тврди дека од тој момент здравствената состојба на детето е подобра. Сега малата Кејтлин и се смее и игра и јаде чоколадо.

Рецепт – чудо за лекување од рак, штити од инфаркт

Рецепт за лекување на целиот организам! Ги прочистува крвните садови, го лекува срцето, буквално го подобрува имунитетот, го чисти црниот дроб, ја подобрува работата на мозокот, превенира од инфаркт, и се смета дека помага при лекување на рак.

Состојки:

15 лимони

12 глави лук

1кг мед

400гр пченични никулци

400гр ореви

Подготовка:

Земете 400гр необработена пченица и ставете ја во чиста стаклена тегла. Наполнете ја со вода и оставете да отстои 10-12 часа. Покријте ја со газа. По 10-12 часа процедете низ газата и добро измијте ги зрната. Еден ден подоцна ќе се појават никулци со големина 1-2мм.

Во машина за мелење месо, сомелете ги заедно со лукот, оревите и пченицата со никулци. Потоа, измелете 5 лимони заедно со кората, и додадете ги кон смесата. Од останатите 10 лимони само сокот се додава во смесата.

На крајот се додава медот. Смесата се префрла во стаклени тегли. Се чува во фрижидер. Се користи откако ќе отстои 3 дена.

Овој лек го лекува целиот организам и сите болести!

Како се конзумира:

1-2 супени лажици 30 минути пред секое јадење (3 пати на ден). За лекување на рак се зема на секои два часа по една лажица.

Рак се добива од овие две намирници, да знаеле луѓето немаше да умираат така брзо!

Основната причина за рак службено е откриена пред 1923., а пронаоѓачот за тоа во 1931. добил Нобелова награда за медицина. Многу малку луѓе знаат за тоа , бидејќи за жал таа вистина е скриена од јавноста.

Во 1931 г германскиот научник Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) примил Нобелова награда за пронаоѓање на основната причина за рак. Др Warburg открил дека ракот е резултат на антифизиолошкиот начин на живот.

Антифизиолошкиот начин на исхрана (претежно храна која закиселува) и физичката неактивност на телото создаваат кисела средина со слабо снабден кислород.

Клеточната киселина се исфрла од кислородот, а недостатокот на кислород во клетките создава кисела средина.

Д-р Варбург вели: “Недостатокот на кислород и киселоста се две страни од една иста монета: ако некој го има едното, го има и другото”.

Ако имате премногу киселост, автоматски ќе го пропуштите кислородот во вашето тело; Ако пропуштите кислород, ќе имате закиселен организам. Киселина е средина без кислород.

“Ако земете 35% од кислородот во здрава станица, можете да го претворите во рак-клетка за само два дена”, тврди д-р Варбург.

“Сите нормални клетки имаат апсолутна потреба за кислород, но туморските клетки можат да живеат без него. Ова е правило без исклучок. ”

Туморските ткива се кисели, додека тие што се здрави се алкални.

Во неговата работа “Метаболизам на туморот”, д-р Варбург покажа дека сите канцерогени форми исполнуваат два основни состојби: киселост во крвта и хипоксија (недостаток на кислород).

Тој открил дека туморските клетки биле анаеробни (тие не дишеле кислород) и не можеле да преживеат во присуство на високи концентрации на кислород.

Туморските клетки можат да преживеат само со помош на гликоза и во средина без кислород.

Затоа, ракот не е ништо повеќе од одбранбен механизам што нашите клетки ги користат за да преживеат во кисела средина без присуство на кислород.

Здравите клетки живеат во алкална средина полна со кислород, што овозможува нивно нормално функционирање. Туморските клетки живеат во кисела средина со сиромашен кислород.

Киселоста и алкалноста на организмот зависат од храната

Откако дигестивниот процес е завршен, храната, во зависност од неговиот хранлив профил, создава киселост или алкални состојби во телото.

Едноставно кажано, алкалноста на еден организам зависи од она што го јадеме.

Киселата или алкалната состојба се мери со pH скала од 0 до 14, каде што 7 е неутрална зона. 0 до 7 е кисело, а 7 до 14 е алкално.

Нашите клетки, за да можат да функционираат правилно, треба да имаат малку алкална pH, малку над 7.

За здрава индивидуа, pH на крвта е помеѓу 7.40 и 7.45.

Крвта постојано се регулира за да не влезе во метаболната киселост.

Меѓутоа, некои видови храна ја закиснуваат крвта и го загадуваат телото.

Храна што го асимилира телото:

* Рафиниран шеќер и сите негови деривати. Од сите е најлошото, бидејќи не постојат протеини, масти, витамини или минерали, само рафинирани јаглени хидрати, кои го оштетуваат панкреасот. Нејзината pH вредност е 2.1 (многу кисела).

* Месо (сите видови)

* Производи од животинско потекло – млеко и сирење, крем, јогурт, итн.

* Рафинирана сол

* Рафинирано брашно и сите негови деривати, како што се тестенини, колачи, бисквити итн.

* Леб

* Маргарин

* Кофеин

* Алкохол

* Тутун

* Сите преработени и конзервирани храни кои содржат конзерванси, вештачки бои, ароми, стабилизатори итн.

* Антибиотици и генерално сите лекови

Храна што алкализира:

* Сите сурови зеленчуци. Некој е кисел по вкус, но во телото се менува и станува алкален.

* Овошје. На пример, лимонот во телото има многу висок степен на алкалност.(Не го нарушувајте вашиот многу кисел вкус).

* Бадем. Тие се многу алкални.

* Интегрални житни култури: единствените алкализирани житни култури се просо.Сите други житни култури се малку кисели, но идеалната исхрана треба да има одреден процент на киселост. Сите житни култури мора да се јадат.

* Мед. Има многу висока алкалност.

* Хлорофил. Зелените растенија содржат хлорофил кој е многу алкален.

* Вода. Важно е да се произведе кислород. Секогаш бидете добро хидрирани, пијте мали голтки на целиот ден.

* Вежби. Вежбите помагаат да се одржи алкализацијата на телото, бидејќи тие даваат кислород на целото тело. Седечкиот начин на живот го уништува животот.

Хемотерапијата не лечи, туку ја влошува киселоста на организмот

Хемотерапијата го закиселува телото до степен до кој мора да достигне алкални резерви на организмот, да ја неутрализира киселоста со жртвување на минерали (калциум, магнезиум, калиум) вградени во коските, забите, екстремитетите, ноктите и косата.

Поради оваа причина, забележуваме промени кај луѓето кои примаат хемотерапија, вклучувајќи го и губењето на косата.

Други лекови, исто така, ја влошуваат киселоста на организмот, па затоа треба да се избегнуваат колку што е можно повеќе.

Точен сооднос на рН

Како што е нагласено, апсолутно е невозможно за ракот да се појави кај човек кој здраво се храни, пие многу чиста вода и вежба..

За правилно да се хранат, да се обезбеди 60% алкална исхрана и избегнувајте производи во повеќето киселини, како што се газирани пијалоци, слатки, брза храна.

Не ја злоупотребувајте и употребувајте ја што е можно помалку.

Ако сте болни, идеално е да бидете 80% алкални.

Ако имате рак, препорачливо е да го алкализирате вашето тело колку што е можно повеќе. Ова може да се постигне со јадење, вежбање, избегнување на стрес и додавање на хлорофил.

Популарно