Град Скопје советува: Како да го преживеете загадениот скопски воздух?

Граѓаните да користат јавен превоз, да го сведат своето движење на отворен простор на неопходни излегувања, малите деца, бремените, хронично болните и постарите да не излегуваат на улица и да не се проветруваат просториите во кои се престојува. Ова се дел од препораките што Градот Скопје денеска ги упати до граѓаните поради загадувањето на воздухот во Скопје во пет последователни денови.

mkd-95773

Од Градот Скопје се препорачува автомобилите да не се користат без поголема потреба и во нив да се возат повеќе лица истовремено.

Меѓу препораките се и почитување на сообраќајната сигнализација за движење на тешките товарни возила низ градот и да не се користат камионите доколку немаат регуларно испуштање на отпадните гасови.

Граѓаните, исто така, се повикуваат да користат суво и чисто дрво без примеси од земја и од отпадоци и при затоплување да не користат недефинирани горива и отпадни материи од различни технолошки процеси како отпадно масло, лакирани и обоени отпадоци од дрво и мебел, стиропор, пластична амбалажа, гума или синтетички материјали. Се препорачува редовно чистење на оџаците, печките да се користат и одржуваат според упатството на производителот и да не се користат уреди за затоплување на просториите и за готвење на фосилни горива, особено ако сопствениците и корисниците се свесни дека немаат обезбедено ефикасно одведување на димните гасови.

Се предупредуваат граѓаните и правните лица да ги одложат сите активности со корозивни хемикалии, лепаци, бои, лакови, пестициди и слично со кои се загадува воздухот во просториите. Раководителите на градилиштата пред пуштање на камионите надвор од градилиштето задолжително треба да организираат миење на гумите заради отстранување на калта и прашината, а при превоз на материјалот од градежен ископ истиот да биде затворен со церада. Стопанствениците своите технолошки процеси да ги вршат со крајна претпазливост и да одбегнуваат се што не е нужно, а може да влијае на квалитетот на воздухот во градот, како и да соработуваат со зајакнатиот инспекциски надзор од Државниот инспекторат за животна средина и Инспекторатот на Град Скопје.

Град Скопје информира дека продолжува во континуитет со своите редовни активности во насока на намалување на загадувањето на воздухот и ги повикува граѓаните да се придржуваат до дадените мерки со што ќе дадат личен придонес за подобар квалитет на воздухот во градот, што е заедничка потреба и цел кон која сите заедно треба да се стремиме.

- Настанатата состојба е резултат на загадувањето на воздухот, но, пред се, на стабилната временска состојба, карактеристична за скопската котлина во студениот дел од годината, заради што Градот Скопје е во редовен и постојан контакт со Управата за хидрометеоролошки работи и за секоја настаната промена на состојбата редовно ќе ја известува јавноста, истакнуваат градските власти.

Препораките се во согласност со известувањата од Министерството за животна средина и просторно планирање за нарушениот квалитет на амбиентниот воздух заради надминувањето на граничните вредности за партикуларните честички помали од 10 микрометри (РМ10) во текот на пет последователни денови, а врз основа на Одлуката за алармантни состојби на квалитетот на воздухот на подрачјето на градот.

Шилегов со флаери и рекламни спотови ќе го спасува Скопје од загадувањето

Граѓаните од денеска на бесплатната телефонска линија 193 деноноќно може да пријавуваат огнови кои што горат на отворено и придонесуваат за загадување на воздухот. Оваа активност, која е дел од краткорочните мерки на Градот Скопје за справување со загадувањето, пред граѓаните ја претстави градоначалникот Петре Шилегов.

– Палењето огнови на отворено е законски забрането. Најчесто, тоа е последица на несовесноста на одредени граѓани, но тоа често е и единствен начин за затоплување во студените зимски денови на нашите сограѓани кои немаат соодветно сместување. Одговорно пристапуваме на ваквиот проблем. Подаваме рака на сите сограѓани. Сите заедно можеме да го спречиме палењето огнови на отворено, а со тоа да ја подобриме животната средина и амбиентниот воздух. Но, и да им помогнеме на оние на кои помошта им е најпотребна – рече денеска градоначалникот Петре Шилегов.

