(ФОТО) Од екстремно ниските температури замрзнува и Дојранското езеро

Крајбрежниот дел на Дојранското езеро поради екстремно ниските температури кои достигнуваат и до минус 15 во овој крај започна да замрзнува, но засега целата површина на езерото не е поклопена со прекривка од мраз како во некои минати многу поладни години. Во продолжение погледнете неколку прекрасни фотографии кои го доловуваат Дојранското езеро во овие зимски услови.

Нема плата за админастривците, ако...

Јавната администрација мора да се преброи во наредните три месеци – тоа е рокот кој министерството за информатичко општество и администрација со новите мерки им го даде на инситутциите од јавниот сектор. Работодавците во јавниот сектор кои нема да го сторат тоа можат да се доведат во ситуација да не исплатат плата на своите вработени. Со мерките предвидено е да се утврди вистинската бројка на вработените во јавната администрација.

„Со оваа мерка за сите институции кој во законски предвидениот рок од три месеци нема да ги внесат сите податоци за своите вработени, конечно ќе се добие прецизен одговор на едно од најчесто поставуваните прашања, а тоа е колква е бројот на вравотените во јавниот сектор.“ - изјави Дамјан Манчевски – министер за информатичко општество и администрација.

Од управата за јавни приходи апелираа до работодавците од јавниот сектор во предвидениот рок да ги регистрираат вработените. Доколку институцијата ги нема внесено податоците за вработените во регистарот на Министерството за јавна администрација, при поднесувањето на пресметките за плата ќе се појави грешка во системот на Управата за јавни приходи поради што не ќе може да ја исплатат платата.

„Согласно законските измени, УЈП добива нова надлежност за контрола на корисниците на овој модул за пресметка на плати преку системот за интегрирана наплата, односно контрола на ажурноста на регистарот на вработените во јавниот сектор, преку контрола на месечните пресметки за инегрирана наплата.“ - изјави Сања Лукаревска - УЈП.

Според податоците од министерството, од вкупно 1.303 институции од јавниот сектор, 259 институции немаат внесени податоци за бројот на вработени. Работата на јавната администрација е во јавноста е постотојано критикувана за партиски влијанија и превработеност. Нејзината работа беше критикувана и во сите извештаи од европската унија, а комисијата на Прибе ја оквалификува како партизирана, масовна и неефикасна.

Дете раскажа за голготата во Домот „25 Мај”: Девојчето било три пати силувано, два пати му подметнале пожар

На прв поглед, оваа зграда изгледа како институција во која треба да има деца, но приказната зад овие ѕидови е сосем поинаква. Ова момче кое седи во ходникот на Домот „25 Мај“ и пуши цигара како возрасен маж, има само 13 години. Иако тоа го прави внатре во објектот, никој не му вели дека пушењето е забрането, пренесува ТВ 21.

Силуваното девојче за кое изминативе неколку недели континуирано се зборуваше во медиумите го познаваат речиси сите во овој дом, а само едно дете се осуди да зборува пред камерата на ТВ21.

Девојчето не го видел речиси 8 месеци, а додека престојувала во овој дом, два пати и подметнале пожар во собата во која спие.

И во домот „Ранка Милановиќ“ состојбата не е подобра. Вратите се отворени, а се собираат и лица кои не живеат тука, пишува ТВ 21.

ПАЈАЦИТЕ ПРАВАТ ПЕПЕЛ: Дневно се креваат преку 100 возила – расипништвото на СДСМ се финансира од парите на народот!

Во еден ден кренати 92 возила од пајак службата. Според информациите на МВР пајак службата во еден ден кренала 92 возила во Скопје. Градските власти под контрола на Шилегов удрија по граѓаните уште од самото доаѓање на власт.Пајаците редовно се на сkопските улици.

Но, зголемената активност на пајак службата во градот Скопје не е единствениот начин преку кој се полни буџетот и се финансира расипништвото на владата на СДСМ, која парите ги троши на набавка на нови луксузни возила, морски плодови, скапа храна и апетисани, алхохолни пијалоци, авионски билети од прва класа и претстој во хотели како „Хилтон“.

Имено, расипништвото на СДСМ го плаќаат и граѓаните од внатрешноста каде во послдните два месеци е значително зголемено присуството на полиција, а бројот на казни е за три пати поголем. Најчесто се казнуваат возачи без записници, туку само врз основа на констатација на полицаецот.

На Шилегов пак, му стана пракса да удира по џебот на граѓаните чии пари потоа ги користи за деструкција како рушење на споменици, и „инвестиции“ во дрво кое чини астрономски 650.000 евра.

Ваквата пракса ја следат и скопските градоначалници. Како за пример по наредба на Златко Марин пајак службата во минатиот месец подигна 300 возила од паркинзи кои веќе ги имаат платено.

Популарно