Голема Богородица – заштитничка на бремените жени, на децата и на семејството

Пресвета Богородица била почитувана не само од христијаните туку и од муслиманите и кон неа сите упатувале молитви за исцелување, здравје и бериќет.

bogorodica-500

Со свечена литургија, молитва и свеќа за здравје и бериќет, православните христијани го одбележуваат големиот празник Успение на Пресвета Богородица, попознат кај народот како Голема Богородица. Во метрополата, најсвечено ќе биде на Матка и во катедралната црква во центарот на градот „Рождество на пресвета Богородица”. Храмот посветен на Мајката Божја беше изграден врз темелите на старата и осветен во 2008 година.

Според христијанската традиција, на овој празник се принесуваат дарови за здравје пред големата икона, а се зема и светена вода. Богородица била почитувана не само од христијаните туку и од муслиманите и кон неа сите упатувале молитви за исцелување, здравје и бериќет.

На овој празник се принесуваат дарови за здравје пред големата икона, а се зема и светена вода.

– Празникот народски попознат како Голема Богородица е денот кога Мајката Божја низ смртта преминала во вечен живот. Богородица е единствена жена во историјата на човештвото која го добила епитетот пресвета. Се смета за заштитничка на бремените жени, на децата и на семејството.

Народот верува дека Богородица е заштитничка и на леунките и на жените им помага при породувањето. Исто така и жените што немаат деца веруваат дека со милоста на Пресвета Богородица ќе добијат рожба поради што ги посетуваат нејзините цркви, изведуваат некои обичаи, се молат и принесуваат дарови.

30 дена притвор за градоначалникот на Пустец, Едмонд Темелко

Триесетдневен притвор за Едмонд Темелко одреди Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1 на барање на Специјалното јавно обвинителство.

Како што информираат од скопскиот Кривичен суд, мерката притвор од 30 дена ќе важи од денот на неговото наоѓање.

Градоначалникот на општината Пустец во Албанија Едмонд Темелко е обвинет во случајот „Титаник“ за изборни нерегуларности на локалните избори во 2013 година. Темелко е еден од осомничените на СЈО за кривични дела против изборите и гласањето.

МВР ќе ви го смени матичниот број доколку го смените....

Управата за водење на матичните книги треба да го поништи матичниот број, а МВР да му издаде нов на лицето што претходно го променило полот, вакво решение донел Управниот суд, информираат од Здружението на младите правници. Оттаму велат дека првпат е донесено вакво решение од страна на Управниот суд, со кое правно се утврдува промената на полот во матичната евиденција.

„По промената на податоци во матичната евиденција, Управниот суд го задолжи Министерството за внатрешни работи на РМ во рок од три дена да издаде нов матичен број, кој е соодветен на извршената промена. Ова е прво решение на Управниот суд на РМ каде што со полна јурисдикција е одлучено за правото за промена на податоците во матичната евиденција според фактички извршената промена на полот кај трансродово лице“, се вели во соопштението од Здружението.

Оттаму велат дека постапката за промена на полот во матичната евиденција на трансродово лице е подржана во рамките на проектот „Заштита на човековите права на маргинализираните групи во РМ“ спроведуван од страна на македонското Здружение на младите правници. Постапката пред Управниот суд ја водел адвокат Жарко Хаџи Зафиров како дел од тимот на адвокати на МЗМП.

Користејќи го стратешкото застапување пред надлежните судови и други државни органи, МЗМП продолжува да се залага за ефективна заштита на човековите права преку создавање позитивна пракса која води кон општествени промени, велат од Здружението на младите правници.

Македонија ќе го регулира фрлањето храна со закон

Македонија фрла по 5.000 тони храна годишно, количини кои може да снабдат 13.000 луѓе со три оброка дневно.

За надминување на ваквата состојба се изготвуваат законски измени кои, како што беше речено денеска во Стопанската комора, ќе бидат готови најдоцна до почетокот на идната година, а предвидуваат наместо да се фрла, храната да се донира во хуманитарни цели.

Со регулирањето на фрлањето на храната најпрво ќе бидат опфатени маркетите, добавувачите и производителите по што, во втората и третата фаза ќе бидат таргетирани и рестораните, кетеринг службите и домаќинствата.

– Македонија е седма во светот по фрлање храна, а штетата од тоа достигнува 10 милиони евра. Најмногу храна фрлаат домаќинствата, дури потоа се рестораните, производителите и добавувачите. Бројките се многу сериозни и веројатно достигнуваат 10 илјади тони годишно, количина која би можела да биде однова за една цела нова социјална програма за загрозените, истакна Блаже Јосифовски, претседател на Асоцијацијата за чиста животна средина „Ајде Македонија“ која е иницијатор на законските измени.

Според него, иницијативата е поддржана од бизнис секторот, коморите и Владата и веќе е формирана работна група која работи на предлог- текстот.

Со законското решение ќе се бара бизнисите да бидат ослободени од данокот на додадена вредност за храната што ќе ја донираат, но и од кривична одговорност при евентуални незгоди или злоупотреби ако доследно ги почитуваат правилата за безбедна храна.

– Ќе треба да се обезбедат и едноставни, брзи административни процедури, за компаниите да не бидат оптоварени и да не се откажат од определбата да донираат храна, истакна Јосифовски и посочи дека засега во земјава 445.000 граѓани имаат по само еден оброк дневно.

Васко Ристовски од Стопанската комора на Македонија информира дека прва во светот Франција го регулираше прашањето со фрлањето храна, а примерот веќе го следи Велика Британија која годишно фрла по 15 милиони тони. Во Европската унија, пак, отпадот од храна достигнува 90 до 100 милиони тони годишно што е сума од неколку милијарди евра. Од регионот, Хрватска веќе има донесено Правилник за донирање на вишокот храна од маркетите, а фрла 400.000 тони годишно.

Согласно Програмата „Хоризонт 2020“ ЕУ планира да го намали отпадот на храна до 2025 година за 30 отсто.

Популарно