Шилегов објасни дека Градот Скопје во соработка со Министерството за труд и социјална политика, Министерството за внатрешни работи, Територијалната единица за противпожарна заштита, Црвениот крст и Здружението на граѓани „Љубезност“ организира мешани тимови кои ќе работат секој ден, 24 часа, за борба против огновите на отворено.

– Ги повикуваме граѓаните активно да се вклучат во борбата и сите случаи на палење огнови на отворено да ги пријават во новоотворениот повикувачки центар, на телефонскиот број 193. Дежурните екипи ќе ги процесираат сите пријави, односно огновите ќе бидат изгаснати, а нашите сограѓани кои ги палат огновите заради затоплување ќе бидат сместени во еден од згрижувачките центри во Скопје – истакна градоначалникот Шилегов.

Како дел од оваа активност за граѓаните се изработени и флаери, како и видео-спот кој што бесплатно ќе се емитува на Македонската телевизија.

Кривична пријава за Љупче Златев поради поттикнување труење на животни

Асоцијацијата на активисти за права на животните денеска поднесе кривична пријава до Основното јавно обвинителство против Љупчо Златев поради поттикнување труење на животни.

-Новинарот кој во два наврати (на Фејсбук и на емисијата на ТВ Нова) поттикнуваше труење со животни, давајќи директни насоки со кој отров луѓето треба да ги трујат уличните кучиња. ААПЖ бара да се покрене кривична постапка против пријавениот за едно кривично дело “Предизвикување на општа опасност” и едно кривично дело “Мачење животни” , велат од Асоцијацијата.

Општина Центар нуди парична награда за пронаоѓање на луѓето кои расфрлаат отров

Општина Центар заедно со полициската станица „Центар“, упатува јавен повик во врска со последните настани со расфрлање отпад со отров низ цело Скопје, но посебно во општина Центар. Ние како општина преземаме мерки колку може побрзо да се расчисти случајот за да не ни се случи масовно труење на животните, изјави градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ кој потсети дека отровот, покрај тоа што е опасен за животните, може да биде фатален и за најмладите.

-Ние ќе излегуваме во контрола секој ден, но апелираме и за помош за пронаоѓање на луѓето кои фрлаат отров. Апелираме до граѓаните за било каков податок доколку затекнат сомнителен лик да расфрла отровни материи. Општината ќе дава парична награда за оној кој ќе даде било каков податок. Очекуваме ова да биде стимул за луѓето да ни дадат било каква информација, вели Богдановиќ.

Градоначалникот на Општина Центар информираше дека секојдневно во општината добиваат 4 до 5 пријави за расфрлен отров и дека се спрема кривична пријава, но засега не се утврдени сторителите.

-Има некакви индикации, но се уште не знаеме за точно кои луѓе станува збор. Во соработка со Министерството за внатрешни работи ќе бидат извршени детални проверки и ќе се преземаат конкретни мерки, најави Богдановиќ.

Досега од страна на општина Центар имаше неколку расчистувања на расфрлен отров и тоа кај Клубот на новинари, во населбата Капиштец, кај катната гаража во „Буњаковец“ и кај државна болница.

– По тоа што јас го гледам станува збор за организирана акција и не верувам дека ова го прават еден или двајца луѓе, прецизно се фрла точно каде луѓето чуваат миленици, од 20 часот па подоцна, вели Богдановиќ

Заменик командирот на полициската станица „Центар“, Милисав Мијалчиќ апелираше до сите кои чуваат миленичиња да се држат до законот за миленичиња, односно да носат каиш и маска за да не дојде до непријатни ситуации. Во спротивно, доколку не се почитува законот ќе следат кривични пријави.

Популарно